Jooksujalanõu tähtsamad omadused on kaal, põrutuskindlus ja rulluvus!
Jalatsi detailid on valmistatud materjalidest, mis kaitsevad ja toestavad jalga just nendes piirkondades, kus jooksja seda vajab. Jooksujalatsi olulisemad omadused on selle kaal, põrutuskindlus ja rulluvus.

Kaal
Jooksujalatsi kaalu minimaliseerimiseks kasutatakse võimalikult kergeid materjale. Kõrgtehnoloogiliste materjalide kasutamine tõstab küll jalatsite hinda, aga jooksmisel käib kergusega kaasas kaitse, mugavus ja jooksurõõm.


Põrutuskindlus
Jalatsi põrutuskindlus on väga olulise tähtsusega. Selle nimel näevad jalatsivalmistajad ka kõige rohkem vaeva, et tagada jooksjale parim pehmendus võimalikult pika aja vältel. Jooksujalatsite vahetallas kasutatakse pehmendavaid elastseid materjale ning erinevaid tehnoloogiad, mis põrutuskindluse eest hoolitsevad ning oma omadused kogu jalatsi eluea vältel säilitavad. Tuntuim põrutuskindluse tehnoloogia on nn õhkpatjade kasutamine jalanõu tallaosas. AIR õhkpadjad on gaasiga täidetud polüuretaankestad, mis asetatakse jalatsi vahetalda vastavalt vajadusele kanna- ja/või päkaossa. Spetsiaalne gaas püsib kestas kindla rõhu all, vajub löögi pehmendamiseks astumisel kokku ning seejärel taastab kiirelt oma esialgse vormi, olles valmis järgmist lööki summutama. Uusim põrutuskindluse tehnoloogia on Nike Lunarlon. Lunarlon vahtmaterjal on äärmiselt kerge ja vastupidav ning tagab optimaalse põrutuskindluse vastavalt inimese kehakaalule ja jalatüübile. Seejuures on Lunarlon praktiliselt väsimatu ja säilitab oma pehmendusomadused igavesti. 

Rulluvus
Jooksujalatsi rulluvus tagatakse tallaehitusega. Jooksujalatsid on varustatud anatoomiliselt korrektsete paindevagudega, mis järgivad jala loomulikku liikumist ning võimaldavad jalal parima efektiivsusega liikuda. Parima rulluvusega jooksujalatsid on jalanõud, mille ideoloogia aluseks on paljajalu liikumine (nt Nike Free), mis paneb tööle kõik jalas paiknevad lihased ja annab jalale parima treeningu. Küll aga tuleks ülekoormuse vältimiseks neid jalatseid kasutada vaid lühikestel jooksutreeningutel (2-5km) või siis kõndides. Kui jalg on paljajalu liikumisega harjunud, võib jooksuotsi  pikendada.