Võistluspäev kauni Viljandi järve rannas algab 10. jaanuaril kell 10, kui teele lähetatakse uisutajad, kes soovivad läbida maratoni põhidistantsi ehk 70 kilomeetri pikkuse raja. Kell 13 antakse start 30 kilomeetri pikkusele poolmaratonile ning 13.05 stardivad kõik need rahvasportlased, kes soovivad läbida ühe järvejääle maha mõõdetud kümne kilomeetrise ringi. Stardipaik asub Viljandi rannas vetelpäästehoone vahetus läheduses.

Võistlusraja valmistasid Viljandi Rattaklubi liikmed järvele juba 20. detsembril ning kuni maratonipäevani üritatakse seda iga päev maha sadanud lumest puhtaks lükata. Raja eest hoolitseva Koit Tederi sõnul on 90 protsenti jääst praegu suurepärases seisus, ent kümme protsenti nõuab enne võistlust parandamist, sest see on konarlik ja praguline. Ilmaprognoos lubab, et jääolud paari nädalaga halvemaks ei muutu. Treenijatel tuleks seega olla tähelepanelik, et mitte jääpragudes tasakaalu kaotada ja end vigastada.

Aastakümneid tagasi Eesti kiiruisutajate paremikku kuulunud, praegune Viljandi kergejõustikutreener Ants Kuusik kinnitas, et Mulgi uisumaratoni distantside seast saavad endale sobiva valida kõik natukenegi treeninud inimesed.

Kuusiku sõnul on näiteks 10 kilomeetri pikkune distants jõukohane enamusele inimestest. „Soovitan ainult enne võistlust neli-viis korda järvel proovimas käia,» lisas ta. «Lihased harjuvad uisutamisega ning te naudite võistlust rohkem, kui ei pea liiga palju vaeva nägema tasakaalu hoidmisega.»

Lisaks soovitas igal aastal kümneid tunde uisutamist treeniv Kuusik hoolitseda õige rõivastumise pärast. Tema kinnitusel on äärmiselt oluline panna selga tuulekindlad rõivad, sest uisutamisel on sportlase ülakeha passiivne ning tuul võib lagedal järvel sportlasele liiga teha.

Viljandi Rattaklubi on tuntust kogunud Mulgi rattamaratoni korraldajana. Tänavu viis kümme aastat vana klubi juba teist korda läbi Eesti grupi- ja temposõidu meistrivõistlused. Lisaks korraldati üks Eesti kriteeriumi meistrivõistluste etapp ning vastutati mitme maastikukrossi organiseerimise eest. Viljandimaa Spordiliit tunnistas rattaklubi suurte võistluste hea korraldamise eest tänavu maakonna spordiaasta tublimaks tegijaks.

Mulgi uisumaraton on Eesti uisumaratonide sarja avavõistlus. Viljandi järvel peetavale jõuproovile järgneb 23. jaanuaril maraton Pühajärvel ning sarja kuuluvad veel Võru ja Paunküla maraton.