Tänavu tehti ujumise populariseerimiseks peetaval sarivõistlusel, mida korraldab endiseid tippujujaid ühendav U-klubi mööndus. Sarjas kogusid kõrgetele kohtadele pretendeerijad punkte tavalise nelja etapi asemel kolmel etapil, sest karmides, vaid +14 soojakraadiga lühendatud etapil, Tallinna Lennusadamas ujus ainult 33 võistlejat ning tulemused üldarvestusse ei läinud.

Absoluutarvestuses võitis seliliujujana tuntud Andres Olvik Kalevi ujumiskoolist, kes sai kokku neli võitu ja oli parim 20-29 aastaste klassis. Teiseks jäi oma vanuseklassis (30-39a.) esikoha saanud Bruno Nopponen, kolmandaks 14-19.a vanuse võitja Silver Sepp, Pärnu UCA-st, kes ujus kõigil kuuel etapil. "Mulle on suvised avaveeujumised väga heaks treeninguks. Olen suviti palju vanematekodus Lõuna-Tartumaal, kus ujun Poka järves," sõnas võidumees Olvik.

Kõigil 2012. aasta seeriavõistluse kuuel etapil tegid kaasa Silver Sepp, Frants Tikerpere, Martin Puhm, Aivar Rosenberg, Aldo Suurväli, Julia Kurbat, Helerin Rannala, Irena Nikitina, Eha Lilienthal, Hella Klausen. "Olen aastaid võrkpalli mänginud. Mullu augustis viis juhus mind kokku ühe harrastusujujaga, kes rääkis põnevalt pikkadest järveujumistest. Mullegi meeldib avavees ujuda. Varem ma ei teadnud sellest midagi. Tänavu tegin kõik etapid kaasa. Muidugi on meeldiv üllatus olla kohe esimesel aastal 20-29a. seas medalisaajate hulgas. Ekstreemne oli Lennusadama ujumine jahedas meres," rääkis Tõrvas Vanamõisa järves ujuma õppinud Helerin Rannala.

Naistest oli absoluutarvestuse parim Julia Kurbat Audentesest, kes sai neli etapivõitu. Ta oli ka parim naine 20-29 aasta vanuste hulgas. Teiseks jäi Eve Virkkunen U-klubist, 40-49a. parim naine, kolmandaks Tähe-Kai Tillo Briisist.

14-19a. arvestuses sai kulla Kristina Maria Jaamul Tabasalu UK-st. Kuldsed medalid said naistest veel 30-39a. klassis Marianne Seiman Kuusalust, 50-59a. seas Tiia Brakman U-klubist, 60-69 klassis oli võidukas paljukordne Eesti meister Eha Lilienthal, 70-79a. Hella Klausen Pärnu UCA-st. Meestest võitsid oma vanuseklassis seeriavõistluse 40-49a. Aldo Suurväli U-klubist, kes on ainsna seeriavõistlustel osalenuist ujunud olümpiamängudel, 1992. aastal Barcelonas, 50-59a. sai kuldse medali Toomas Haggi U-Klubist, 60-69a. Olav Lukin U-klubist.

Avaveeujumiste häll on Võru, kus peeti esimesed üle Tamula järve ujumise võistlused. Tänavu kuulusid seeriasse Rõuge, Tamula, Tallinna Lennusadama, Pärnu vallikääru, Elva Verevi järve ja Pühajärve ujumine, kus distantsid olid 2-2,7 km. Lisaks pikkadele põhidistantsidele ujuti lühematel rahva- ja lasteradadel. Kõige rohkem osalejaid oli 8. juulil Tamula etapil, mille raames peeti ka 5. Georg Otsa mälestusvõistlused, rändkarika sai alatiseks endale USA-s õppiv ja treeniv Johan Rohtla (kolm korda võitnud).

Pühajärvel läks võit naiste arvestuses üllatuslikult väljaspoole Eestit. Koos USA-s Princetonis õppiva ja treeniva ujuja Kaspar Raiglaga Eestisse lühikesele puhkusele tulnud Hiina juurtega Kanada neiu Kathy Ou sai seeriavõistluse viimase etapi kirkama medali nii naiste üldarvestuses kui oma vanuseklassis.