Riietu kihiliselt
Jaheda ja niiske ilmaga sportimiseks sobiva riietuse valimisel on tähtsaimaks märksõnaks kihiline riietumine. Riietumisel peaks vältima liiga pakse riideid, mis takistavad liikumist ja võivad põhjustada ülemäärast higistamist. Sama põhimõte kehtib nii sügisel, kui ilmad on jahedad ja niisked, kui ka talvel, kui temperatuurid on madalad. Õige riietus peaks olema kvaliteetne ning aitama tagada võimalikult kuiva kehapinna (seda lihtsam on organismil reguleerida kehatemperatuuri ja hoida inimest külmatunde tekkimise eest), kehasoojuse salvestamise ning kaitse ilmastikutingimuste eest (tuul, vihm, lumi).

Kuna suur hulk soojust eraldub pea ja käte kaudu, siis on soovitatav külmemate ilmade korral lisaks kihilisele riietusele kanda ka mütsi ning -kindaid. Kihilisi riided pakuvad enamus spordiriiete tegijad ja ka Eestis tuntud kaubamärgid nagu adidas, Nike jne.

Alljärgnevalt on koostatud näidisriietumise valik, kasutades adidase kaubamärgi toodangut külma ja niiske ilma puhul treeninguks või võistluseks:
- esimene kiht ClimaCool või ClimaLite pikkade varrukatega jooksupluus, mis on valmistatud hingavast ja kergest sünteetilisest materjalist;
- teine kiht ClimaWarm jooksufliis. See on valmistatud hingavast materjalist, juhtides kehaniiskuse järgmisse kihti ning aidates säilitada kehasoojust (HollowFiber tehnoloogia);
- kolmas kiht ClimaProof jooksujakk. Saadaval nii WindStopper kui ka CoreTex tehnoloogiaga mudelid, mis tagavad tuule- ja veekindluse.

Kõik rõivad on vastavate tehnoloogiatega markeeritud ning seeläbi on neid kaupluses lihtne leida. Samuti on kaupluse müüjad läbinud koolituse ning oskavad erinevateks ilmatingimusteks sobivaid tooteid soovitada.

Riietuse valimisel arvesta treeningu intensiivsuse ja ilmastikuoludega
Sõltuvalt ilmast võib kihilisel riietumisel kihte varieerida – mitte väga jaheda ja kuiva ilma korral võib ära jätta kolmanda kihi (pole vaja kaitset vihma ja tuule eest), soojema ning vihmase ilma korral võib ära jätta teise soojustandva kihi (jooksufliis). Arvestada tuleb aga treeningu kestvuse ja intensiivsusega. Mida rahulikum treening, seda soojemalt võiks riides olla. Väljas liikumine ja sportimine on harrastus, mis tagab sportliku vormi ning karastab.

Liikumise muudab nauditavamaks ja treeningu kasutegurit aitab tõsta õige riietumine!

Teksti autor: Hasso Paap, adidase jooksuekspert

Tervislikust treeningust rohkem artikleid on koondatud Spordimeditsiin alla ja Eesti Spordimeditisini klastri SportEST koduleheküljele www.sport.ee!