Mis on kõige sagedasemad põhjused, et tossud hõõruma hakkavad?
Kindlasti on esimene põhjus see, et jalanõud ei ole õige kujuga. Näiteks võib tuua nn ühest tükist kootud pealsed. Tähelepanu on suunatud sellele, et ühe ja sama jalatsimudeli pealne oleks sobivalt veniv ja võtaks võimalikult erineva kliendi jala kuju. Seega, kuna uuema põlvkonna tehnoloogia pealsed on mugavamad, siis on need ka kallimad.

Teine ja mitte vähem levinud hõõrumise põhjus on see, et algaja ei oska arvestada jalgade paisumisega liikumisel. Jalad on paaritunnise treeningu jooksul suuremaks paisunud, vaba ruum, mis varvastele jäetud oli, saab tossu sees otsa. Hea suurusega jalanõu on selline, mis ei suru varbaid ka paisunud jalaga liikudes.

Milliseid nippe soovitate, et peale jalanõu valikut poes oleks hilisem pettumus kõige väiksem?
Poes tasub teha seda, mida plaanite ostetavate jalatsitega hiljem tegema minna. Jooksujalatsite proovimisel võiks kindlasti poes joosta. Kui proovisite poes jalanõusid vaid istudes, siis sai jalanõu hästi valitud just istumistegevuseks. Hea spordipood peaks kohapeal liikumist võimaldama ja ka julgustama. Internetipoest ostmisel on suur risk saada põrsas kotis - kas jooksujalatsid on ikka see kaup, mida proovimata osta. Proovimisel võiks jalas olla isiklikud poodi kaasa võetud puhtad jooksusokid, siis on väiksem risk, et valed sokid jätavad jalanõust vale mulje. Hea jooksusokk moodustab väga suure osa lõpptulemusest, see on nagu hea särk ülikonna all. 

Paljudel inimestel on probleem, et üks jalg on pisut suurem kui teine. Kuidas sellisel juhul õige valik teha, kumma jala järgi?
Enamikul meist on vasak ja parem kehapool veidi ebasümmeetrilised. Tavaliselt sellega probleeme ei teki, oleme nende erinevustega tavaelus hästi kohanenud. Kui probleemid on suuremad, siis tuleb mõelda kompromissidele. Kui väiksemas jalas jalanõu loksub ja sama suurus teises jalas pigistab, siis tuleb läbi mõelda ülejäänud omadused, millega jalats jalaga koostööd tegema panna. Tavaliselt tuleks leida viis, kuidas väiksema jala juures loksumist vähendada - liiga väikest suurust ju ka valida ei tohiks. Sel juhul hakkab tavaliselt suurt rolli mängima jalatsi laiuse, samuti paelutuse täpne seadmine. Otsima peaks parema talla ja pealse painduvusega mudeleid, sest need liiguvad koos jalaga loomulikumalt. Niimoodi saab vähendada väiksema jala ümber loksumist nii, et suuremale jalale siiski ka piisavalt ruumi jääks.

Kas uued tossud peaks kuidagi ka n-ö sisse kandma või võib kauplusest lahkudes kohe jooksurajale minna?
Kui on leitud väga hästi sobiv jalats, siis pole probleem ka kohe kauplusest jooksurajale minna. Enamasti aga soovitame esimesel treeningul veidi ettevaatlikum olla ja mitte kohe pikale 20-kilomeetrisele ringile minna. Tavaliselt tehakse vähemalt 3-4 pikemat treeningut, et jalanõusid täiel määral usaldama hakata.

Lisaks küsimustele: 

- Kas talvel ja suvel jooksmiseks peaks olema erinevad jalanõud?
- Kas jooksujalanõud aitavad vigastusi vältida?
- Kus on tervislikum joosta, kas metsas pehmel pinnasel või linnas asfaldil?
leiate veel aprilli lõpuni poelettidel olevast ajakirjast Sport!