Tartu suusamaratoni ülekannet toodab Eesti rahvusringhäälingule BECi firma Balti Video, mille juht Raivo Suviste ütles Delfile, et ülekande halba kvaliteeti põhjustavad vastuvõtjasaatjate tarkvara probleemid.

Suviste märkis, et ülekande tehniliste probleemidega on tehnikud tegelenud nende ilmnemisest alates. „Eile terve öö on tegelenud ja nüüd hommikul ja niisugune on reaalne olukord,“ sõnas Suviste. „Tehnikainimesed tegelevad praegu sellega palehigis.“

Samas tunnistas Suviste, et ta ei julge midagi loota ning ei oska prognoosida, millal probleemid lahendatud saavad. Praegu on ülekanne katkestatud ning see jätkub kell 10.20.

ERRi meediasuhete juht Anneli Tõevere-Kaur teatas, et Tartu maratoni ülekannet segavad tehnilised probleemid on seotud telepildi edastamisega Tartu maratoni rajalt. Tõevere-Kauri sõnul ei võimalda vastuvõtu- ja edastusseadmete viga edastada pilti kogu maratonitrassist.

Suusamaratoni televaatajateni toomisega on varemgi probleeme tekkinud. 2009. ja 2010. aastal püüti Tartu maratoni telepilti toota helikopterilt, kuid see ei õnnestunud kummalgi aastal. 2009. aastal põhjustasid ülekande ebaõnnestumise telepilti edastama pidanud helikopteri probleemid.

2010. aastal ei saadud samuti pildi edastamiseks planeeritud kopterit kasutada, kuna Rootsist startinud kopter pidi lumetormi tõttu Tallinna lähistelt tagasi pöörduma. Tunamullu oli aga valmis plaan B, nii et pilti edastati küll tunniajase hilinemisega, kuid hea kvaliteediga mootorsaanidelt.

Suviste: ilm ei vabanda meie ebaõnnestunud ülekannet

Hiljem rääkis Suviste ETV otseülekandes, kuidas signaal kaameratest ülekandebussi täpsemalt jõudis. "Kolm saani andsid signaali lennukile, kust see läks edasi Tehvandi suusahüppetorni ja sealt omakorda ülekandebussi. Kõik signaalid jõudsid lennukisse, aparatuur näitas ka, et tornis on signaal, aga pilti polnud. Tegime eelnevalt kaks testi Tallinnas, siis oli telepilt korras," ütles ta.

"Kõigele, mis liigub õhu kaudu, on vigade puhul väga raskesti jälile jõuda. Jääb üle ainult kurbust ja piinlikkus tunda. Ilma taha jäi ainult nii palju, et tellisime ka Soomest kopteri, mis oleks meile õhust pilti näidanud, kuid Tallinna lahel oleva udu tõttu ei saanud kopter startida. Helistasime kopteri saamiseks ka Lätti, aga seal oli juba lumetorm peal. Natuke jäi asi ilma taha, aga see ei vabanda kuidagi meie ebaõnnestunud ülekannet."