Kõlavaima väitega tuli välja üle-eelmisel hooajal Golden State Warriorsi meistritiitlini tüürinud peatreener Steve Kerr, kes tunnistas, et proovis eelmisel aastal pärast oma seljaoperatsiooni valu tõrjumiseks kahel korral meditsiinilist kanepit. Kuigi sellest tulenenud pealkirjad on võimsad "klikimagnetid", on teema tegelikult tunduvalt tõsisem kui esialgu paista võib.

"Sportlastele kirjutatakse Vicodini välja, nagu see oleks C-vitamiin," sõnas Kerr. "Olen seisukohal, et selle asemel võiks mängijatele olla lubatud valuvaigistina meditsiiniline marihuaana. See on asi, mis võiks olla järgmises kollektiivlepingus."

51-aastase Kerril tekkisid operatsiooni järel komplikatsioonid - seljaajuvedeliku lekke tõttu painasid treenerit mitu kuud ülitugevad pea- ja kaelavalud ning iiveldus. Seetõttu andis Kerr eelmisel sügisel ajutiselt peatreenerirolli Luke Waltoni kätte, kes viis Warriorsi hooaja alustuseks 24 järjestikuse võiduni.

Kerri sõnul kanepi tarbimine teda küll paraku ei aidanud, kuid erinevate valuvaigistite väärkasutamisele tuleb sellegipoolest lõpp teha. "On näha, et meie riik on meditsiinilise kanepi koha pealt üha targemaks saamas. Samal ajal tuleb seda teha ka muude valuvaigistite suhtes."

"Saan aru, et mõneti on küsimus ka maines - profiliigad nagu NBA ja NFL ei taha, et inimesed arvaksid, et nende mängijad on üks kamp kanepisuitsetajaid. Ma usun sellest hoolimata, et on vaid aja küsimus, mil meditsiiniline marihuaana mängijatele lubatuks saab, sest ühel hetkel on inimesed sellest piisavalt teadlikud."

Kerr rõhutab, et võrreldes kanepiga on levinud valuvaigistite ohud tunduvalt suuremad. "Olen alati sellele veidralt vaadanud, kui näen ravimireklaamis õnnelikke inimesi, kes järve hüppavad või paadiga sõuavad. Reklaami lõpus öeldakse aga, et võimalikud kõrvalnähud on enesetapumõtted või surm. See on hullumeelne, täiesti hullumeelne."

Sunsi peatreener: tegu on libeda nõlvaga

Kui Warriorsi mängijad Draymond Green, Klay Thompson ja David West toetasid oma juhendaja väljaütlemist, siis kõik NBA inimesed Kerri avaldust nii positiivselt ei tervitanud. Phoenix Sunsi lootsi Earl Watsoni arvates on tegu libeda nõlvaga.

"Arvan, et selle teemaga peaks ümber käima väga ettevaatlikult, sest paljud lapsed ja noored võivad seepeale arvata, et kanep ongi lahe. Kanep ei ole lahe."

Watson tõi välja oma raske lapsepõlve, kus ta nägi korduvalt, kuidas noored marihuaana pealt kangemate narkootikumide peale üle läksid. "Olen selle sees üles kasvanud ning näinud ka mitmeid korvpallureid, kes kanepi järel ka muid illegaalseid aineid tarvitama on hakanud. Nad ei jõua NBAsse, nad ei jõua isegi ülikooli ning surevad 18-aastaselt."

Novembri lõpus legaliseeriti kanepi tarvitamine Warriorsi koduosariigis Californias.