Jalgade hea tervis on enamikel spordialadel heade tulemuste saavutamiseks ja sportlastee pikendamiseks olulised eeldused. Jalad toimivad keha stabilisaatorite ja löögijõu neelajatena ning neil on tähtis roll keha tasakaalu säilitamisel. Liikumisel muutub jala asend sisse- ja väljapöördumise tõttu ning jalg reageerib tundlikult tekkivale pingele ja survele.

Iga inimese jalal on ainulaadse kujuga pöid ja labajala tallavõlv, mis on kas normaalne, kõrge või lamenenud. Jala muudavad haruldaseks ka selle suurus ja jõud. Jalalabas on 26 luud, 33 liigest ning üle saja kõõluse, lihase ja sideme. Iga inimese jalg jätab maha ainulaadse jälje.

Asjatundjad aitavad
Vale koormusjaotus jalal, liiga kõrge või lame tallavõlv ja ebasobivad jalanõud võivad põhjustada tervisehädasid, näiteks valu pöia esi- ja tagaosas, põlves, seljas, varvaste asendi muutusi, rühihäireid. Kaebuste tekkimisel tuleks pöörduda Spordiarsti või ortopeedi poole. Arst hindab seisundit, täpsustab diagnoosi, vajaduse korral suunab lisauuringutele
(jalgade koormusjaotuse uuringud, röntgen- ja ultraheliuuringud jms) ja määrab uuringutulemustest lähtuvalt ravi. Mitmekülgsed uuringud annavad teavet, kas kaebuste põhjuseks võivad olla jalgade biomehaanika häired, ebasobivad jalanõud,jala ülemäärane asendi muutus või muu jalgade anatoomiline eripära. Asjatundjad annavad soovitusi harjutuste tegemiseks, individuaalsete tallatugede või jalalaba tugevdavate ortooside kasutamiseks, spordijalatsi valikuks jms.

Artiklit täies pikkuses saab lugeda ajakirja Jooksja aprillikuu numbrist.