„Oleme koostöös Tehvandi spordikeskusega valmis saanud plaani, mille kohaselt toimuks 5. Tartu Teatemaraton ja Avatud Rada ettenähtud kuupäeval ehk 14. veebruaril Tehvandi kunstlumeringil,“ ütles võistluste direktor Indrek Kelk. „Tänases seisu on Tehvandil sõidetav ca 3km pikkune ring. Kas selline rada säilib ka järgmiseks pühapäevaks, sõltub väga palju ilmaoludest“.

Plaani järgi toimuks esmalt Teatemaraton, kus kõik vahetused sõidaksid võrdselt 2-3 ringi (tulenevalt sellest, kui pika raja lubab muutlik ilm ette valmistada) ja pärast seda Avatud Raja sõidud, mille täpsed distantsid selguvad uuel nädalal.

„Püüame ametliku otsuse 5. Tartu Teatemaratoni ja Avatud Raja sõitude toimumise osas teha esmaspäeval, 8. veebruaril. Kuid tulenevalt väga heitlikest ilmaoludest ei saa välistada ka võimalust, et peame esmaspäeval lõpliku otsuse tegemist edasi lükkama kuni 10. veebruarini,“ lisas Kelk.

44. Tartu maratoni põhisõitude toimumine 21. veebruaril originaalrajal Otepää-Elva vahel on tänaste olude juures äärmiselt vähetõenäoline, kuna rada on säilinud vaid üksikutes kohtades ning praegused ilmaennustused uut külma ja lumesadusid ei luba.

„Põhisõidu korraldamiseks tänastes äärmiselt ekstremaalsetes ilmaoludes, kus selle talve jooksul Euroopas toimunud suusamaratonidest on Viru Maraton ainus suurem, mis ei ole toimunud kunstlumel, oleme viimasel nädalal töötanud tõsiselt alternatiivi kallal, mis on sarnane Tšehhi kolleegide poolt jaanuaris kasutatuga ,“ ütles Kelk.

Jaanuari alguses aset leidnud Tšehhi suurim suusamaraton Jizerska Padesatka toimus 4km pikkusel kunstlumeringil ja maraton kestis kokku kolm päeva. Osalejad sõitsid lühikesel ringil 400 osaleja kaupa ja distantsiks oli 16km. Eliitvõistlejate sõit toimus eraldi ja nemad sõitsid rohkem ringe.

„Tšehhide näide oli küllalt ekstreemne ja maailma suusamaratonide ajaloos erakordne nähtus. Aga peamine oli see, et maraton ei jäänud ära ja kuulsime Tšehhi kolleegidelt, et kokkuvõttes oli osalejate tagasiside äärmiselt positiivne,“ rääkis Kelk.

Tartu Maratoni puhul oleks ainuvõimalik alternatiivne toimumiskoht sellise plaani järgi taas Tehvandi spordikeskuse kunstlumerajad, kuid tulenevalt tavapärase ringi raskusastmest ja laskumiste tehnilisusest nõuaks see teataval määral raja ümbertegemist, mis omakorda nõuab lisalume tootmiseks vajalikku külmemat ilma. Kahjuks praegused ilmaennustused ei toeta ka selle alternatiivi jõustumist.

44. Tartu maratoni põhisõitude toimumise osas tehakse otsus kõige varem 15. veebruaril.