Delfi küsimustele vastavad:

Anti Saarepuu - karjääri lõpetanud Eesti suusasprinter, Torino olümpia sprindi kaheksas

Maarika Traat- suur matkaja, kes kõndis jalgsi Tartust Santiagosse.

Elari Kõivik - Tartu poiss, kes sai tuntuks sellega, et kaalus 14-aastasena 136 kilo ja on nüüd 17-aastasena rohkem kui 60 kilo kergem.

1. SEB 32. Tartu Jooksumaraton on ukse ees, kuidas valmistusid?

Anti: Valmistun ikka joostes ja 4 x nädalas, umbes tund korraga.

Maarika: Hetkel on käsil korteri remont, mis on praktiliselt kogu mu elu üle võtnud. Muudeks asjadeks ei jää kuigi palju mahti. Spetsiaalselt jooksmas käinud olen selle aasta numbri sees vähem kordi, kui kahel käel sõrmi. See-eest jooksen iga päev õue ja neljanda korruse vahet, käes lammutusjääkidega ämbrid, kipsplaadid, pahtlikotid, vms. Täna jooksin neljandale korrusele tööstuslikku tolmuimejat süles kandes, mis osutus oodatust märksa kopsakamaks sületäieks.

Elari: Valmistun enda koostatud treeningplaaniga. See hõlmab muidugi ka poolmaratoni plaani, aga kõik treeningud on mul ära korraldatud. Olen tekitanud endale korralikud intervalltreeningud, vastupidavusjooksud ning tavalised lühikesed distantsid, et keha saaks nii kiirust kui ka jõudu. Keskmiselt on mul neli treeningut nädalas. Vähemalt üks non-intervalltreening, üks pikem jooks ca 14-19 km ning kaks keskmist jooksu, distantsil 8-12 km.

2. Kui palju on praeguseks jooksukilomeetreid kogutud? Kas olete senise ettevalmistusega rahul?

Anti: Kuna pikk kevad on juba seljataga, siis sellel kevadel olen jooksnud rohkem kui varasematel aastatel. Pole kilomeetreid kokku lugenud, aga korraga jooksen umbes 10 km ehk 40 km nädalas. Pigem ei nimetaks seda ettevalmistuseks, vaid naudinguks looduses liikuda.

Maarika: Horisontaalsel pinnal jooksukilomeetreid tuleb kokku umbes ühe täispika maratoni jagu. Trepijooksu kilomeetrite osas ei ole taibanud arvestust pidada. Päris rahul ma oma ettevalmistusega ei ole - eks ta seekord ikka pigem vana rasva pealt peab tulema. Ehk ei ole sügisel tõukerattaga tehtud 1000-kilomeetrise rännaku positiivne mõju jalgade tugevusele ja võhmale ka veel päris kadunud.

Elari: Sellel aastal on mul jooksukilomeetreid 350 km ja tegelikult olen ma enda tulemusega praegu väga rahul. Kui osaleda 10 km distantsil, siis pean sellist tulemust igati normaalseks.

3. Mis eesmärgiga emadepäeval Tartu Jooksumaratoni starti lähete?

Anti: Eesmärk on joosta nii, et naudin liikumist looduses koos hea seltskonnaga. Võiduplaane ei ole!

Maarika: Lähen starti eesmärgiga edukalt lõpuni joosta ja ennast selle asja juures nii hästi tunda, kui sellise füüsilise pingutuse puhul võimalik on. Ja muidugi on plaanis ikka ka medal ära tuua.

Elari: Eesmärk tekitada enda uus 10 km rekord, mille aeg peab olema vähemalt 46 min ja 12 sekundit. Tegelikult olen ma ka rohkem hobijooksja ja sestap lähen lihtsalt rada nautima. Kui hea muusika on kõrvas, varasemad treeningud on korralikult tehtud, siis hea tulemus tuleb juba iseenesest. Kindlasti üks eesmärk on ka oluliselt parandada võistluse ajal enda tehnikat. Treeningute ajal suudan joosta õige tehnikaga, aga võistluse ajal miskipärast läheb see käest ära! Seekord siis eesmärk tehnikat jälgida!