Missugune on organismi rauavaru? Kas seal leidub küllaldaselt kaltsiumi ja magneesiumi? Kui suur on peamise energiaallika veresuhkru tase? Kas organite ja kudede talitluses võib olla häireid, mis nõuavad koormuse vähendamist või isegi ajutist treenimisest loobumist? Nii kõikidele neile kui ka mitmele muule võimalikule küsimusele on harrastajatel alates möödunud aasta septembrist võimalik Quattromed HTI Laborites vereanalüüsi tehes vastust saada.

„Tervisesportlase vereanalüüsi tervikteenuse töötasid välja laboriarstid, spordiarstid ja traumatoloogid,” ütles Quattromed HTI Laborite turundusspetsialist Jaak Jänes. „Turu-uuringud on näidanud, et kliendid on meie teenuse hästi vastu võtnud. Laboratoorsetes testides selguvad arvandmed annavad organismi seisundist objektiivse pildi.”

Vajan rohkem rauda
Jooksu nautides olen ikka tundnud ka töövõime järkjärgulist hääbumist. Tean, et mul on hapniku lihastesse ja kudedesse transportivat hemoglobiini
ja punaseid vereliblesid vähe. Rauanappuse korvamiseks olin aeg-ajalt võtnud toidulisandit. Siiski polnud ma kunagi lasknud vereanalüüsis määrata raua depoovalgu ferritiini väärtust.

„Vereanalüüsi põhjal saan öelda, et ferritiini sisaldus veres on väiksem kui peaks. Teie organismis on rauavaegus, soovitan süüa rohke rauasisaldusega toitu, juua granaatõuna mahla ja võtta rauaprepaarate,” selgitas immuunuuringu tulemust Quattromed HTI kliinilise laboridiagnostika valdkonna juht Meeli Glükmann ja lisas, et praegu ei tohi treeningutel üle pingutada. Pean tingimata söögimenüüd täiendama ja verd tugevdama. Samuti asendan osa tugevaid treeninguid sörgiga. Glükmann pani mulle südamele, et rauavaeguse süvenemine võib pikkamisi tekitada raskemat haiguslikku seisundit - aneemiat. See oleks aga paha ja vajaks juba kestvamat ravikuuri. Ostsin apteegist toidulisandit Ferroglobiin ja lubasin minna kuu aja pärast uuesti vereanalüüsi andma, et hinnata rauakuuri mõju.

Artikli autor: Andrus Nilk
Artiklit täies pikkuses saab lugeda ajakirja Jooksja aprillikuu numbrist.