Tallinna Maraton ja Sügisjooksu erinevatele distantsidele on tänase seisuga registreerinud üle kahekümne ühe tuhande jooksusõbra ja liikumisharrastaja. Rekordiliselt on külalisi välisriikidest, mis teeb Tallinna Maratonist ajaloo suurima välisosalejatega spordisündmuse Eestis. Tallinnas on starti tulemas 65 riigi jooksjad.

Täna õhtul on programmi sissejuhatusena kavas viiekilomeetri pikkune Nike Noortejooks, mis viib osalejad Vabaduse väljakult Kaarli puiestee, Toompea tänava, Falgi tee, Toompuiestee ja Nunne tänava kaudu Tornide väljakule. Paksu Margareeta juurest joostakse lõik Rannamäe teel ning vanalinna ajalooliste tänavate kaudu jõutakse Raekoja platsile ja Harju tänava kaudu tagasi finišipaika. Üha populaarsust koguvale Nike Noortejooksule on oodata üle nelja tuhande osaleja. Noori ergutavad reede õhtul Vabaduse väljakul DJ Anton Must, Villemdrillem ja superstaar Stefan.

Homme tasub kohale tulla terve perega, sest laupäeval toimuvad Hirvepargis Mesikäpa lastejooksud, kuhu on juba kirja pannud üle kahe tuhande väikese jooksusõbra. Lapsi saab tasuta registreerida internetiaadressil www.jooks.ee. Laupäeval, 7. septembril, kell 17.00 minnakse Vabaduse väljakult tänavu kahekümnendat juubelit tähistava kümnekilomeetri pikkusele Optibet Sügisjooksule, mis viib jooksjad, käijad ja kepikõndijad Kalamaja piirkonda, kus rada läbib ajaloolist Põhja-Tallinna tööstusrajooni, teeb esmakordselt tiiru ümber imposantse Lennusadama vesilennukite angaari, möödub Noblessneri Valukojast, Patarei vanglast ja Kalasadamast. Läbi joostakse ka osalejate seas rohkelt elevust tekitanud Kultuurikatla hoonest. Finiš on esmakordselt Viru väravate juures täpselt vanalinna piiril. Viru tänaval asuvat järelkoridori mööda liigutakse võistluskeskusesse Vabaduse väljakul.

Laupäeva õhtul leiab Vabaduse väljakul aset vägev kontsertprogramm, kus astuvad üles Liis Lemsalu Band ja legendaarne ansambel Kala ning toimub kahekümnendat korda toimuva Sügisjooksu autasustamine. Vabaduse väljaku kontserdid on kõigile tasuta.

Pühapäeva, 8. septembri hommikul kell 9 algab klassikaline 42,195 kilomeetri pikkune maratonijooks ning kell 10.15 lähevad poole lühemale distantsile poolmaratonist osavõtjad. Mõlema distantsi start ja finiš on Viru väravate juures. Tänavuse maratoni ja poolmaratoni rada viib jooksjad Kalamaja, Pelgulinna, Haabersti, Kopli ja Rocca al Mare kanti ning Stroomi rannapargi teedele. Maratonist osavõtjad saavad joosta ka läbi Tallinna loomaaia ning Õismäe raba läbivatel uhiuutel kergliiklusteedel. Südalinna naastakse mööda Kopli ja Suurtüki tänavat, Rannamäe teed ning Mere puiesteed kuni Viru väravate juures asuva finišini.

Pühapäeval kell 12.30 on Vabaduse väljakul Tallinna Maratoni ja Eesti meistrivõistluste võitjate autasustamine. Kohe pärast autasustamist astub üles Karl Erik-Taukar Band.

Tallinna linnapea Mihhail Kõlvarti sõnul on Tallinna Maraton Tallinna kõige silmapaistvam traditsiooniline spordisündmus. „Lisaks sportliku ja aktiivse eluviisi propageerimisele Tallinna ja Eesti elanike seas on Tallinna Maratonil märkimisväärne majanduslik mõju,“ ütles Kõlvart. „Jooksuvõistlusele saabub külalisi ligi 70 riigist, andes võimaluse Tallinna laiemalt tutvustada.“

„Kutsun üles rahvaspordipeol kas osalema või kaasa elama. Linnaliikluse seisukohalt palun varuda kannatlikkust. Oluline on arvestada jooksude toimumisaegadega eriti laupäeva õhtul ning pühapäeva hommikul ja keskpäeval - sel hetkel on Põhja-Tallinnas, Haaberstis ja kohati kesklinnas autoga liikumine raskendatud,“ ütles linnapea.

Tallinna Maratoni erinevatele distantsidele saab täna kella 17.00-ni registreerida aadressil www.jooks.ee. Registreerida saab ka kohapeal Vabaduse väljakul asuvas võistluskeskuses.