Üheks objektiivseks võimaluseks on regulaarne vereanalüüsipõhine tervisekontroll, mis koos asjatundliku lahtiseletusega annab neile küsimustele vastuse.

Vereanalüüs on lihtsalt teostatav, proovi andmine võtab vähe aega ja suur osa saadud tulemustest esitatakse numbrilisel kujul, mis võimaldab erinevatel ajahetkedel saadud vastuseid omavahel võrrelda. Tulemustele lisatakse ka referents- e. normväärtused, mis aitavad neid õigesti hinnata.

Enamus (tervise)sportlasi külastavad kindlasti regulaarselt perearsti, kus neile tehakse ka vereanalüüse. Tavaliselt määratakse perearsti poolt lisaks üldseisundit iseloomustavale hemogrammile vaid üksikuid laboratoorseid teste. Reeglina aitavad need lahendada kaebusi, millega perearsti poole pöördutakse. Üsnagi harva viiakse läbi süsteemseid uuringuid, mis annaksid tervisesportlasele objektiivset tagasisidet läbiviidud treeningute mõju ja ka võimalike ilmnevate probleemide kohta.
Siiski on soovituslik leida aega ja võimalusi treeningprotsessi ühe osana tervise kontrollimise eesmärgil teostada põhjalikum vereanalüüs, mis annab üldisema ülevaate organismi kaitsevõimest, lihastalitlusest, neerude, maksa ja südame-veresoonkonna seisundist jne. Siinkohal tuleks lisada, et aktiivselt füüsilise koormusega tegelejatel võivad mõningad näitajad erineda passiivse eluviisiga isikute omadest ning vastava kogemuse puudumise tõttu võib neid valesti tõlgendada. Siin tulevad appi spordiarstid, kellel on igapäevane kogemus suurte koormustega harjutajate analüüside hindamisel. Kindlasti tuleks selline konsultatsioonivõimalus leida neil harrastajatel, kes harjutavad keskmisest suuremate koormustega. Pole harvad juhtumid, kus tervisesportlase koormused on ligilähedased tippsportlaste omadele ning siin on erialane nõu analüüsitulemuste lahtiseletamisel kindlasti vajalik.

Sõltuvalt tehtud vereanalüüside valikust on võimalik õigel ajal „jaole saada“ mitmetele ebaõigest koormusest tekkida võivatele kõrvalekalletele meie organismis ning näiteks anda soovitusi koormuste ja toitumise muutmiseks.

Järgnevate vereanalüüside teemalistes artiklites tutvustame põhjalikumalt erinevaid verest määratavaid parameetreid ja nende näitajate võimalikke muutusi, mida võib põhjustada kehaline aktiivsus.

Autor: dr Jüri Laasik

Loe tervisliku sportimise kohta Delfist!