Tervisetreeningu seisukohast on jalgrattasõit üks ohutumaid liikumisvaeguse peletamise ja vastupidavuse arendamise vahendeid, mis ei sea eriti piiranguid sõitja vanusele ega kehalisele seisundile. Samas on ratturi asend jalgrattal suhteliselt sarnane istuva tööasendiga. Et kontorilaua või autorooli tagant pärit tugi-liikumiselundkonna probleemid ei tuleks rattasadulasse kaasa, on vaja mõista rattasõidu mõju kehale ja õppida ühekülgseid mõjusid harjutustega tasakaalustama. Tippsportlasele on ühekülgse treeningu kompenseerimine spetsiaalse jõutreeninguga vigastuste vältimiseks ja tulemuste parandamiseks möödapääsmatu.

Et rattasõidu võlud ja spetsiifika huvilisteni tuua, andis Tallinna Ülikooli Kirjastus välja Shannon Sovndali raamatu "Jalgrattasõidu anatoomia". Tegu on põhjaliku, samas kergesti loetava illustreeritud raamatuga, mis annab professionaalseid juhiseid, kuidas kohase jõutreeninguga muuta rattasõit efektiivsemaks ja nauditavamaks ning vältida ühekülgse treeninguga kaasnevaid riske. Raamat on mõeldud kõikidele rattaga sõitjatele, nendega kokku puutuvatele arstidele ja sporditudengitele. Et oma lemmikspordialast täit naudingut saada, on lisaks varustusele tarvis tunda oma keha ja leida aega oluliste lihasrühmade treenimiseks. Lihastreening aitab end jalgrattal mugavalt tunda ja parandada sooritusvõimet.

Vaata raamatu lühitutvustust SIIT.

"Jalgrattasõidu anatoomia" ilmus TLÜ Kirjastuse sarjas Gigantum Humeris, selle on inglise keelest tõlkinud Marina Maran ja eesõna autor on Indrek Rannama. Raamatut saab osta raamatukauplustest üle eesti ja Tallinna Ülikooli kirjastuse veebipoest

Ekspertide kommentaarid:
""Jalgrattasõidu anatoomia" oma paljude illustratsioonide ja lihtsasti mõistetava sisuga on suurepärane abiline kõigile harrastajatele, kes hindavad ja armastavad jalgrattasporti, aga ka tõsistele sportlastele ja treeneritele, kellele jalgrattasport tähendab tööd ja kõrgeid sportlikke saavutusi," märkis raamatu kohta dr. Mihkel Mardna.

Jalgrattur Tanel Kangert lausus kommentaariks Sovndali raamatule: "Jalgrattasõit ei tähenda vaid nürilt jalgade treenimist ja pikki tunde sadulas istumist. Soovitud tulemusteni viib ikkagi mitmekülgne ja sihikindel töö, mille hulka, võin enda kogemusest öelda, kuulub ka jõutreening. Mõtestatud jõutreening on abiks alustajale ja võib olla tähtis arenguvõti edasijõudnule."

Raamat on mõeldud kõikidele rattaga sõitjatele, nendega kokku puutuvatele arstidele ja sporditudengitele.