Jamesi essee “I`m Coming Home” geniaalseim versioon on ameerika koomiku ja jäljendaja Frank Caliendo poolt Morgan Freemani häälega ette loetud variant (Vaata siit www.youtube.com). Lebron James oli 4 aasta taguse “otsusega” oma õppetunni kätte saanud ja seekordne meeskonna vahetusest teatamine kujunes lihvituks, läbimõelduks, mineviku suhteid hoidvaks ja garantiisid mitte andvaks - võib lausa öelda, et steriilseks. Lõpptulemusena on James täna fännide seas palju populaarsem kui enne Miamist lahkumist.

Inimestele meeldivad muinasjutud ja Jamesi nähakse kui messiast, kes tuleb ja lõpetab Clevelandi spordifännide piinad ja juba üle poole sajandi kestnud tiitlipõua. Lihtne on näha põhjuseid, miks Cavaliers peaks olema just see meeskond, kes 2015. aasta juunis saab Larry O`Brieni karikat šampusega pesta, kuid tegelikult on päris palju põhjuseid, miks ma vastupidiselt Las Vegasele arvan, et Cavaliers ei ole võidule suurim favoriit.

Karmavõlg nõuab tasumist

Kui Lebron Jamesi käitumist Clevelandist lahkumisel võib panna kategooriasse “noor, kogenematu ja kõrge enesehinnanguga”, siis Cavaliersi omaniku ja fännide poolset vastukäitumist Lebroni suhtest nimetaksin kollektiivseks hullumeelsuseks. Särkide põletamine, ähvardused, vihakirjad ja solvangud mängija suunas, kes tegi emotsioone kõrvale jättes ju kõigest lihtsalt enda arvates parima karjäärivaliku, tunduvad eriti piinlikuna nüüd 4 aastat hiljem. Sattusin veel hiljuti vaatama klippi Lebron Jamesi esimesest mängust Clevelandis Heati särgis (https://www.youtube.com/watch?v=PJ_1Smb3f9k). Minu jaoks on tegemist top 3 hetkega Jamesi senises karjääris. Ainult suurimatest suurimad suudavad sellises olukorras tervel saalitäiel inimestel suu kinni toppida. Lebron oma mänguga suutis. Kõigile, kes ei raatsi 15 minutit oma elust hullumeelsuse vaatamisele raisata, mõned väljavõtted plakatitest ja hüüetest Jamesi suunas: “loobuja”, “valetav kuningas”, “Akron vihkab Sind!”, “Palu halastust!” ja “LeBum”. Kõigile Clevelandi fännidele, kes olid saalis tollel õhtul ja täna avasüli võtavad Lebroni tagasi, on mul üks küsimus: “Kas te olite silmakirjalikud 4 aastat tagasi või olete Te seda nüüd?”. Kui keegi kuskil karma osas arvet peab, teenisid Cavaliersi fännid ühe õhtuga endale õiguse vähemalt ühe hooaja võrra pikemalt tiitlinäljas piinelda.

Meeskonnakeemia osas küsimused on, vastuseid veel mitte

Korpall ei ole õnneks matemaatika, kus summa sõltub vaid liidetavate väärtusest. Küll võib korvpalli võrrelda keemiaga, kus erinevate koostisainete kokku valamisel, võib sündida midagi imelist. Küsimus on, et kas peakeemik Blattile on kulla meisterdamiseks juba kõik vajalikud ained kätte antud või vajab ta veel näiteks elementi AL34 (Ray Allen)? Kas keemik Blatt suudab ära hoida teineteisega kokku puutudes plahvatuslikku olukorda tekitada võivate elementide WA3 (Dion Waiters) ja IR2 (Kyrie Irving) reageerimise? Kas elemendid VA17, MI18 ja MA31 suudavad õige hetkeni püsida tervena ja mitte õhku haihtuda? Kas õhus leviv armastus ja element LBJ üldse sobivadki kokku?

Kõigile nendele küsimustele JAH või EI vastamiseks on veel liiga vara. Kuid protsess ise saab olema keerulisem kui ehk üldiselt arvatakse. NBA mänguminutist. Ükski element ei saa aga keemikule dikteerida protsessi. Miamisse minnes läks James tollel hetkel Wade`i meeskonda, kus oli ees ka temast suurem autoriteet Pat Riley ning kus ta aja jooksul (ehkki ka mitte ilma konfliktideta) õppis ta usaldama ja respekteerima Riley usaldusalust Erik Spoelstrat. Cleveland Cavaliersis on James aga alati nautinud Jumala staatust. Juba on kuulda esimesi kahinaid sellest, kuidas James kutsub kokku Cavaliersi mängijate koosolekuid, vestleb ja jagab eraviisiliselt õpetussõnu ja käitub stiilis “kuulake mind, ma olen käinud seal kuhu me kõik tahame minna”. Ühel hetkel peab Blatt kas end kehtestama või LeBron sammu tagasi astuma. Treeneri ülim autoriteet võib olla olulisem kui esmapilgul tundub. Nimetage viimane meeskond, kus mõni mängija oli “suurem” kui treener? Kui Miamis oli Erik Spoelstra seljataga Pat Riley siis Clevelandis on Blatti selja taga tühi maa.

Uus Kuldne Trio on kehvem kui oli Miami poistebänd

Kõigile, kes arvavad, et Lebron/Love/Irving on tugevam või vähemalt sama tugev kooslus kui Lebron/Wade/Bosh soovitan ma pilgud pöörata statistikasse. 2010. aastal kui Miami oma poistebändi kokku pani oli nende liikmete eelmise hooaja kombineeritud statistika 80.3 punkti, 22.9 lauapalli, 17.5 söötu, 4 vaheltlõiget, 3.1 blokki ja 9.1 pallikaotust keskmiselt mängus (põhihooajal). Uue Kuldse Trio samad keskmised näitajad eelmisel hooajal olid 74 punkti, 23 lauapalli, 16.8 söötu, 2.9 vaheltlõiget, 1.1 blokki ja 8.7 pallikaotust. Jah, võrreldavad statistilised näitajad, kuid siiski selgelt 2010. aasta Heati poistebändi kasuks ning mäletatavasti ei suutnud ka nemad esimesel hooajal tiitlini jõuda.

(Suurte mängude) kogemuse puudumine

Jättes kõrvale Lebron James ja Anderson Varajeo on Cavaliersi tõenäolise algviisiku mängijate play-off mängude kogemus kokku ei rohkem ega vähem kui täpselt 0 mängu. Ei Kevin Love ega ka Kyrie Irving pole senise karjääri jooksul mõneti üllatuslikult suutnud oma meeskonda play-offideni vedada. Ja meeldib see või mitte, on NBA play-off mäng erilisem ja erinev põhihooaja mängust ning mäng NBA finaalides veel sammu võrra sellest edasi. David Blatt on küll kogenud treener, kuid NBA kogemus tal puudub ja NBA mängustiil erineb teiselpool Atlandi ookeani mängitavast.

Asi on kaitses

Vähe on neid, kes kahtleksid Cavaliersi võimekuses punkte visata. Kuid rünnakuga võidetakse mänge, kaitsega võidetakse meistritiitleid. Meeskonnakaitse üles ehitamine algab Cavaliersil aga sisuliselt nullist.

Ma loodan, et Lebron James ja Cleveland Cavaliers võidavad koos tiitli … kuid mitte kohe esimesel hooajal. Võitmine peaks olema keerulisem protsess kui ühe essee kirjutamine. Ka Lebron James ise tunnistab, et Cavaliers peab võiduvõimeliseks veel kasvama ja selleks võib minna mitu hooaega. Cavaliersi fännidel muretsemiseks pole põhjust, sest James on teatanud, et vaatamata puhtalt rahalistel kaalutlustel sõlmitud 2-aastasele lepingule, plaanib ta oma mängijakarjääri Clevelandis lõpetada. Ja kui üle poole sajandi on oodatud, siis mis need mõned aastad kannatamist enam ära ei ole?!?