Pärnu Rullimaratoni, Eesti suurima rulluisusarja EMT Rullituur 2011 kolmanda etapi, stardis on Eesti rulluisuparemik ning kohalikele tippudele teevad võistluse põnevamaks ka äsja maailmakarikasarjal etappidel edukalt esinenud profirulluisutajad Venezuelast – maailmameister Alexander Jose Bastidas ja Alfredo Leon Moreno, kes sõidavad sel hooajal Eestis Uus Maa/Rollerblade meeskonnas ning võtsid kaksikvõidu Tallinna Rulluisumaratonil juuni alguses.

„Esikolmikusse pakun kahte venetsueelalast,“ prognoosis Eesti üks favoriite, tiimi Albe Team/Bont eestvedaja ja Eesti üks edukamaid rulluisutajaid Kert Keskpaik. „Usun, et tuleb mitmeid äraminekukatseid, mis siiski kinni püütakse ja suure tõenäosusega tuleb võistlus Tallinna Rulluisumaratoni sarnane, kus võitja otsustatakse grupifinišis. Kogu Albe Team/Bont annab endast parima, et heidelda kõrgete kohtade eest.“

Lisaks maratonile pakub võistlus distantse erinevas vanuses ja „kaalukategoorias“ uisutajaile - lastele Tillusõit (500 m) ja Minimaraton (1 km) ning vanematele IIZi skate (20 km). Oma leiavad ka suusasõidufännid 25 kilomeetrisel Suusarullil. Uuendusena on sel aastal kavas ratastooliralli.

Distantsid ja stardiajad:

Rulluisumaraton 42,5 km 12.00
IIZI skate 20 km 14.30
Suusarull 25 km 14.45
Minimaraton 1 km 11.15
Tillusõit 500 m 11.00

Reedeõhtuste rulluisusõitude Friday Night Skate eestvedaja Tõnis Paalme aga stardib rulluisumaratonile kaaslastega juba reede hilisõhtul Tallinnast, eesmärgiga rulluisutada laupäeva hommikuks Pärnusse. Seltskond stardib reedel kell 20 Vabaduse väljakult tavapärasele reedeõhtusele tiirule linnas, peale mida suundutakse Laagrist Pärnu suunas.

„Kuna Pärnu maantee on terves ulatuses väga heas seisus ja Pärnu on suvepealinn, ongi minek just sinna. Samuti veereme Pärnusse seetõttu, et propageerida rulluisutamist, enda ellu põnevust tuua ja ennast ületada,“ selgitas Paalme ettevõtmise ideed. Huvilised ja kogenud rullijad saavad ettevõtmisega veel liituda. Kaasas on julgestusauto ning teel tehakse ka peatusi.

Lisaks Pärnusse rulluisutamisele kavatseb Paalme Pärnu Rullimaratonil ka maailmarekordi lüüa ehk läbida kõige kiiremini maratonidistants tagurpidi. Guinessi rekorditeraamatu andmeil on kehtiv maailmarekordiaeg tagurpidi maratonisõidus hetkel 1:45.56, mis sõideti 2006. aastal Berliini maratonil. Paalme läbis möödunud aastal Tallinna Rulluisumaratoni tagurpidi, ajaks tiksus tollal 1:53. „Proovisõitude põhjal võib öelda, et mu võimalus Pärnus maailmarekord püstitadal on 99%,“ kommenteeris Paalme.

Ta kutsus enda tulemust registreerima ka Guinessi rekordiraamatu. „Hetkel ei ole veel kindel, kas nad jõuavad selleks ajaks siia või mitte. Kindlasti filmime ja kontrollime sõitu ise ametlikult ning, kui sellest ei piisa, võin sügisel rekordi uuesti Berliini maratonil, koos rekordiraamatuga fikseerida,“ käis Paalme välja varuplaani.

Pärnu Rullimaraton toimub Lennujaama teel, võisteldakse 5 km pikkusel ringil.

EMT Rullituuri neljas etapp toimub 30. juulil, mil sõidetakse Kundas Rullimaraton.