Tänaste uudiste valguses on seega paslik meenutada legendaarset Arvydas Sabonist, keda peetakse tänaseni kõigi aegade parimate tsentrite hulka.

Milles Sabonise erilisus seisnes? Peamiselt selles, et talle oli 221-sentimeetrise kasvu juures antud tagamängija väljakunägemine, sööduoskus ja visketunnetus.

Sabonis oli elu parimas vormis kahtlemata 1980ndate teises pooles ning 1990ndate alguses, ometi suutis ta 1995. aastal 30-aastasena NBA-sse siirdudes paljude Ameerika korvpallisõprade tunnustuse võita.

Sabonis viskas debüüthooajal Portland Trail Blazersi eest põhiturniiril keskmiselt 14 punkti ja kogus 8 lauapalli, ent - pange tähele - sama aasta kevadel play-offis kerkisid vastavad numbrid suisa 23 ning 11-ni. Kaugviskeid tabas ta play-offi viies mängus 55-protsendilise täpsusega. Kevadeks 31-aastaseks saanud Sabonis jäi aasta uustulnuka valimisel küll teiseks (valik langetatakse põhiturniiri lõpus), ent oli play-offi näitajate poolest mees omaette klassist.

NBA-s mängis Sabonis kokku seitse hooaega, keskmised näitajad 12 punkti ja 7 lauapalli mängus. Nii tema mängijakarjääri ajal kui ka hiljem on USA korvpalliajakirjanikud oma üllitistes mõtisklenud selle üle, milline olnuks Kaunasest pärit mehe numbrid NBA-s siis, kui ta mänginuks seal kümme aastat varem, oma hiilgeaegadel, mil polnud vigastustest veel räsitud.

2004. aasta kevadel, 38-aastasena, otsustas Sabonis NBA-ga lõpparve teha ning karjääri viimaseks hooajaks kasvatajaklubi Žalgirise juurde naasta. Ja millise lahkumisetenduse ta veel andis! Keskmiste näitajatega 16 punkti ja 10 lauapalli valiti ta Euroliigas nii põhiturniiri kui play-offi väärtuslikemaks mängijaks.

Nii tuleb tõdeda, et Arvydase tasemeni on Domantasel ilmselt pea võimatu jõuda, kõrgelt hinnatud mängijaks saab ta aga ka siis, kui suudab natukenegi oma isa oskustest üle võtta.

Meenutuseks mõned karjääri hilisema aja videod Arvydas Sabonisest: