Nagu näitavad möödunud hooajad, on toonane juhtmõte – Asfaldilt metsaradadele! - end täielikult õigustanud. On tekkinud Eesti erinevaid paiku ühendavad rattamaratonide sarjad, pakutud nii pikemaid kui lühemaid sõiduvõimalusi ja kaasatud rattasõiduhuvilisi meie tippudest kuni tillusõitjateni välja.
Samas on need rattasõidud kuulunud aastaringsete mitmikürituste hulka ja toimunud suuremalt jaolt samadel maastikel, kus talvel suusatatakse või sügisel-kevadel joostakse.

Kõrvemaal peetud Tallinna rattamaratonide osalejate arv on viimastel aastatel kõikunud 1300-1400 vahel, kellest kahe kolmandiku jagu on läbinud juba traditsioonilise 58 kilomeetri pikkuse raja ja ülejäänud 28 km. Lastele on mõõduvõtmiseks oma – 700 meetri pikkune metsaring.
Et kevadine ilm ja olud on üsna muutlikud, siis on tulnud sõita küll tolmus ja mudas, vahel isegi sulamata suusaraja jupil. Kõike seda on korvanud aga siinse kandi imepärane loodus ning rahva rattasõidu innustus.

Nagu kinnitas kõigil neil aastatel Tallinna suusa – ja rattamaratonide peakorraldajana tegutsenud Jüri Voodla, on seekordsele sõidule end kirja pannud juba üle tuhande kuuesaja osaleja, millele lisandub arvukalt veel lastesõitudes kaasalööjaid. Kevadehtes Kõrvemaa metsarajad on juubelisõiduks valmis.

Uuendusena on seekord Kõrvemaal kasutusel viitstardid, mis lähetavad stardigrupid rajale väikeste vahedega. Tallinna Rattamaratoni korraldaja Jüri Voodla sõnul on osalejaid stardis palju ning viitstardi-süsteem aitab maandada stardis tekkivat rüselust ja kokkupõrkeid. „Proovime ära, kas ja kuidas viitstardid rattamaratoni puhul Eestis toimivad – suuremate rattavõistluste puhul on mujal maailmas tegemist tavapärase asjaga,“ kommenteeris Voodla. „Iga võistleja aeg läheb käima stardijoont ületades,“ kinnitas Voodla.

Tallinna Rattamaratoni stardi-finišipaik asub Kõrvemaa matka- ja suusakeskuses. Gutta lastesõidud algavad kell 10:30, põhisõidu start on kell 12:00 ning AXA poolmaratoni algus on 13:20.

Samsung Estonian Cup võistlussarja liidrina läheb kollases liidrisärgis rajale Caspar Austa, võistkondlikult on kõige enam punkte Nissan ProShop Teamil.