Soomet on peetud veredopingu "asutajamaaks". Väidetavalt on sportlase vere hemoglobiinisisaldust tõstetud vereülekande abil juba 1970ndate algusest. Helsingin Sanomat on toonud vana teema taas päevakorda, dopingu kasutamist tunnistavad mitmed endised tipud.

Arto Koivisto ja Aki Karvonen, kes tunnistasid veredopingu kasutamist, olid maailma tipus just 1970ndatel.

Veijo Hämäläinen tõusis esinduskoondisesse 1980. aastate alguses. Nüüd rääkis ta seda, kuidas sai kohe alguses aru, et treenerid olid edu nimel valmis kõigeks, ka dopinguks.

"Kui tulemust ei olnud, siis tuli leida teised võimalused tippu jõudmiseks," rääkis Hämeläinen omaaegse treeneri Immo Kuutsa soovitustest.

Kui Hämeläinen rääkis aastaid hiljem võistkonnakaaslastega keelatud ainetest, sai talle selgeks, et vähemalt ühel tolleaegsetest tippudest oli veredopinguga tegemist olnud.

Esimene EPO-juhus oli Soomes 1988. aastal, kui Erja Kuivalainen nägi Sodankyläs võistluskaaslase Marjo Matikaineni laual kurikuulsat pudelit, millele oli kirjutatud "Erythropoietin".

Selge on see, et Soomes on dopingut kasutatud, kuid siinkirjutajat huvitab pigem see, kas ja kui palju on seda tarvitatud mujal? Aastaid on räägitud Norra suusatajatest ja nende massiliseks muutunud astmahaigusest, Marit Björgenist ja tema ebaloomulikest musklitest, ent Norra on siiani dopingust ametlike paberite järgi puhas olnud.