Loengud toimuvad 29. septembrist 8. detsembrini teisipäeva õhtuti algusega kl 18.00.

Loengutesse on oodatud spordiga alustavad ja sportivad inimesed, treenerid, füsioterapeudid, perearstid ja -õed, lapsevanemad jt, kes on huvitatud praktilistest teadmisest, kus on fookuses tervis, toitumine, spordivigastused ja taastumine, tervisekontroll, soovitused jõu- ja intervalltreeningute valikul jne.

Loengusarja alustatakse spordi juurde tulemise teemaga, eelkõige kaalu langetamise eesmärgil ning järgnevad loengud on juba regulaarselt spordiga teadlikult tegelemiseks. Avaloengu lektor, personaaltreener ja toitumisekspert Erik Orgu sõnab: „Annan oma Treeni teadlikult sarja loengus näpunäited kuidas alustada kui liikumine on rasvumise või ülekaalutõttu raskendatud, kuidas teha endale treeninguteks sobivaid valikuid ja seada eesmärke või juhendada oma kliente/patsiente."

Loengusarja üks algataja Kristjan Port: „1,5 tunnistes loengutes räägitakse lähtuvalt Hiina meditsiinist, kuidas lugeda keha poolt antavaid signaale ning mis oleks lahendused. Ott Kiivikas räägib jõutreeningu põhiparameetrid ja nende oskusliku kombineerimist oma treeningplaani koostamisel. Taimeste toidulisandite sisalduse ja kasu ülevaate saavad kuulaja arsti seisukohalt. Margus Silbaum annab praktilisi väljundeid, millise toitumisega saame toetada treeningute erinevaid etappe: mahu, tipp ja taastumise perioodil. Laboriarstilt saab soovitusi verenäitajate kohta, mida peaks jälgima, mis neist lugeda ja kuidas nende parendamisega oma sportlikku sooritus pareneb. Riina Suhotskaja aitab teha valikuid intervalltreeninguks ning räägi aeroobsest ja anaeroobsest treeningust. Mina diskuteerin elu ja treeningute planeerimise vajalikkuse ja võimaluste üle. Dr Kaspar Rõivassepp räägib spordivigastustest põlve ja hüppeliigese piirkonnas. Enimküsitud spordipsühholoogia teema leiab samuti käsitlemist ning loengusarja lõpetab Lauri Rannama, kes jagab soovitusi pingutuse järgseks taastumiseks."

Loengute ajakava
29.09 Sport, toitumine ja kaalulangetamine - toitumisspetsialist Erik Orgu
06.10 Sportlik sooritus Hiina meditsiini abil edukamaks - Hiina meditsiini arst Rene Bürkland 13.10 Jõutreening - levinud vead ja müüdid? - jõusaalitreener Ott Kiivikas
20.10 Taimsed toidulisandid, miks ja kellele? - operatiiv ja intensiivraviteenistuse ülemõde Tiiu Sinikas
27.10 Toitumisega taastumine mahu ja tippkoormuse perioodil - toitumisnõustaja Margus Silbaum
03.11 Veri korda, siis trenni - laboriarst dr Anneli Raave-Sepp
10.11 Intervalltreeningud - aeroobne ja anaeroobne - efektiivsus ja tulemused - personaaltreenerid Riina Suhotskaja ja Silja Siller
17.11 Miks ja kuidas peaks elu ja treeninguid planeerima? - TLÜ dotsent Kristjan Port
24.11 Spordivigastused - põlv ja hüppeliiges - ortopeed dr Kaspar Rõivassepp
01.12 Sportlase psühholoogilised väljakutsed ja praktilised võtted nende lahendamiseks - kliiniline psühholoog Kärt Lust-Paal
8.12 Erinevad taastumisvõimalused sportliku pingutuse järgselt - füsioterapeut Lauri Rannama

Loengute algus kell 18:00, orienteeruv kestvusaeg 1,5h. Toimumiskohaks Räägu 49, Tallinn.

Ühest loengust osavõtumaks on vaid 5 €. Registreerumine ja lisainfo: www.tlu.ee/lti - „täiendusõppija" või katrin.soidra-zujev@tlu.ee.

Loengusarja korraldavad TLÜ Loodus- ja Terviseteaduste Instituut koostöös Liikumistervise innovatsiooni klastriga SportEST.

Delfi on filminud eelmiste hooaegade osasid loenguid. Koondatult on täispikad 1,5 tunnised loengud teemade ja lektorite kaupa siin.