Kõigepealt, mis vahe on kookosveel ja kookospiimal?
Kookospiimal ja kookosveel on suur vahe. Kookospiim on aga valge värvusega õlide ja rasvade rikas vedelik, mis on saadud vanemate pruunide pähklite viljaliha riivimise teel. Kookospiima kasutatakse peamiselt erinevate toitude valmistamisel ja küpsetamisel.
Kookosvesi - ehk 20 päevase kookospähkli seest pärit mineraalirikas, säilitusainete vaba mahl. Kookosvee elektrolüüdite tase ja plasmasisaldus on sarnane inimese vere omaga aitavad tema isotoonilised omadused keha peale treeningut värskendada ja likvideerida kaotatud vedelikupuuduse kiiresti. Lisaks omastab keha pärast intensiivset treeningut kookosvett paremini, kui spordijooki kuna ei sisalda kunstlike magusaineid ja säilitusaineid. Kookosvesi on kehas kaotatud elektrolüütide taastamiseks, mao happelisuse ning dehüdratsiooni vältimiseks kõige looduslikum moodus.

Kookosvee omadused
vähem süsivesikuid kui üheski spordijoogis;
- palju vähem süsivesikuid kui limonaadis ja mahlades;
- umbes sama annus süsivesikuid, kui maitsestatud vees (4,2g/100ml kohta);
- sisaldab vaid looduslikke suhkruid, seetõttu sobib ka taimetoitlasele ja diabeetikule;
- ei sisalda rasvasid;
- 100% gluteenivaba;
- säilitusainete vaba;
- mineraalirikas. 

12 põhjust tarbida kookosvett (regulaarselt)
1. Paraneb lihasliikuvus ja alaneb keha stressi tase
Seda tänu kookosvees sisaldavale 5le vajalikule elektrolüüdile: kaaliumi, naatriumi, magneesiumi, kaltsiumi ja fosfori - mida su keha vajab, et hoida närvid funktsioneerivana, lihased liikuvuses ja stress kontrolli all.
2. Kiirendab ainevahetust
Regulaarne kookosvee tarbimine kiirendab ainevahetust ja aitab seeläbi kaasa ka süsivesikute ja rasvade metabolismile. Selle tulemusena on inimesel rohkem energiat ja ta kaotab kiiremini ka üleliigset keharasva.
3. Annab energiat
Kookosvesi oma toitainerikkuselt on suurepärane energiajook, sisaldades vähe suhkrut ja naatriumit ning palju kaaliumit, kaltsiumit ning kloriidi, mis aitavad taastada vedeliku tasakaalu ning keha energiaga varustada.
4. Aitab ennetada lihaskrampe
Kookosvee üks suurimaid kasutegureid on lihaskrampide ennetamine kaaliumi abiga, mida vees rohkelt sisaldub, sest kaaliumi puudumine võib olla üheks lihaskrampide tekke põhjuseks.
5. Toetab kaalukaotust
Kookosvett peetakse mujal maailmas juba sadu aastaid üheks tervislikuks kaalukaotuse vahendiks, kuna tegemist on loodusliku joogiga, mis ei sisalda ühtegi kunstliku lisaainet. Kookosvee looduslikud veresuhkrut kontrollivad koostisained kiirendavad ainevahetust ja aitavad hoida korras veresuhkru taset. Ainevahetuse kiirenedes põletab keha insuliini ja komplekssuhkruid kiiremini. See aitab kaalu kontrolli all hoida.
6. Puhastab organismi
Kookosvees sisalduvad antioksüdandid aitavad võidelda vabade radikaalidega. Lisaks alaneb käte ja jalgade paistetus. Jook aitab leevendada antibiootikumide ja sulfa-ravimite poolt tekitatud kõrvaltoimeid. Seega on kookosvesi kasulik patsientidele, kes peavad tarvitama palju ravimeid.
7. Aitab aeglustada vananemise protsesse
Kookosvees sisalduvad tsütokiniinid pidurdavad vananemist. Protsessi aeglustamiseks on vajalik kookosvee regulaarne tarbimine.
8. Leevendab pohmelli
Tänu oma isotoonilistele omadustele aitab kookosvee joomine kiiremini vabaneda alkoholi tarvitamise tagajärjel tekkinud vedelikupuudusest. Alkoholi näol on tegu diureetikumiga, mille tarvitamise puhul kaotab inimese organism tavapäraselt rohkem vedelikku. Kookosvee joomine joomise järgsel hommikul aitab taastada organismi normaalselt olekut tänu kookosvee isotoonilistele omadustele ja mineraalide sisaldusele.  
9. Hoiab ja toetab südameveresoonkonda
Kookosvesi sisaldab rikkalikult magneesiumi ja kaaliumi ning on kasulik madala vererõhuga inimestele. See alandab südameataki riski, sest kookosvesi reguleerib vereringlust ning ennetab veresoonte lupjumist. Samuti aitab kookosvesi tõsta hea kolesterooli taset, mis teeb sellest joogist südameveresoonkonna terviseriskide ennetaja. Kookosvee joomine parandab tervist ja ennetab südameinfakte.
10.  Aitab lahustada neerukive ja ennetada nende teket
Kookosvesi aitab lahustada ka neerukive, kuna sisaldab kaaliumit, mis mängib tähtsat rolli uriini leelistamisel ning neerukivide tekke ennetamisel.
11. Asendab inimese vereplasmat
Kookosvett kasutati vereplasma aseainena esmakordselt II maailmasõja ajal, kui meditsiinivahendeid oli vähe saada. See on inimverega isotooniline ning sisaldab plasmaülekande jaoks sobivas koguses elektrolüüte. Lisaks kasutati kookosvett haavade desinfitseerimiseks. Samas tuleb meeles pidada, et toona kasutati värskelt viljast saadud vett.
12. Rasedatele infektsioonide ja haiguste looduslik ennetaja
Kookosvesi on üks parimaid abivahendeid rasedate naiste tervise tugevdamiseks, kuna see rikastab keha vedeliku, vitamiinide ja mineraalainetega. Lisaks tugevdab kookosvesi nii ema kui lapse immuunsussüsteemi. Antibakteriaalsed ja seeninfektsiooni vastased omadused aitavad raseduse ajal ennetada osasid infektsioone ja haigusi. Rasedad naised kannatavad tihti mao ülihappesuse ja kõrvetiste all. Sellel ajal tuleks ravimeid vältida, seega on kookosvesi parim looduslik ravim.

 Kui palju peaks kookosvett jooma?
 Kookosvee tarbijad üle maailma eelistavad juua kookosvett  regulaarselt, kuid soovitav on siiski tarbida mõõdukalt.  Keskmiselt soovitame juua kaks kuni kolm 350 ml pudelit  päevas.
 Eestis populaarseim kookosvee toode on CocoActive. See on  antioksüdantide ja mineraalide rikas neutraalne maitsekokteil,  mille kergelt magusat pähklist maitset saadab õrnsoolane  alatoon. Kookosvesi on suurepärane jook, mis sobib nii  harrastajale ja tippsportlasele spordijoogi alternatiivina, kui ka lastele limonaadi asemel. Suhku ja gluteenivabana sobib suurepäraselt taimetoidudieediga, diabeetikutele ja rasedatele. CocoActive'i joogid ei sisalda loomset päritolu tooteid ega ka piimatooteid.

Autor: Markkus Trei, CocoActive Drinks asutaja, pikaajaline joogiekspert
Kasutatud kirjandus: New Nutrition Business Report Brochure, 2014;
  http://www.forbes.com/sites/robertglatter/2012/08/31/the-truth-behind-the-coconut-water-craze/;
  http://www.foodbev.com/news/what-exactly-is-coconut-water-and-who-ar#.U7LAn_l_uSp.