Alustuseks tuleb mainida, et "töö" on selle kohta mõnes mõttes isegi palju öeldud. Professionaalid need naised igatahes ei ole - sageli tehakse seda oma päevatöö kõrvalt, kusjuures tasu pole sugugi midagi erilist. Kui tasust maha arvata kohustuslikud spreipäevitused, maniküürid ja muud taolised protseduurid, mille eest pidid tüdrukud ise tasuma, jäi neile tunnipalgana kätte vaid 3-4 dollarit, mis eurodesse ümbarvestatuna on 2,6-3,5 eurot.

Ühe kohtumise ajal esinemise eest saavad tüdrukud sageli nii vähe raha, et selle eest ei oleks võimalik samale mängule tribüünile isegi piletit osta.

Kuigi konkurents tantsutüdrukute kohtadele on suur, on reaalselt töö väga raske. Lisaks füüsilisele pingutusele tuleb neidudel taluda pidevat alandamist, alavääristamist ning ebatervislikke nõudmisi.

"Mu treener pani mind vahel enne mänge koristajate kappi istuma ja nõudis, et ma mõtleksin seal, kas teen ikka kõik, et kaalus alla võtta," rääkis avameelselt aastatel 2013-14 Milwaukee Bucksi tantsutüdrukuna tegutsenud Lauren Herington.

Heringtoni sõnul pidid tema trupi tüdrukud, keda treener ülekaaluliseks pidas, vahel selga panema elastaantrikoo, misjärel juhendaja kogu rühma ees "võbelustesti" läbi viis. "Ta tuli minu juurde ning võttis kinni kas mu kõhu külje pealt või tuhara alt ja ütles: kaota homseks 5 naela (2,26 kg) ja sinuga on kõik korras," meenutas toona vaid 18-aastane naine.

Karm kaalukord näib olevat ühine joon pea igas NBA tantsutüdrukute trupis, kuid mõnes võetakse asja pisut rahulikumalt. Ana Ogbueze, kes tantsis Charlotte'i meeskonna eest eelmise kümnendi keskel, meenutab, et tal oli kohustuslik pidada toidupäevikut. "Pidin kirjutama üles kõik asjad, mille suhu pistsin. Mõtlesin alguses, et miks küll, aga treener selgitas, et see on lihtsalt selleks, et me ka ise oma toitumise peale mõtleksime."

Näiteks ka New York Knicksi ja Orlando Magicu endised tantsijad tunnistasid, et ebatervislikuks kaalujälgimine ei muutunud. "Meile öeldi, et see on normaalne, kui meie kaal pisut kõigub - peaasi, et me head välja näeksime," sõnas endine Magicu tantsija Chenise Johnson.

Ogbueze ja Johnsoni sugused naised olid aga pigem erandiks. Suuremal osal neist, kellega Yahoo ühendust võttis, olid igapäevaseks nähtuseks kontrollkaalumised, rasvaprotsendi mõõtmised ja - üllatus-üllatus! - toitumishäired.

Utah Jazzi eest aastatel 2009-2012 tantsinud Sydney Sorensoni sõnul kannatas ta kindlasti toitumishäirete all. "Meid kaaluti iga kuu ja see ajas mu hulluks. Leiutasin enda jaoks igasuguseid meetodeid. Vahel ei söönud ma kaalumise nädalal mitte midagi tahket. Ühel aastal kaaluti meid tänupühade järel, üks tüdruk oli juurde võtnud ning tal ei lubatud esineda."

LA Clippersi eest aastatel 2011-2012 tantsinud anonüümseks jäänud neiu sõnul läksid asjad vahepeal väga ohtlikuks. "Minu trupikaaslased võtsid tihti kõhulahtisteid, et kaalu kaotada. Tegin seda paaril korral isegi, aga see tundus toona normaalne."

Dallas Mavericksi eest aastatel 2013-2016 tantsinud Kathryn Dunni sõnul leiti kunagi üks tüdruk riietusruumist suisa meelemärkuseta, sest ta oli kogu söödud toidu välja oksendanud.