Loomulikult juhul, kui meest enne tähtaega Orlando Magicu poolt mõnda vahetustehngusse ei kaasata ning ta ei sõlmi pikendavat lepingut mõne meeskonnaga.

Juttu ja kõmu on palju olnud Dwight Howardi saatuse ümber. Nagu ka hooaja algul, peetakse hetkel suurimateks meelispaikadeks New Jersey Netsi, kus Howard võiks liituda teise superstaari Deron Williamsiga või Dallas Mavericksi, kust Deron Williams on pärit. Mavericksi ja Howardit seobki ainult see, et juhul, kui super-duo ei moodustu New Jerseys, võib see juhtuda Dallases, kus Deron Williams saaks mängida oma kodulinna klubi eest. Niisiis, paar lihtsat põhjust, miks Dwight Howardi liitumine New Jersey Netsiga (uuest hooajast Brooklyn Nets) on loogiliseim lahendus ja miks Netsi juhtkond ei peaks teda meelitama iga hinna eest Netsi ridadesse sel hooajal.

Kooseisu laastamine

Loodetavasti on Nets õppinud midagi eelmise hooaja vahetustehingust, kus osalesid Denver Nuggets ja New York Knicks ning mille peamine küsimärk oli Carmelo Anthony värbamine. Anthony soovis mängida samuti oma kodulinna, New Yorgi ridades, öeldes seda korduvalt välja hooaja jooksul. Knicksi juhtkond ei suutnud ahvatlusele vastupanna ning mindi lihtsamat teed pidi. Carmelo Anthony toodi meeskonda vahetustehingu alusel, kus Denver sai Carmelo Anthony, Chauncey Billupsi, Shelden Williamsi, Anthony Carteri ning Renaldo Balkmani vastu mehed, nagu Wilson Chandleri, Raymond Feltoni, Danilo Gallinari ja Timofey Mozgovi. Lisaks mängijatale paar teise ringi drafti valikut ja 3 miljonit dollarit sularahas. Tulles tagasi Howardi lõppematu saaga juurde, siis õhus on üks ''aga.'' Nimelt, kas Howard on samuti valmis lepingut sõlmima ainult ühe kinlda meeskonnaga, nagu oli Melo, või otsib ta lahendusi ka mujalt. Sellele vastata teab Dwight Howard ainult ise, aga järgmistest punktides selgub, miks keskmängijal on hea võimalus Netsis tiilile hakata mängima, kui ta läheb sinna lihtsalt vabaagendina.

Orlando Magicul ei ole valikuid

Tasub kohe ära mainida, et kogu selle saaga üle on kontroll ainult Dwight Howardil endal, samamoodi, nagu eelmisel hooajal juba mainitud tehingus hoidis ohje enda käes Carmelo Anthony. Dwight Howard on moodustanud endale nö listi, milliste meeskondadega on ta nõus lepingut pikendama, juhul, kui Orlando Magic paneb ta ''kaubaks.'' Juba mõnda aega on tema soovid taandunud kolme meeskonna peale - Lakers, Mavericks, Nets. Üleeile aga ütles ESPN analüütik John Ireland järgmised sõnad: ''Mulle öeldi, et Dwight Howardi agent, Dan Fegan, ütles Lakersi juhtkonnale, et tema ja ta klient ei soovi pikendada lepingut Lakersiga. See tähendab, et kui Lakers soovib vahetuse ikkagi teostada, saavad nad Howardi enda käsutusse kuueks nädalaks ja nii kaua oleks neil aega, et teda veenda jääma meeskonnaga. See on väga riskantne käik, mida teha.'' Seda käiku ei soovi ilmselt enamus meeskonnad ette võtta ning see paneb Magicu juhtkonna keerulisse olukorda.

Howardi võimalused mängida Dallas Mavericksis

New Jersey Nets on hetkel ainukene meeskond, kellel on eeldused tuua meeskonda Howard ja hoida kinni ka Deron Williamsist, ilma, et nad peaksid kuidagi ''lõhkuma'' ülejäänud meeskonda. Palju juttu on tehtud, kuidas võiksid mõlemad mehed jõuda Dallasesse. Ilmselt see visioon läbi ei lähe, sest

1) Mavericksil oleks vaja vahetustehingutesse kaasata nii Lamar Odom kui Vince Carter ja ilmselt kasutada amnestia-klauslit Brendan Haywoodi peal.
2) Mavericksil oleks vaja leida meeskond, kes on nõus omaks võtma Shawn Marioni ja tema suure lepingu, mis toob mehele sisse järgmisel hooajal 8,692,881 dollarit ning ülejärgmisel lausa 9,363,313 miljonit dollarit. Arvestades tema seniseid esitusi sel hooajal, tundub see lausa utoopiline.
3) Dallas peaks veenma nii Howardit kui Williamsit leppima väiksema palgaga, kui Netsis. See ei ole küll võimatu, nagu näitas eelmisel hooajal Miami Heati supertrio, aga fakt, et Dirk Nowitzki, Dwight Howard ja Deron Williams neelaksid pea kogu meeskonna eelarvest, peaksid kõik ülejäänud mängijad leppima absoluutse miinimum palgaga.

Tundub loogilisena, et eredam tulevik ootab kõnealuseid mehi ees pigem Netsis koos Brook Lopezi, MarShoon Brooksi ja eelseisva drafti esimese ringi valikuga, kui vananevas ja tühjas Dallases või kuskil sootuks mujal.