10. NBA ja David Silver
Lisaks suurenevale publikuhuvile ja parematele TV reitingutele tähendas LeBron Jamesi naasmine Cavaliersi ka, et mõneks ajaks on tähelepanu Donald Sterlingu rassismiskandaalilt pöördunud mujale. Igavamate liikumiste korral oleks meedia NBA "hapukurgi hooajal" tõenäoliselt just keskendunud Clippersi ja Sterlinguga seotud teemadele. Mäletatavasti olid õhus isegi ähvardused, et kui Sterling on uue hooaja alguses jätkuvalt Clippersi omanik võivad mängijad eesotsas superstaar Jamesiga mänge boikoteerida. Hetkel on teema aga USA meedias nii maha jahtunud, et vaevalt boikott kellelegi isegi mõttesse tuleb. Seda vaatamata sellele, et suure tõenäosusega on kohtuvaidluse tee valinud Sterling Clippersi omanik veel mõnda aega. Liiga juht David Silver võib vähemalt hetkel kergemini hingata.

9. Chandlerid
Üks neist eesnimega Tyson, teine perekonnanimega Parsons. Mõlemad on tänaseks Dallas Mavericksi mängijad ja pääsenud võrdlemisi ebameeldivast olukorrast. Tyson Chandler jõudis peale edutuid aastaid New York Knicksi ridades tagasi klubisse, millega 2011. aastal loputati NBA finaalis Miami Heati. Chandler Parsons nimetas aga endise koduklubi Houston Rocketsi käitumist, kus Mavsi poolt talle tehtud palgapakkumist samaväärse pakkumisega ei kaetud, aga koguni solvavaks. Mõlemad mängijad jõuavad olematute lootustega meeskondade juurest Dallasesse, kus tiitlivõit oleks küll ehk üllatus aga mitte enam ime. Oli ju Mavericks eelmisel hooajal ainus meeskond, kes suutis lõpuks karika pea kohale tõstnud Spursi mängijaid panna play-offis higistama 7-mängulises seerias. Muuseas, Mavericksi peetakse üheks kõige mängijate sõbralikumaks meeskonnaks NBAs.

8. Jason Kidd
Veel detsembris oli Kidd üleüldine naerualune. Kuulsusrikka mängijakarjääri kuulsusetu lõpu (Kidd viskas mängijana viimases kümnes mängus ei rohkem ega vähem kui täpselt 0 punkti) järel Netsi treeneriks saanuna oli Kiddi treenerikarjääri esimeste kuude suurim "saavutus" väljaku tahtlikult joogiga kastmine olukorras, kus Netsil olid kõik minutilised vaheajad kasutatud (https://www.youtube.com/watch?v=TKcRujU9kEA). NBA reaktsioon oli 50 000 dollari suurune trahv. Vaatamata meeskonna kehvale mängule nõudis Kidd Netsilt suuremaid õigusi otsusprotsesside üle. Samad nõudmised jätkusid ka peale hooaja lõppu. Netsi mäng oli hooaja teises pooles märgatavalt paranenud ning Kiddi treenerimaine tõusuteel. Lõpuks Netsiga lepingu lõpetanud Kiddil oli uus kosilane Milwaukee Bucksi näol kohe olemas. Bucksi üks omanik on Marc Lasry, kes on Jason Kiddi südamesõber ja endine finantsnõustaja. Ehkki ametlikult on Jason Kidd ametis esialgu küll vaid Bucksi treenerina on ilmne, et Miwaukee`s sai ta endale just sellise rolli, mida Brooklynis talle pakkuda ei tahetud.

7. David Blatt ja Euroopa treenerid
Siis kui Blatt ja Cavaliers lepingu sõlmisid polnud Lebron Jamesi Clevelandi tulemisest veel juttugi. Pigem nähti Blattis treenerit, kes Cavaliersi taas play-offidesse suudab viia. Tänaseks räägitakse aga juba meistrisõrmus(t)est. Euroopa mängijate invasioon NBAsse on viimase kahe kümmnendi jooksul olnud muljetavaldav, kuid Euroopa treeneritele on jäänud maailma tugevaima liiga uks siiani suletuks. Põhjuseks peamiselt NBA omanike ettekujutus, et Euroopa mängustiil ei ole NBAs edukas. Iisraeli ja Ameerika kodakondsusega Blatt viljeleb aga selgelt Euroopas domineerivat kontrollitud mängutempole, mõistusele ja tugevale kaitsele tuginevat korvpalli, mis sobib ideaalselt ka Miamist naasnud Jamesile. Lebron Jamesi talent ja David Blatti geniaalsus võivad üheskoos olla löögirusikas, mis mitte ainult ei ava NBA ust Euroopa treeneritele, vaid virutab selle koos hingedega eest.

6. Phil Jackson
Carmelo Anthony Knicksi ridades hoidmine oli esimene suurem test Phil Jacksoni jaoks, mille mees ka edukalt läbis. Lisaks võib võiduks pidada asjaolu, et Anthony oli valmis maksimum palgalepingust 5 miljonit dollarit väiksema summaga leppima, võimaldamaks Knicksile tulevastel aastatel suuremat palgalimiiti, et meeskonda abijõudu tuua. Ehkki peavalu meeskonna koostamisega on Jacksonil veel piisavalt (irvhambad väidavad, et meeskonna parim mängujuht hetkel on nende treener Derek Fisher) on täielik fiasko välditud ja Knicksi fännid, kelle jaoks korvpall on tihti elu ja surma küsimus, vähemalt mõneks ajaks tuleviku osas lootusrikkad.

5. NBA fännid
Üle mitme hooaja on jõuvahekorrad NBAs segasemad, teisisõnu huvitavamad. Kui Läänes on tase olnud ka eelnevalt ühtlane ja kõrge, siis Idakonverentsis on Miami viimaste aatate domineerimine olnud ette ennustatav. Tulevaks hooajaks on aga lootust, et finaali pääsu nimel võitlevad idas realistlikult vähemalt 4-5 meeskonda (Cavaliers, Pacers, Bulls, Heat, Nets), kellest ühelegi ei saa anda hooaja eel suurt eelist. Mis saaks fännide jaoks olla parem?

4. Chicago Bulls
Bullsi peeti Knicksi suurimaks konkurendiks meelitamaks Carmelo Anthonyt enda ridadesse. Bulls jäi lõpuks Anthonyst ilma, kuid see võib olla parim, mis nendega juhtuda sai. Esiteks, on Anthony kaitsemäng võrdlemisi kehva tasemega ning tema sulatamine meeskonda, mille identiteet on ehitatud tugeva kaitse ümber, oleks võinud osutuda problemaatiliseks. Teiseks, oli ilmne Derrick Rose`i vastumeelsus koos Anthonyga mängimisele. Pau Gasoli liitumine on aga Bullsile oluline täiendus, mille teeb eriliseks Gasoli kui korvialuse mängija võime sööta ja mängu lugeda. Koos liiga parima kaitsemängija Joakim Noah`ga moodustavad nad korvi all väga tugeva jõu, millele on vähestel midagi vastu panna. Lisaks tõi Bulls Euroopast oma ridadesse serblase Nikola Mirotici, kelle valus viskekäsi võib Derrick Rose`i ja kahe pika ohjamisele keskendunud vastaste kaitsele palju haiget teha.

3. LeBron James ja Rich Paul
Jättes kõrvale pettunud Miami fännid on valdav enamus spordimaailmast LeBron Jamesi otsusega. rahul. Ja miks ei peakski olema? Nii meediale kui fännidele meeldib kui sportlased püüavad saavutada midagi enamat kui lihtsalt võit. Kindlasti tuli Jamesi mainele kasuks ka iga viimse kui sõnani lihvitud essee ja oma otsusest teatamine nii tagasihoidlikult moel kui võimalik. Meile meeldib kui superstaarid õpivad oma vigadest ja on arenemisvõimelised. LeBron Jamesi agent Rich Paul tegi endale nime ja on tõenäoliselt Clevelandis hetkel populaarsuse pingereas kohal number 2. James ja Rich Paul on lapsepõlve sõbrad ja omavad Clevelandis ühist spordiagentuuri. Nii LeBron Jamesi kui Rich Pauli populaarsus sai tugeva tõuke, mille mehed lühemas ja pikemas perspektiivis muudavad millekski, mis on roheline ja taskus meeldivalt krabisev.

2. Dallas Mavericks
Dirk Nowitzki ja Marc Cubani vahel oli teineteise mõistmine ja vaikiv kokkulepe Nowitzki uue lepingute osas olemas juba aastaid. Sakslane ei murdnud oma sõna ja võttis vastu Dallase pakutud 3-aastase lepingu kogusummale 25 miljonit dollarit. Keskmiselt 8 miljonit dollarit aastas teeniv Nowitzki jättis lauale kümneid miljoneid dollareid (eeleneva lepinguga oli ainuüksi eelmisel hooajal Nowitzki palk 22,7 miljonit dollarit). Kõik see võimaldas Mavericksil teha 48 miljoni dollari suurune pakkumine Chandler Parsonsile, mida Houston Rockets ei olnud valmis samaväärse summaga katma. Koos taasleitud kaitse tugitalaga Tuyson Chandleri, väga edukalt eelmisel hooajal esinenud Monta Ellise ja suurepärase treeneri Jim Carrey Rick Carlisle`ga on Mavericks järgmisel hooajal valmis tiitlivõidu nimel kaasa rääkima.

1. Cleveland Cavaliers
"Šokeeriv" valik esikohale. Arvestades, et Cavaliers sai endale maailma parima mängija ilma ühestki senisest mängijast loobumata on kahjuks originaalsusega hiilgamine siinkohal keeruline ja kedagi teist ei saa suurimaks võitjaks nimetada. Ühe ainsa hetkega lendas Cavaliers play-offidesse pääsemise piiril olevast meeskonnast, favoriidiks number 1 (vähemalt kihlveokontorite arvates). Rääkimata populaarsuse, pileti- ja reklaamimüügi numbritest, mis tähendab suuremat sissetulekut pallipoistest kui klubi omanikuni välja.

Nagu kõikvõimalikud edetabelid ja pingeread on ka eelnevalt kirjapandu sügavalt subjektiivne ja pretendeerib vaid autori isiklikule arvamusele. Seal, kus on võitjaid, on ka kaotajaid ja paraku on ka NBAs neid, kellele on pihku jäänud lühem kõrs. Neist aga täpsemalt juba tulevikus ...