KILPNÄÄRE

Kilpnääre reguleerib ainevahetuse kiirust ja kui kilpnääre toimib liiga aeglaselt, siis ka ainevahetus aeglustub. Kilpnäärme alatalitlust esineb umbes 10 protsendil inimestel, enamasti naistel. Kõige sagedamini diagnoositakse seda 40-50-aastastel naistel.

Lisaks kaaluprobleemidele võib kilpnäärme alatalitlus põhjustada väsimust, juuste langemist, liigese- ja lihasvalusid ja ka masendust. Kui oled mõnda neist vaevustest tundnud, konsulteeri arstiga. Kilpnäärme alatalitlust ravitakse tavaliselt hormoonidega.

HORMOONID

Umbes 10 protsendil naistest on polütsüstilised munasarjad (PCOS), mistõttu toodavad munasarjad liigselt meeshormoone. PCOS võib põhjustada viljatust aga ka insuliiniresistentsuse sündroomi, mis häirib oluliselt ainevahetust. Ravimata kujul võib see viia teise tüübi diabeedini.

Kui sul on ebaregulaarne menstruatsioon, juuste langemine, ülemäärane karvakasv näol, akne või probleeme rasestumisega, võta ühendust arstiga.

TOIDUTALUMATUS

On lihtne märgata, kui mõni toiduaine tekitab allergiat. Ülitundlikkust on aga raskem märgata, sest sümptomid ei avaldu nii selgelt. Toidutalumatus on mitteallergiline ülitundlikkus mõne toiduaine või joogi suhtes, enamasti on nendeks gluteen, piimatooted, kanamunad, soja ja pähklid.

Toidutalumatus võib põhjustada turseid, peavalu, väsimust ning lihas- ja liigesevalusid. Kui kannatad selliste sümptomite all, proovi mõni nendest toiduainetest igapäevasest menüüst välja jätta. Toidutalumatust saab diagnoosida ka arsti juures.

RAVIMID

Teatud ravimid võivad põhjustada kaalutõusu. Kõige rohkem mõjutavad kaalu depressiooniravimid, steroidid ja beebipillid. Kaalu tõusu märkab tavaliselt paar nädalat pärast ravikuuri algust. Kui kahtlustad, et tabletid põhjustavad paksuks minemist, räägi sellest oma arstiga, et võimalusel ravimit vahetada.

Samas tuleks meeles pidada, et ravimite eesmärk on sind tervena hoida ja väike kaalutõus ei ole tingimata väga halb kõrvalmõju. Seega ei tohiks ravimite kasutamist ilma arstiga konsulteerimata lõpetada.

Allikas: CNN Health