Tallinnas toimuval kongressil osalevad Berliini, Pariisi, Chicago, Moskva, Pekingi, Hongkongi, Las Vegase ja mitmete teiste suurte maratonide korraldajad. Tallinna maratoniga samaaegselt toimuvale kongressile tulevad ka paljude eksootiliste riikide jooksuvõistluste korraldajad. Kongressi delegaatide seas on näiteks Mongoolia pealinnas Ulanbaataris toimuva maratoni, Iraagis Kurdistanis korraldatava Erbil International Marathoni, Bangladeshi maratoni ning mitmete Lõuna-Ameerika, Kagu-Aasia ja Lõuna-Aafrika jooksuvõistluste korraldajad.

Neljapäeval algaval kongressil on esindatud enam kui 60 riigi jooksuvõistlused, millest võtab iga-aastaselt osa enam kui 3 miljonit harrastussportlast.

Eestist kuuluvad Rahvusvahelisse Maratonide Liitu Klubi Tartu Maraton ning Tallinna Maratoni korraldav Spordiürituste Korraldamise Klubi. Viimatinimetatu vastutab ka AIMSi kongressi läbiviimise eest.
Kolm päeva kestva kongressi jooksul räägitakse nii spordiürituste majanduslikust mõjust, jooksuvõistluste ohutusest ja turvalisusest, kliimamuutuste mõjust osavõtjate terviseriskidele, kui naiste järjest aktiivsemast spordivõistlustel osalemisest. Esmakordselt valitakse ka jooksuvõistluste ilusaim medal ja T-särk. Tavapäraselt toimuvad kongressil ka organisatsiooni uue presidendi ja juhatuse valimised.

AIMS peamine eesmärk on propageerida ja edendada pikamaajooksu üle kogu maailma. Jooksmine on kõige lihtsam aktiivse liikumise viis, mille positiivne mõju inimese tervisele on mitmete uuringutega tõestust leidnud. Rahvusvahelise Maratonide Liidu üheks suuremaks väljakutseks käesoleval hetkel on uue põlvkonna muutuvate eelistustega kohanemine ning nn. nutipõlvkonna toomine liikumisharrastuse juurde.