Füsioterapeudi poole pöörduvad sportlased saavad sageli kaasa soovituse treenida enam süvalihaseid. Miks? Sellest räägib Eesti Spordimeditsiini klastri SportEST partneri Audentes Fitnessi peatreener Katrin Hiiepuu.

„Süvalihased on väikesed lihased,mis asuvad suurte lihaste all. Tänu nende toele vaagnavöötmes, lülisambal ja õlavööl saame seista püsti ning ringi jalutada," räägib Hiiepuu ning lisab, et süvalihasteks loetakse üldjuhul ka suuremaid lihasgruppe, mis süvalihastega koos toimides aitavad muuta liigutusi ühtseks tervikuks.
„Süvalihaste treeninguks on mitmeid võimalusi: võib küsida harjutuskava personaaltreenerilt või füsioterapeudilt, mida teatud aja tagant uuendada. Audenteses saab tulla näiteks spetsiaalselt kere- ja süvalihastele orienteeritud rühmatreeningusse nimega CXWORX," märgib Hiiepuu.
Süvalihased on vastupidavuse, koormustaluvuse ning ilusa rühi alustalaks," sõnab Hiiepuu kokkuvõttena ja lisab, et eriti oluline on nende treenimine istuva tööga inimestele, kuna heas toonuses süvalihased aitavad hoiduda seljahädadest ja ennetada väsimust pikaajalisel käimisel ning seismisel.


Tekst: Gerly Kedelauk
Loe täispikka artiklit süvalihastest detsembri ajakirja Jooksja numbrist.

Rohkem spordimeditsiinialaseid artikleid www.sport.ee Materjalid alamrubriigist.