SportEST partner Tartu Ülikooli Kliinikumi spordimeditsiini ja taastusravi kliinik on koostanud Spordimeditsiinilise Enesekontrolli Testi (SET), mis on suunatud terviseprobleemide ennetamisele spordiga tegelemisel. SET-i küsimustik hõlmab iga inimese tervislikku seisundit, tema eluviise ja pärilikkust antud hetkel.

SET aitab hinnata võimalikke terviseriske!
Küsimustiku täitmiseks kulub mõni minut ning mille järel saab täitja tulemustest lähtuvalt esmase hinnangu oma tervislikule seisundile ja võimalikele ohuteguritele. 
SET-i eesmärgiks on võimalike riskitegurite väljaselgitamine ja treeningute ohutuse ja turvalisuse tagamine. Tervisekontrolli tähtsuse rõhutamine ja preventiivne tegevus tervise väärtustamisel on aktuaalne sportimise kõigil tasanditel.

Antud testi koostamisel on tuginetud ROK-i, Rahvusvaheline Spordimeditsiini Föderatsiooni ja mitmete teiste meditsiiniliste ühenduste vastavatele soovitustele ning on lähtutud ka erinevatest spordimeditsiinilistest küsimustikest. SET-i kokkuvõte ja kõik järgnevad juhised on personaalsed ja soovituslikud ning nende järgimine on vabatahtlik. Kindlasti ei asenda antud test vahetut arstlikku konsultatsiooni ega terviseuuringut ning ei anna garantiid riskifaktorite puudumise kohta.

Loodetavasti leiab testi täitja esmased juhised tervise väärtustamiseks ja saab mõtteainet organismi mõjutavate erinevate faktorite koosmõjust füüsilisel treeningul. Mõnede treenijate usk, et palju on hea ning rohkem veel parem, ei pruugi olla õigetel alustel. Seni kuni ei ole tekkinud sportimisel tagasilööke, ei arvestata sageli tervisekontrolli tähtsusega. Paraku on võimalus, et tervis ei pea vastu ning siis hakkab toimuma looduslik valik.

Vältigem ülekoormust ja terviseprobleeme!