Kui kaua Sa treenerina töötad?

Oma esimesed rühmatreeningud juhendasin juba 1992. aastal – olin just sügisel alustanud aeroobikatreeningutes käimist, kui meie grupi treener läks välismaale tööle. Klubi pakkus mulle selle treeneri tunde ja haarasin võimalusest kinni. Sellest ajast saadik olen fitnessmaailmas pidevalt tegev olnud – ligikaudu 10 aastat põhitöö kõrvalt nn harrastustreenerina ja viimased 10 aastat pidevalt õppides ja ennast täiendades töötanud rühma- ja personaaltreenerina, peatreenerina, teinud klubis müügitööd. Täna olen keskendunud peaasjalikult personaaltreeneri, toitumisnõustaja ja klubi konsultandi rollile.

Mida soovid eestimaalastele liikumisaasta 2014 puhul? 

Teadvustage endale, kui oluline on liikumine. Meie mugav läänelik elukeskkond ei anna meile piisavalt võimalusi liikumiseks – töökohad ja kodud on mugavalt ergonoomilised, keegi ei tee enam süüa kükitades ega liigu tööle jalgsi suurte vahemaade taha, täna saame elada nii, et praktiliselt üldse ei pinguta. Sellel kõigel võib olla meie tervise jaoks laastav tulemus – lihased ei püsi toonuses, vanuse kasvades muutub südame vastupidavus olematuks ja lõpuks ei ole meil energiat mitte millegi jaoks. Missugune on võimalus, et elame kvaliteetset elu ka pärast 50-60ndaid eluaastaid? Igapäevane liikumine on üks hea tervise tähtsamaid sambaid – pidev energiavahetus rakkudes lubab organismil olla terve ja vajadusel terveneda. Meil kõigil on veel pikk elu ees ja kui täna alustada regulaarsete treeningutega ja tähtsustada liikumisvajadust, siis juba mõne aasta pärast oleme tervemad ja tugevamad.

Mis on Sinu liikumapanevaks jõuks?

Kui Sinu elustiil on selline, kuhu on treeningud ja aktiivne liikumine juba ammu kohandunud, siis pole enam sellist liikumapanevat jõudu vajagi. Keha annab märku, kui olen liiga kaua istuma jäänud, rääkimata väsinud tundest, kui treeningud vahele jäävad. Aktiivselt liikudes tunnen, kuidas värske energia vahetab välja vana väsinud energia ja seda uut on palju rohkem. Mida rohkem teed, seda rohkem jõuad! Mida rohkem harjutad, seda kiiremini ja efektiivsemalt tegutsed! 

Kust ammutad motivatsiooni, et end nii palju liigutada?

Täna motiveerib mind minu oma keha ja sisemine tunnetus – pole mõtet hoida ja säästa seda, mis ei toimi. Kui Sinu sees on tunne, et midagi ei jaksa teha, siis liikumine on see, mis paneb organismis energiatootmissüsteemid aktiivsemalt tööle ja Sul on varsti energiat rohkem kui enne. Olen vahest oma klientide käest küsinud, et kui vanana nad ennast täna tunnevad ja kui vanad nad tegelikult olla tahavad. Treenides on võimalik hoida oma keha ja meel sellises vanuses nagu igatseme olla – kui lihaste ainevahetus on hea ja süda vastupidav ning sisemine kontakt oma “sisemise lapsega” olemas, siis meie keha on sellises vormis ja tunnetuses nagu kasvõi 15-aastaselt. Täna tunnen, et vanusel ei ole mingit tähtsust – eluperiood, mis jäi 15 aasta taha, oli tunnetuslikult hoopis energiavaesem, täna jaksan kõike palju rohkem.

Mis on kõige naljakam seik, mis Sul tundi juhendades juhtunud on?

Endaga seoses tulevad meelde need juhtumid, kus treeningriided või jalanõud on maha jäänud – siis tuleb olla leidlik ja ükskord tõesti olen ka kleidiga tundi juhendanud. Pean tunnistama, et on juhtunud ka nii, et ajades nädalapäevad segamini, hakkasin juhendama hoopis teisel päeval toimuma pidanud rühmatundi, naljakas oli tunnetada, et kliendid olid veidi ebalevad, kuid keegi midagi ei öelnud ja kui ma siis ise ära tabasin, mis valesti – me kõik saime seekord ikkagi kõvasti naerda.

Kes on hea treener?

Hea treener on selline, kes oskab motiveerida ja kliendi targalt treenima panna, kes oskab õpetada, kuidas ja miks peab midagi tegema. Sellest ei ole inimesele mitte mingisugust kasu, kui treener ise on täiuslik, kuid Sulle oma oskusi edastada ei oska ja Sind tööle panna ei suuda. Kui inimene pöördub personaaltreeneri poole, siis ei ole ju asi treeneri arengus, vaid inimese enda omas.

Palun räägi tervisetreener.ee keskkonnast, kellele see mõeldud on?

Töötan personaaltreenerist ettevõtjana ning www.tervisetreener.ee on koduleht, mis on mõeldud minu tutvustamiseks. Tegutsen täna peaasjalikult CitySpa terviseklubis ning korraldan seal personaaltreeningute süsteemi toimimist. Kõik selles klubis töötavad personaaltreenerid on CitySpa partnerid ning kui klient soovib endale sellest klubist treenerit valida, siis saab ta seda teha meid tutvustavate kodulehtede kaudu. Oma kodulehele saan üles panna materjale, mida soovin klientidega jagada, samuti lisan sinna uusi materjale siis, kui mõnda koolitust tehes need vajalikuks osutuvad.
Pean väga oluliseks seda, et inimene ise teadlikult tutvub treeneri profiiliga ja alles siis võtab temaga ühendust – personaaltreener, kellega sõbral on hea koostöö, ei pruugi Sinu jaoks olla parim.

Mis võib olla algajatele kõige raskem samm ja komistuskivi ja kuidas seda ületada?

Kui edasijõudnud treenijal on teinekord raske treening ära jätta, siis algajal on vastupidi – tema keha hormonaalsüsteem veel ei tööta selliselt, et treenides toodetaks heaoluhormoone, mis jälle trenni meelitaksid. Algaja peab endale seadma reaalsed eesmärgid ja teadvustama, miks on liikumine ja oma tervise eest hoolitsemine oluline. Kõige raskem on alguses leida aega treenimiseks, sest kui treenimine ei tundu prioriteetne, siis selleks aega ka ei leia. Kõige olulisem on soov enda eest hästi hoolitseda, see omakorda tähendab seda, et peame ennast oluliseks. Siit edasi tekib arusaam, et kui meie oleme olulised, siis järelikult peame leidma ka enda jaoks rohkem aega. Tihti keskendume rohkem teistele, meil on tunne, et alati on lastel ja abikaasal meid rohkem vaja ning tööl ei saa keegi peale meie seda või teist teha. Enda väärtustamine seab asjad õigesse järjekorda, oskame öelda „ei“ kui vaja, jagame otstarbekamalt koduseid kohustusi ega lase tööl endaga manipuleerida.

Mis on Su liikumise ja toitumisealased soovitused algajatele?

Kõik algab peale regulaarsetest toimingutest – imeharjutusi ei ole tegelikult olemas, oluline on, et liigud regulaarselt. Alusta 2-3 korda nädalas treeningutega, süvene fitnessvaldkonda, lugedes ajakirju, otsides ineternetist infot või veel parem – konsulteeri spetsialistidega. Personaaltreener aitab Sul kiiremini õige teeotsa leida ning toitumisnõustaja teeb toitumise alused selgeks.

Mis on Su liikumise ja toitumise alased soovitused edasijõudnutele?

Ära üle pinguta – edasijõudnud treenija võib tunda, et kogu aeg on rohkem vaja treenida ja ennast piitsutada. Ühel hetkel võib palju-kõrgele-kaugele-süsteem hakata vastu töötama, keha väsib ega tööta enam kaasa. Kui koormad oma keha korralikult, siis tuleb teda ka hästi toita, treeniv inimene vajab toitaineid kordades rohkem kui tugitoolisportlane.
Kui tunned, et areng on seisma jäänud või õige tunnetus kadunud, on aeg abi küsida – spetsialistid on need, kes oskavad kõrvalt olukorda objektiivselt hinnata.

Kuidas Su enda liikumistee algas, palun räägi oma lapsepõlvest? Mida soovitaksid lapsevanematele oma laste liikumisharrastuse toetamise raames?

Tantsisin teisest klassist alates kuni keskkooli lõpuni ansamblis “Pähklipureja”, sain sealt väga mitmekülgse kehakooli – tantsisime rahvatantse, karaktertantse, varvaskingadel balletti, showtantse. Laste puhul on kõige olulisem see, et lapsele meeldiks see, mida ta teeb, tuleb usaldada ja mitte keskenduda saavutustele. Kui lapses endas tekib saavutusvajadus, siis saame teda selles toetada. Kui tema jaoks on liikumine lihtsalt enda liigutamine või toreda seltskonna nautimine, siis las olla. Kui oleme liiga ranged, võib juhtuda, et selleks ajaks, kui laps ise aru saab, mida ta teha tahab, oleme kogemata temas liikumise vastu hoopis ebameeldiva tunde tekitanud.

Mis edasi sai? 

Ülikooli ajal 90ndate alguses alustasin aeroobikatreeneri tööd, osalesin koolitustel ja õppisin paremaks juhendajaks. Umbes 10 aastat tagasi jätsin turvalise kontoritöö ja sukeldusin täielikult fitnessmaailma õppima ja töötama. Mäletan, et küsisin endalt sellel ajal – missugune oleks see töö, mida sa teeksid ka siis, kui palka ei makstaks ning vastus oli teada – liikumise ja tervisega seotud teemad ning inimeste motiveerimine on see, mis mulle rõõmu pakub. Inseneriharidus on jäänud tänaseks tagaplaanile, kuid ka see tööperiood on andnud kogemusi – tean siiani, kuidas tunnevad ennast kontoriinimesed päeva lõpus, pea arvutamisest paks ja keha istumisest kange. Olen aastate jooksul juhendanud rühmatreenerina palju erinevaid stiile – tantsu- ja funktsionaalsetest rühmatreeningutest Shindo ja QiGongi enerigatreeninguteni välja. Täna jätkan enda koolitamist ja õppimist, et inimesi personaaltreenerina paremini aidata. Inimest tuleb vaadelda kui tervikut. Me ei saa loota, et kui muudame tervikus ühte väikest osa, siis kogu tervik muutub, see toimub ikkagi vastupidi. Kui alustame treeningutega, siis tuleb paralleelselt jätkata ka kõige muuga, mis mõjutab meie tervist – nagu seda on toitumine, suhtumine maailma, mõtteviisid, uskumused ja lapsepõlvest saadud kogemused. Seetõttu olen koolitanud ennast lisaks toitumisnõustajaks ning õpin holistilist regressiooniteraapiat. Mida rohkem näen ja tunnetan inimest tervikuna, seda rohkem saan tema arengut toetada. 

Mida on andnud Sulle töö treenerina?

Täna ma tunnen, et hoolimata pikkadest ja tihedatest tööpäevadest ma justkui ei teekski tööd – inimestega töötamine annab nii palju. Klientidelt tulev tagasiside on justkui tester – saad kohe teada, kas ja kuidas Sa õnnestud nende aitamises, kas Sinust on spetsialistina abi. Kõik inimesed, kes Sinu ellu tulevad, on omamoodi õpetajad – tihti tunnen tohutut tänulikkust, et see või teine klient mind vajab: saan ka temalt palju õppida ja sisemiselt kasvada.

Milline näeb välja Su enda treeningnädal?

Iga nädal püüan teha 2-3 lihastreeningut ning 2 kardiotreeningut. Minu treeningud ei ole pikad, sest pean hoiduma kurnatusest ja arvestama alati sellega, et taastuksin lühikese ajaga. Kuna tööpäev läheb peaasjalikult nõnda, et istun väga vähe ja teen ka ise kliendile ette näidates harjutusi, lisaks olen kliendi korrigeerimisel pidevalt erinevates poosides, siis võib öelda, et liigun terve päev. Mõned korrad nädalas juhendan rühmatreeninguid, kuid nendes saadavat koormust ei pea ma enda jaoks treeningkoormuseks. Nädalavahetused hoian reeglina klubivabad, kuid siis on mõnus hommikuti võimelda ning laupäeval enne sauna teha lühike funktsionaalne treening.
Pakun oma kehale treenimisel seda, mida ta vajab – harjutusi selja tervise eest hoolitsemisel, tööd suurtele ja väikestele lihastele ning koormust südamele. Mind ennast ei paelu eesmärgid, mille saavutamine on võimalik ainult oma tervise arvelt. Oluline on teadvustada, miks Sa treenid – kas selleks, et olla terve ja tunda ennast hästi või selleks, et omada peegelpilti, mida Sa mõnest fitnessajakirjast näed. Kõigel on oma hind ja kui sellise keha vormimine tähendab mittetervislike valikute tegemist toitumisel, peresuhete pingestumist ning huvitavate projektide loobumist tööelus, siis tasub meelde tuletada, mida ma ikkagi tegelikult soovin.

Palun jaga veel nippe toitumise teemal, milline näeb välja Su toidulaud?

Armastan väga taimset toitu, see hoiab organismi keskkonna võimalikult aluselisena ja sellises keskkonnas on mikroobidel ja põletikel raske levida. Liha söön harva, kala mitu korda päevas, samuti on menüüs kaunviljad. Võimalikult vähe tarbin nisujahutooteid, eelistan täisteravilja, kodus küpsetan, kasutades nisujahu asemel kaerajahu, odrajahu, speltajahu. Kodus olen välja vahetanud valge suhkru ja soola, tarbin mineraalidega roosat soola ja suhkru looduslikke asendajaid, milles on ka kasulikke vitamiine ja mineraale. Kohupiima ja jogurti maitsestan magusaks alati ise. Armastan tohutult puuvilju ja marju, nendega kipun liialdama – ühest küljest on nad vitamiinide - ja antioksüdantiderikkad, kuid teisest küljest sisaldavad mõned puuviljad väga palju suhkruid ja siis tekib oht, et need süsivesikud jäävad üle.
Suvel on lihtne ennast hästi toita, kasvatan ise värskeid salateid, kurki, tomatit, kuid talvel on toitainete saamine hoopis raskem. Siis meeldib mulle superfood-ide maailm, kus juba väikeste koguste tarbimine annab väga palju häid toitaineid.

Mida soovitad teha inimestele, kes teoorias küll söövad tervislikult ja on teadlikud, kuid mingil perioodil on oma valikutes komistanud ja seoses sellega 5-10 kg kosunud? Kuidas see punkt ületada ja tagasi saada endale meeldiv kaal?

Kõik, mida teeme harva, ei ole meie jaoks suure mõjuga, ainult regulaarsetel toimingutel on mõju meie keha ja vaimu üle. Kui komistame harva, siis ei juhtu midagi, kui teeme seda kogu aeg, siis ei ole see enam komistamine...
Tuleb jälle endale otsa vaadata ja küsida, miks ma ei ole enda vastu hea, miks ma söön ja elan nii, et kaal tõuseb ja mul ei ole enam head enesetunnet. Kas asi on kaalutõusus või on minu sees hoopis mingi rahulolematus, mille peidan kaalutõusu taha? Võib olla ollakse suhtes rahulolematu, töötatakse liiga palju, lastakse sugulastel, lastel endaga manipuleerida, piitsutatakse ennast liiga palju, ei lubata olla endal selline, nagu ollakse. Me võime füüsiliselt kõike õigesti teha, kuid kui hinges on valu ja meie sees rahulolematuse energia, siis ei rahune ka keha ja ühtegi grammi järgi ei anna.

Kas kaal on üldse oluline?

Vahest inimesed arvavad, et nad peavad kaaluma terve elu ühtemoodi – näiteks 20-aastaselt oli kaalunumber, mis tundub praegu ideaalne. Ei arvestata seda, et vahepeal on treenitud, lihaseid on rohkem, keha koostis on tegelikult parem kui enne ja ka välimus on lihastoonuse tõttu parem.
Kui inimene tunneb ennast hästi, on endaga rahul, liigub ja toidab ennast hästi, siis on kaal harva oluline. Kaal muutub oluliseks siis, kui sisemuses tekib tunne, et nii ikka edasi ei saa, et tervis ei pea vastu, enesetunne on pidevalt halb. Siis on arvatavasti kehakaal liiga suur, inimesel ei ole õigeid toitumis-ja liikumisharjumusi. Me kõik tegelikult teame seda, kuidas meie keha ja vaim ennast tunnevad, tuleb ainult “küsida” ja saadud infot usaldada.
Milline inimene on Sinu jaoks heas vormis?
Heas vormis inimene on rahulolev, aktiivne, energiast pakatav, enda eest hästi hoolitsev, ennast väärtustav, positiivse maailmavaatega ja kõigele uuele avatud inimene. Ta armastab liikuda, nautida, teadvustab oma vajadusi ja oskab nende eest hoolt kanda.

Terves kehas terve vaim?

Täiesti õige – kuidas saab vaim olla tugev, kui keha teda ei toeta.
Kuidas ennast vaimselt vormis hoiad?
Asusin õppima holistilist regressiooniteraapiat, et saaksin aidata ennast ja oma kliente rohkem. Väga palju segavad meie igapäevaelu alateadliku mina poolt salvestatud negatiivsed mälestused ja kogemused, kipume kasutama kogu aeg ühesuguseid käitumismustreid ja siis imestame, et miks ikka ja jälle meiega juhtuvad asjad, mida me ei soovi. Kui oskame lahustada selle, mida meil olevikus vaja ei ole, siis oleme avatud uuele ja kutsume oma ellu selle, mida tegelikult vajame. Need teemad on minu jaoks täna väga huvitavad, tunnen, et arenen ja kasvan sisemiselt ise ning pakun seda juba täna ka oma klientidele, viies läbi arenguid toetavaid vestluseid. Kui vaim hakkab toetama meie püüdlusi, siis areneme ka füüsiliselt kordades kiiremini.
Vaimu kosutab ka loodus – olgugi et ka linnakodus on tore, sõidame aastaid perega suviti praktiliselt igal nädalavahetusel maakoju. Astud autost välja ja juba tunned, kuidas looduse energia Sind täitma hakkab.

Sul on vahva perekond, palun jaga nippe, kuidas peresuhteid hoida? Kas liigud ka oma teise poolega?

Kõige raskem on olla heas suhtes, kui Sul on teiste suhtes pidevalt ootused – ootad, et abikaasa ja lapsed teeksid nii, nagu Sina vajad ja Sulle sobib. Tihti teised püüavadki seda teha, aga Sina ei ole ikka lõpuni rahul, sest alati saab paremini, kritiseerid ja annad negatiivseid hinnanguid ning siis võib tulla aeg, kus teised väsivad. Tavaliselt selles kohas kipuvad kooselud lõppema, sest tekib tunne, et keegi ei hooli. Kui vastutame oma vajaduste ja õnne eest alati ise, aktsepteerime nii ennast kui ka teistpoolt sellisena, nagu ta on, siis ei pea kunagi teises pettuma.
Veel on hea teadvustada, et Sina ei ole oma abikaasaga üks ja sama – kui temal on olnud raske päev ja tuju kehv, siis ei pea Sina kaasa vibreerima ja samuti ennast kehvasti tundma. Kui oleme meeleolus, mis meile ei meeldi, siis teeme tihti enda sees läbi mõne õppetunni, aga see on seotud ainult meiega, mitte meid ümbritsevate inimestega. Sellisel juhul tuleb inimesele anda ruumi ja aega omaette olemiseks.
Armastus on see, mis paneb kõik toimima ja see saab alguse endast. Kui Sina oled ennast laadinud pilgeni armastuse energiaga, siis jätkub seda ka teistele. Kui jagad seda teistele, siis saad palju rohkem vastu, armastuseenergia ei saa kunagi otsa.
Imetlen täna oma täiskasvanud lapsi. Võib ju tunduda, et mõned valikud, mis nemad teevad, võiksid olemata olla, kuid tuleb jälle austada ja usaldada seda teed, mis nemad on valinud. Meile kõigile on ette nähtud õppetunnid, mis tuleb läbi teha. Kui vaatad oma lapsi ja näed toredaid elurõõmu täis inimesi, siis tunned ise veel suuremat rõõmu, sest Sina oled olnud osaline selles kasvamise protsessis. 

Kas kõik on võimalik?

Maailm on see, mis Sa usud, et on! Kui soovid midagi oma ellu, siis mine julgelt edasi, näe võimalusi selle soovi realiseerimiseks, ära karda ja ära lase teistel ennast heidutada.

Kas oled sel suvel olnud liikuv või kuumus on teinud oma töö?

Sellise kuumusega saab ilma kuumuserabandust kartmata liikuda vabalt vees – olen ühendanud suplused 20-minutiliste harjutuste tegemisega vees. Samuti olen terve suve klubis töötades planeerinud oma aega nii, et vähemalt 2 korda nädalas ka oma 45-minutilise treeningu ära jõuan teha. Kevad-suvi-sügis on minu jaoks alati intensiivsed – lisaks tööle tegutsen koduaedades. Armastan aiatöid ja olen õppinud aias kiiresti töötama. Maakodus on suur aed ja seal saab treenimise edukalt aiatöödega siduda – kui mõnda tööriista on vaja, lähen selle järele joostes ja ma ei säästa ennast kaevamise ja tassimisega. Kui treenid regulaarselt, siis oled tugev ja jaksad. Samuti meeldib mulle maal metsas kolada, seda enamm et see ongi  koeraomaniku jaoks üks tore kohustus. 

Sinu lõpusõnad eestimaalastele liikumisaasta 2014 puhul?

Hoolitsege enda eest hästi liikudes ja ennast väärtustades, selliselt on elu tõeliselt naudutav!