Kui varasemalt Tartu Nelikürituse nime kandnud võistlusel mängisid kokkuvõttes vingemat viiulit spetsiaalsed kestvusalade universaalid nagu Allar Soo, Rait Pallo, Reeda Tuula ja Signe Parm, siis uus Kuubiku sari, kus valida saab kõikide Klubi Tartu Maraton hooaja ürituste vahel, on esile kerkinud ka üksikalade spetsialiste.

Vahur Teppan, kes Tartu Maratonil saavutas kõrge kümnenda koha, läheb starti Kuubiku liidrina. Kuid Teppan ei ole ainult tugev suusataja, vaid ka väga heal tasemel jooksumees. Selle tõestuseks on eelmise aasta Tartu Linnamaratoni kuues koht ajaga 2:42:39.

„Jooksuvorm on endiselt hea. Seni olen parimal korral Tartu Jooksumaratoni distantsi 1h30min läbinud ning selle ületamine on tänavu miinimumeesmärgiks,“ ütles Teppan.

Kui varasemalt kuulus Tartu Nelikrürituse alla neli fikseeritud ala – Tartu Maraton, Tartu Jooksumaraton, Tartu Rattaralli ja Tartu Rattamaraton – siis nüüd kuuluvad valikusse ka Tartu Rulluisumaraton ja Tartu Linnamaraton. Tõsi, punktiarvestusse lähevad siiski neli parimat tulemust.

Tugeva jooksumehena ja suusatajana lõikab sellisest muutusest tõenäoliselt kõige rohkem kasu just Vahur Teppan.

„Püüan teha kaasa Kuubiku jooksuvõistlused – nüüd 23km ja sügisel Tartu Linnamaratoni 42km. Rulluisutamist pole kunagi proovinud, aga võtan ka selle väljakutse vastu,“ arvas Teppan. „Tartu rattaüritustest olen korduvalt osa võtnud, kuid võistlemiseks jääks minu pea olematutest rattatreeningutest selgelt väheks“.

Kahe eelmise aasta Tartu Nelikürituse valitseja Allar Soo peab Teppanit samuti tugevaks konkurendiks, kuid tõi teiste favoriitidena välja ka Ivar Ivanovi, Rait Pallo, Meelis Rebase ja lätlase Janis Teterise.

„Jooksuvorm on hea ja umbes nädala pärast peaks saabuma vormikõvera tipp,“ ütles hetkel veel Eesti kaitseväes aega teeniv Allar Soo. „Sõjaväeteenistus mind nõrgemaks ei ole teinud, pigem on üldises plaanis enam vähem sama seis, võib olla isegi natuke parem, kui varem, sest olen vaeva näinud sportimisvõimaluste juurde saamiseks ning nende maksimaalseks ära kasutamiseks“.

Soo arvates tõuseb pärast Jooksumaratoni Kuubiku liidriks Ivar Ivanov. Võrulane oli aga ise oma vormi ja võimaluste osas tagasihoidlik. „Varakevadine vigastus ei lasknud mitu nädalat trenni teha ja hetkel on vorm kasin. Olen rahul, kui suudan Jooksumaratonil 12 parema hulka tulla,“ arvas Ivanov ning lisas veel, et terve Kuubiku arvestuses ta ilmselt siiski kaasa ei tee, kuna teised alad hetkel tema plaani ei kuulu.

Ivanov arvas, et ehk võib Kuubiku väljakutse vastu võtta tulevikus, kui ta jooksuvõistlustega enam nii palju ei tegele.

Naistest asub liidrina starti Mannima

Sel aastal Tartu Maratoni ning FIS Marathon Cupi võitnud Tatjana Mannima pole peale Tartu Maratoni kunagi ühelgi teisel Klubi Tartu Maraton üritusel osalenud. Kuid Tartu Jooksumaratoni starti asub ta Kuubiku liidrina.

„Hetkel ei ole veel võtnud plaani tervet Kuubikut. Alustan Jooksumaratoniga ja eks näeb, mis tunne pärast seda on,“ oli Eesti parim naissuusataja esialgu tagasihoidlik. „Kui kaasa teeksin, siis valiksin kaheks järgmiseks alaks sügisesed Rattamaratoni ja Linnamaratoni“.

Marathon100.com eestlaste jooksutulemuste andmebaasi järgi on Mannima viimasel ajal tegelenud ennekõike jooksudistantsidega, mis ulatuvad 10 kilomeetrini. Ainus pikema maa tulemus on pärit 2001. aastast, kui Mannima läbis Tallinna Sügisjooksu poolmaratoni ajaga 1:26:38.

Kui tema jooksuvorm on vähemalt samal tasemel nagu 14 aastat tagasi, siis võib suusaäss olla eelmise aasta Tartu Nelikürituse võitjale Reeda Tuulale kõva konkurent.

„Praegune seis on see, et pärast viimast suusavõistlust 22.märtsil võtsin olukorda mõistusega ja lasin endal aktiivselt puhata,“ ütles Tuula ja lisas, et Kuubiku arvetuses on tema jaoks kõige tähtsam stabiilsus. „Jooksumaratonile lähen peale hea puhanud enesetundega. Oleksin väga rahul, kui jääksin aja mõistes võrreldes eelmise aastaga samale tasemele,“ arvas Tuula, kes eelmisel aastal läbis Tartu Jooksumaratoni ajaga 1:38.03.

Töö, õpingute ja laste kasvatamise kõrvalt Eesti üheks parimaks universaalkestvusalade sportlaseks kerkinud Tuula tegi uue mitmikürituse formaadi tõttu oma hooaja plaanis ka muutuse: „Kuubiku tõttu kavatsen oma iga-aastase sügisese maratoni sel aastal joosta Tartu Linnamaratonil“.

Tartu Maratoni Kuubiku teine etapp ehk 33. Tartu Jooksumaraton toimub 10. mail. Kavas on 23km ja 10km distantsid. Oodatud on nii jooksjad kui ka kepikõndijad. Kuni 1. maini kehtivad registreerimisel veel soodushinnad.