"Päris kindlasti ei suuda ma võidu peale joosta. Tahaks esikümnesse mahtuda," rääkis Keio Kits, kes aasta tagasi võitjana finišeeris. Kits oli 33 aastase pausi järel esimene Viljandimaa jooksja, kes suutis suurjooksu võidu koju jätta.

Eelmise hooaja lõpus läks Keio Kits kavandatud jalalõikusele ning uuesti treenima sai ta hakata alles aastavahetusel. Aasta algul sai ta Portugalis olnud treeningutel vaid sörkida. "Terve jalaga oleksid minu treeningud olnud kindlasti palju intensiivsemad," tunnistas ta.

Märtsis käis ta taas soojal maal treeninglaagris ning siis alustas ka kiiremate treeningutega. Paraku lõppesid need tema jaoks valutava kannaga ning praegu pole mees saanud kaks nädalat joosta.

"Loodan väga, et valu taandub ja ma saan vähemalt järvejooksul startida," sõnas ta. "Läbi valu ma jooksma ei hakka." Kits nentis, et operatsioonist taastumine pole läinud nii kiiresti nagu sportlane oleks soovinud. Seni tehtud uuringute kohaselt jalg uut lõikust ei vaja, küll aga tuleb kannale puhkust anda.

Kolm ja pool nädalat enne võistlust on end ümber Viljandi järve jooksule kirja pannud ligi 1800 osalejat. Võitjat on aga Kitse arvates väga raske ennustada. "Kui Tiidrek Nurme starti tuleks, siis ta tõenäoliselt võidaks," arvas ta Eesti jooksjate seisu analüüsides. "Aga alati võib tulla kiireid jooksjaid välismaalt. Ümber Viljandi järve jooksu tase on alati väga tugev olnud."

1. mail kell 12 startiv ümber Viljandi järve jooks on Eesti kõige pikemate traditsioonidega rahvaspordivõistlus. Esimest korda 1928. aastal peetud jooks toimub tänavu juba 84. korda. Mullu lõpetas 12 kilomeetri pikkuse jooksu ning kepikõnni kokku ligi 3500 inimest.