A-grupp: Poola, Hiina, Venezuela, Elevandiluurannik


Algus on päris hirmutav – A-alagrupi rivistus ei kanna justkui kuidagi MM-i taset välja. 24 tiimi asemel mängib MM-il esimest korda 32 koondist ja mõne ebaseksika grupi tekkimine on seetõttu paratamatu. Aga mis seal ikka, jääbki rohkem aega teiste mängude vaatamiseks.

Teist korda (esimene oli aastal 1967!) MM-ile pääsenud Poolal on hea võimalus alagrupp ära võita. Tegemist on äärmiselt ühtlase koondisega, aga nende suurim staar Marcin Gortat üritab MM-ile sõitmise asemel NBA-s uut lepingut teenida. Tõsi, tsentril on vanust juba 35, tema on Poola korvpalli juba oma panuse andnud.

Poola koondise kodustatud ameeriklane A.J. Slaughter.

Kõige suurem koorem on kanda kodupubliku ees mängival Hiinal. Esimesest faasist saadaksegi ehk edasi, aga kõrgesse mängu kvaliteedi puudumise tõttu ei sekkuta. Vähemalt on pole võistkond vana, keskmine vanus on 26 aasta kandis. Liidrirolli peaks kandma NBA kogemusega kaksiktornid Zhou Qi ja Yi Jianlian. Kontrollmängudes on võidetud peamiselt Aafrika võistkondi, optimismi lisab ka 78:72 paremus Puerto Rico üle.

Venezuela ja Elevandiluurannik sõidavad Hiinasse võrdlemisi tundmatute nimedega. Venezuela toetub kodumaal mängivatele palluritele, suurem osa Elevandiluuranniku koondislastest teenivad leiba Prantsusmaa madalamates liigades. Eredalt torkab aga silma mullu Kaunase Žalgirises mänginud Deon Thompsoni nimi, kes sai Elevandiluuranniku passi alles juuni alguses.

Mõlemad koondised alustasid rahamurede tõttu veidi enne MM-i streiki, aga Hiinas on nad siiski kohal. Venezuela üllatas 25. augustil isegi Türgit, seega sisu neil on. Tõsi, Türgi andis Ersan Ilyasovale ja Scottie Wilbekinile puhkepäeva.

Poola

Koosseis:
Poola.

Peatreener: Mike Taylor

Olulisemad puudujad: Marcin Gortat (35, vabaagent), Maciej Lampe (34, Sichuan Blue Whales)

Hiina

Koosseis:
Hiina.

Peatreener: Li Nan

Olulisemad puudujad: -

Venezuela

Koosseis:
Venezuela.

Peatreener: Fernando Duro

Olulisemad puudujad: -

Elevandiluurannik

Koosseis (lõplik otsus pole tehtud, valikus on 13 mängijat):
Elevandiluurannik.

Peatreener: Paolo Povia

Olulisemad puudujad: -

B-grupp: Venemaa, Argentina, Nigeeria, Lõuna-Korea


Venemaa on vigastustest räsitud, Argentina hiilgajad on läbi ja Nigeeria vaevles enne turniiri tõsistes rahamuredes. Võimalus Lõuna-Koreale? Ei. Viis aastat tagasi jäid korealased Hispaanias eelviimaseks (kõik mängud kaotati kahekohalise vahega), isegi Aasia meistrivõistluste finaali jõuti viimati 2003. aastal.

Kui Nigeeria ühtse hingamise leiab, võib B-grupi favoriitideks peetavatel Venemaal ja Argentinal päris raskeks minna. NBA pallureid on Nigeeria rivistuses kolm, lisaks veel paar aastat tagasi Euroliigas Instanbuli Fenerbahce korvialuse lukku pannud Ekpe Udoh, kes teenis hiljuti kopsaka lepingu Hiinast.

Venemaa peab panustama kokkumängule, sest skooriliider Aleksei Šved jääb vigastuse tõttu MM-ilt eemale. Sama käib ka 216 cm pikkuse mürakaru Timofei Mozgovi kohta, valusaks võib kujuneda mängujuht Dmitri Hvostovi puudumine. Veduri rolli peavad enda peale võtma Sergei Karasjov ja Nikita Kurbanov, aga nigela tagaliini tõttu jäävad medalid püüdmatuks.

Luis Scola - ikka rivis.

39-aastane argentiinlane Luis Scola on viimase kuldse põlvkonna liikmena endiselt rivis, aga kui tema välja jätta, annavad tooni parimas mängijaeas pallurid. Madridi Reali mängujuht Facundo Campazzo võinuks kokku panna täiesti metsiku statistika. Viis päeva enne MM-i kontrollmängus Venemaaga saadud hüppeliigese trauma pani tema MM-i aga ohtu. Viimased teated on õnneks lootusrikkad ja Campazzo enda sõnul pole mingit võimalust, et ta MM-i kõrvalt vaatab.

Kui siit grupist kellelgi medališanssi on, siis just Argentinal. Aga see on üsna udune.

Venemaa

Koosseis:
Venemaa.

Peatreener: Sergei Bazarevitš

Olulisemad puudujad: Timofei Mozgov (33, Moskva oblasti Himki), Aleksei Šved (30, Moskva oblasti Himki), Dmitri Kulagin (27, Krasnodari Lokomotiv-Kuban), Dmitri Hvostov (30, Peterburi Zenit), Joel Bolomboy (25, Moskva CSKA).

Argentina

Koosseis:
Argentina.

Peatreener: Sergio Hernandez

Olulisemad puudujad: -

Nigeeria

Koosseis:

Nigeeria.

Peatreener:
Alex Nwora

Olulisemad puudujad: David Nwaba (26, Brooklyn Nets), Semi Ojeleye (24, Boston Celtics)

Lõuna-Korea

Koosseis:

Lõuna-Korea.

Peatreener: Hur Jae

Olulisemad puudujad: -

C-grupp: Hispaania, Puerto Rico, Iraan, Tuneesia


Lõpuks ometi jõuame ühe tõelise hiiuni. Kogenud Hispaania ei kuulu küll kolme suurfavoriidi hulka (USA, Serbia, Kreeka), aga heal viskepäeval võidakse alistada kõik vastased.

Paraku ei käi „hea viskepäev” ja Ricky Rubio kuigi tihti kokku. 2017. aastal Utah Jazzi siirdudes paistis, et mängujuht muutub ka punktide toomise mõttes päris ohtlikuks, aga lõppenud hooajal tegid protsendid taas vähikäiku. MM-i eel püstitatud koondisemängude rekord (25 punkti) on kardetavasti petlik. Pärast põlvesidemete rebendit pole õiget minekut leidnud ka teine tagaliinivedur Sergio Llull.

Ricky Rubio.

Et tõsisemalt kuldmedalile mõelda, oleks vaja olnud Nikola Miroticit ja Sergio Rodriguezt, aga mida pole, seda pole. Ikoonilise, aga järjest aeglasemaks ja vigastustealtimaks muutuva Pau Gasoli puudumine ei tohiks seekord Hispaania esitusi eriti mõjutada. Aga mine tea – koondisesärgi kandmine on talle isegi vanas eas supervõimed andnud. Marc Gasol ja Willy Hernangomez moodustavad siiski MM-i ühe võimekama tsentritepaari.

Kolme ülejäänud C-grupi võistkonna kohta on raske midagi arvata. Suures plaanis pole eriti vahet, kes kolmikust vahegruppi murrab. Ajalooliselt võiks tugevaimaks pidada Puerto Ricot, aga Carlos Arroyot enam pole ning J.J. Barea ravib Achilleuse kõõluse rebendit.

Iraani ja Tuneesia kuulsaimad mängijad on kogenud tsentrid, vastavalt Hamed Haddadi (34, 218 cm) ja Salah Mejri (33, 218 cm). Tuneeslased kasutavad ka kodustatud ameeriklast, kelleks on suvel Tel Avivi Maccabist Milano Olimpiasse siirdunud ääremängija Michael Roll.

Hispaania

Koosseis:

Hispaania.

Peatreener:
Sergio Scariolo

Olulisemad puudujad: Pau Gasol (39, Portland Trail Blazers), Sergio Rodriguez (33, Milano Olimpia), Serge Ibaka (29, Toronto Raptors), Nikola Mirotic (28, Barcelona), Alex Abrines (26, Barcelona)

Puerto Rico

Koosseis:
Puerto Rico.

Peatreener: Eddie Casiano

Olulisemad puudujad: J.J. Barea (35, Dallas Mavericks), Maurice Harkless (26, LA Clippers)

Iraan

Koosseis:

Iraan.

Peatreener: Mehran Shahintab

Olulisemad puudujad: -

Tuneesia

Koosseis:

Tuneesia.

Peatreener: Mario Palma

Olulisemad puudujad: -

D-grupp: Serbia, Itaalia, Filipiinid, Angola


Serbia peaks siit täiseduga vahegruppi purjetama. Ateenas peetud kontrollturniiril polnud Itaalial neile midagi vastu panna ning Filipiinidel ja Angolal pole serblaste vastu võimalustki. Tõsi, Itaalial ei mänginud augusti keskel Daniel Hackett, Danilo Gallinari ja Luigi Datome. Nädal hiljem kahanesid kaotusnumbrid märgatavalt, 65:71. Kokku kaotati enne MM-i lausa kuus mängu järjest, kõige tipuks jäädi alla Uus-Meremaale. Kõigest hoolimata peaks Itaalia teisena edasi pääsema.
Danilo Gallinari.

Serbia kõige muljetavaldavam esitus tuli Ateenas Kreeka vastu, keda võideti lisaajal 85:80. Sealjuures anti puhkust põhitsentrile Nikola Jokicile, kes on hea kandidaat turniiri kõige väärtuslikuma mängija auhinnale. Tagaliinis annab suurima panuse Bogdan Bogdanovic, meeldejäävat turniiri võib oodata ka Marko Guduricilt, kes paneb ennast sügisel proovile NBA-s (Memphis Grizzlies).

Miloš Teodosici vigastus oli serblastele kahtlemata valus, aga Jokic ja Bogdanovic peaksid rünnaku vedamisega hakkama saama. Pealegi on Teodosici suurim nõrkus kaitsemäng. Nüüd saab Serbia tegutseda tervikuna agressiivsemalt ja kedagi otseselt peitma ei pea. Miloslav Raduljicat ja Boban Marjanovici peaks, aga Jokici ja Nikola Milutinovi olemasolul võib peatreener Aleksandar Djordjevic nende minuteid rahumeeli piirata.

Itaalia panustab eelkõige rünnakule. Gallinari ja Marco Belinelli võivad heal päeval visata kahe peale 60 punkti, Hacketti, Datome ja Alessandro Gentile näol on neil ka korralik abivägi. Paraku on sellega head uudised läbi. Keskmängija positsioonil peavad nad lootma 24-aastasele ja 208 cm pikkusele Amedeo Tessitorile, kes jäi vähemalt Jokici vastu lootusetult hätta.

Filipiinid ja Angola jäävad autsaideriteks. Eks näeb, kumb rohkem, kumb vähem. Kontrollmänge on peetud valdavalt keskpäraste või lausa nõrkade vastastega ja suurem osa neist on kaotatud.

Serbia

Koosseis:

Serbia.

Peatreener: Aleksandar Djordjevic

Olulisemad puudujad: Miloš Teodosic (32, Bologna Virtus), Dragan Milosavljevic (30, Malaga Unicaja), Nemanja Nedovic (28, Milano Olimpia), Nikola Kalinic (27, Istanbuli Fenerahce)

Itaalia

Koosseis (lõplik otsus pole veel selge, valikus on 14 mängijat):

Itaalia.

Peatreener: Romeo Sacchetti

Olulisemad puudujad: Nicolo Melli (28, New Orleans Pelicans), Pietro Aradori (30, Bologna Fortitudo)

Filipiinid

Koosseis:

Filipiinid.

Peatreener: Yeng Guiao

Olulisemad puudujad: Jordan Clarkson (27, Cleveland Cavaliers), Terrence Romeo (27, San Miguel Beermen)

Angola

Koosseis:
Angola.


Peatreener:
Will Voight

Olulisemad puudujad: Bruno Fernando (21, Atlanta Hawks), Silvio De Sousa (20, Kansase ülikool)

E-grupp: USA, Türgi, Tšehhi, Jaapan


Ilmselt üks põnevamaid gruppe. USA peaks siit hoolimata tavapärasest nõrgemast koosseisust esimesena edasi pääsema. Teise koha favoriit on Türgi, aga lihtsalt see ei tule.

Esmalt Jaapanist, mida võib pidada selle suve üllatustiimiks. Värske NBA-mehe Rui Hachimura juhtimisel on kontrollmängudes alistatud Saksamaa ja Uus-Meremaa. Samas on tase olnud kõikuv – kodusaalis jäädi alla näiteks Tuneesiale.

Rui Hachimura on ilmselt Jaapani läbi aegade suurim korvpallilootus.

Tšehhi võinuks samuti lootusi hellitada, aga nende suurim korvialune jõud Jan Vesely ei saa vigastuse tõttu MM-il osaleda. Tomaš Satoranskyst ja Blake Schilbist ilmselt ei piisa. Ent enne MM-i on Tšehhi olnud isegi üllatavalt heas hoos, sest üheksast kohtumisest võideti seitse, kaotused tuli vastu võtta ainult Saksamaalt ja Leedult.

USA

Koosseis:

USA.

Peatreener: Gregg Popovich

Olulisemad puudujad: nimekiri on nii pikk, et enne kukuvad näpud otsast ära, kui kõik kirja saavad. Loe USA koondise koha lähemalt SIIT!

Türgi

Koosseis (lõplik otsus pole veel selge, valikus on 14 mängijat):

Türgi.

Peatreener: Ufuk Sarica

Olulisemad puudujad: Ali Muhammed (36, Istanbuli Fenerbahce)

Tšehhi

Koosseis (lõplik otsus on tegemata, valikus on 14 mängijat):

Tomas Satoransky (PG, 27, 201, Chicago Bulls)
Jakub Širina (PG, 31, 186, Opava)
Tomas Vyoral (PG, 26, 190, Nymburk)
Vit Krejci (PG, 19, 199, Olivar)
Vojtech Hruban (SG, 30, 202, Nymburk)
Pavel Pumprla (SF, 33, 198, Nymburk)
Blake Schilb (SF, 35, 199, Chalons-Reims)
Jaromir Bohacik (SF, 27, 197, Nymburk)
Lukas Palyza (SF, 29, 203, Prostejov)
Martin Kriz (SF, 26, 200, Nymburk)
Patrik Auda (PF, 30, 206, Pistoia)
Petr Herman (PF, 25, 208, Marymount)
Ondrej Balvin (C, 26, 217, Gran Canaria)
Martin Peterka (C, 24, 203, Nymburk)

Peatreener: Ronen Ginzburg

Olulisemad puudujad: Jan Vesely (29, Istanbuli Fenerbahce)

Jaapan

Koosseis:

Jaapan.

Peatreener: Julio Lamas

Olulisemad puudujad: -

F-grupp: Kreeka, Brasiilia, Montenegro, Uus-Meremaa


Kreeka peaks olema piisavalt tugev, et F-grupi matše soojendusena võtta. Nende selja taga läheb rebimiseks eelkõige Brasiilia ja Montenegro vahel.

Montenegro alistas valikturniiri otsustavas mängus Läti, silma paisteti ühtlase koosseisu ja hea kaitsetegevusega. MM-iks lisandub NBA-s karjääri parima hooaja teinud tsenter Nikola Vucevic. EM-finaalturniirideks on Montenegro varemgi kokku saanud lubava koosseisu, aga tulemustes pole mängijate kvaliteet kajastunud. Ehk suudab peatreener Zvezdan Mitrovic Vucevici ja rollimängijate vahele luua silla, mis otsustavatel hetkedel kokku ei vaju.

Brasiilia sõitis Hiinasse vana hea Leandro Barbosa, Anderson Varejao ja Marcelinho Huertasega, kellel kõigil on vanust passis 36. Veteranid on toredad (võistkonnas on ka 39-aastane Alex Garcia), aga nende parim enne on juba ammu möödas. See ei tähenda, et noorema põlvkonna panus olematu oleks.

Leandro Barbosa Rio olümpial.

Enne MM-i on Barbosa kõrval suurimaks skooritegijaks kerkinud Hispaanias kõrgliigas San Pablo Burgoses mängiv Vitor Benite (29), NBA-s vaikselt jalgu alla saav Bruno Caboclo on olulises rollis ka koondises. Suvel on Brasiilia kaotanud vaid ühe mängu (72:86 Prantsusmaale), skalp on võetud Argentinalt (89:82) ja alagrupikaaslaselt Montenegrolt (80:69).

Uus-Meremaa koondises on peamiselt maailma kuklapoolel leiba teenivad pallurid, aga teisipäevane 88:82 võit Itaalia üle näitas nende ohtlikkust.

Päris imede valdkonda ei kuulu isegi olümpiapääsme teenimine. Selleks tuleb kokkuvõttes edestada Austraaliat, sest Tokyosse pääseb kahest MM-il osalevast Okeaania koondisest parem. Austraalia kuulub koos Leedu, Kanada ja Senegaliga surmagruppi, nii et...

Kreeka

Koosseis:

Kreeka.

Peatreener: Thanasis Skourtopoulos

Olulisemad puudujad: Kostas Sloukas? (29, Istanbuli Fenerbahce), Kosta Koufos (30, Moskva CSKA), Tyler Dorsey (23, Tel Avivi Maccabi)

Brasiilia

Koosseis:

Brasillia.

Peatreener: Aleksandar Petrovic

Olulisemad puudujad: Raul Neto (27, Philadelphia 76ers), Nene (36, vabaagent), Scott Machado (29, Cairns Taipans)

Montenegro

Koosseis:


Montenegro.

Peatreener: Zvezdan Mitrovic

Olulisemad puudujad: Tyrese Rice (32, Ateena Panathinaikos), Nemanja Djurisic (27, Istanbuli Besiktas)

Uus-Meremaa

Koosseis:

Uus-Meremaa.

Peatreener: Paul Henare

Olulisemad puudujad: Steven Adams (26, Oklahoma City Thunder), Mika Vukona (37, Brisbane Bullets)

G-grupp: Prantsusmaa, Saksamaa, Dominikaani Vabariik, Jordaania


Siit peaksid edasi liikuma taas Euroopa võiskonnad. Kui Prantsusmaal oleks tipptasemel suur äär (Adrien Moerman on vigastatud), võiks neid pakkuda kullapretendentide sekka, aga jääme praegu tagasihoidlikumaks. Kahvatumat värvi medal ja/või olümpiapilet käraksid küll.

Saksamaa on augustis esinenud heitlikult. Kindlad võidud saadi näiteks Tšehhi ja Poola üle, aga Jaapanis osati kaotada võõrustajatele. Kui viskava tagamängija positsioon välja arvata, leidub Saksamaal igas liinis mitu kvaliteetmängijat. Võib-olla jääbki sakslastel puudu mõnest adekvaatse kaitsetegevusega täpsuskütist, keda mängujuht Dennis Schröderi kõrvale tagaliini panna.

Korvpall Eesti vs Saksamaa

Dominikaani Vabariigi ja Jordaania võrdluses võiks eelistada esimest varianti. Kui nemad on suutnud isegi suurtega enam-vähem võrdselt pusida (erand on 70:102 kaotus Hispaaniale), siis Jordaanial on augustikuust ette näidata pakid Venemaalt, Poolalt, Tšehhilt, Türgilt ja Kreekalt. Kindlalt on alla jäädud ka Iraanile ja Tuneesiale.

Prantsusmaa

Koosseis:

Prantsusmaa.

Peatreener: Vincent Collet

Olulisemad puudujad: Thomas Heurtel (30, Barcelona), Adrien Moerman (31, Istanbuli Anadolu Efes), Joffrey Lauvergne (27, Istanbuli Fenerbahce), Leo Westermann (27, Istanbuli Fenerbahce), Kevin Seraphin (29, Xinjiang Flying Tigers)

Saksamaa

Koosseis (lõplik otsus pole veel selge, valikus on 13 mängijat):

Saksamaa.

Peatreener: Henrik Rödl

Olulisemad puudujad: Isaiah Hartenstein (21, Houston Rockets), Moritz Wagner (22, Washington Wizards), Maik Zirbes (29, Guangxi Weizhuang)

Dominikaani Vabariik

Koosseis (lõplik otsus pole veel selge, valikus on 14 mängijat):

Dominikaani Vabariik.

Peatreener: Neston Garcia

Olulisemad puudujad: Karl-Anthony Towns (23, Minnesota Timberwolves), Al Horford (33, Philadelphia 76ers), Angel Delgado (24, Beijing Royal Fighters), Edgar Sosa (31, Gravelines-Dunkerque)

Jordaania

Koosseis:

Mahmoud Abdeen (PG, 31, 190, Al Jazeera)
Jordan Al-Dasuqi (PG, 24, 188, Al Jazeera )
Malek Kanaan (PG, 26, 176, Al Ahli)
Sinan Eid (PG, 27, 191, Selçuklu Belediye)
Amin Abu Hawwas (SG, 24, 190, Orthodox)
Fadi İbrahim (SG, 23, 196, -)
Dar Tucker (SG, 30, 190, San Lorenzo)
Zane Najdawi (SF, 23, 201, Citadel)
Ahmed Al-Hamarsheh (SF, 32, 197, Al Wehdat)
Zaid Abbas (PF, 34, 203, Al Riyadi)
Yousef Abuwazaneh (PF, 24, 201, Al Riyadi)
Ahmad Obeid (PF, 29, 195, Orthodox)
Ahmet Düverioğlu (C, 25, 213, Fenerbahçe)
Mohammed Husseinn (C, 29, 208, Al Ahli)

Peatreener: Joseph Anthony Stiebing

Olulisemad puudujad: -

H-grupp: Leedu, Austraalia, Kanada, Senegal


Ja lõpuks kõige oodatum grupp. Leedu ja Austraalia ei pea MM-i hakul enam nii palju pabistama kui kevadel, sest Kanada jäi loobumiste ja vigastuste tõttu ilma sisuliselt kõikidest NBA-meestest. Hiinas on saadaval Orlando Magicu varutsenter Khem Birch ja pärast pikka segadust liitus viimasel minutil koondisega ka Cory Joseph.

Aga isegi Kanada B-koondis on paberil päris esinduslik, valdavalt on seal Euroopa tippliigade ja USA tugevate ülikoolide tegijad, eesotsas loomulikult Kevin Pangosega (Barcelona). Ohtlikkusest andis aimu 16. augusti 90:70 võit Austraalia üle, Nigeeriaga jäädi pisut varem kahe mängu kokkuvõttes viiki. USA-le alistuti üsna koledas mängu 68:84.

Austraalia viimaste aastate suurim täht Ben Simmons jääb samuti suurturniirilt eemale. Puhtalt MM-i kontekstis ei pruugi see tulemusele mõju avaldada, sest ta pole preguse tuumikuga koos mänginud. Simmonsi omapärase stiiliga kohanemine – ta viskab kaugelt ainult treeningutel – võtaks kindlasti aega. Patty Mills, Matthew Dellavedova, Joe Ingles, Aron Baynes ja Andrew Bogut tunnevad teineteist seevastu une pealt. Noorematest on tähtsas rollis sügisest Kaunase Žalgirises mängima hakkav 211 cm pikkune Jock Landale.

Leedu on MM-il ideaalilähedases koosseisus. Jah, raske vigastuse saanud keskmängija Arturas Gudaitis oleks aidanud, aga leedulastel on pikkade osakonnas niigi Jonas Valanciunas, Domantas Sabonis ja Paulius Jankunas. Tõelise õnnistusena tõusis tagaliinis esile Žalgirises ilusa hooaja teinud Marius Grigonis, Aasiasse jõudes pidurdas tema hoogu toidumürgitus. MM-iks peaks ta siiski korras olema. Kui Leedu tahab medalite eest mängida peavad õnnestuma ka Mantas Kalnietis ja Lukas Lekavicius.

Marius Grigonis on Leedu koondise võtmemängija.

Senegal ilmselt vett segama ei hakka. Euroopa tiimide vastu pole neil viimastel nädalatel lootustki olnud, aga äsja loputati näiteks Puerto Ricot 29 punktiga. Mitmetele Aafrika võistkondadele iseloomulikult on Senegalil enim pallureid Prantsusmaa madalamatest liigadest. Liider on Valenciaga lepingu sõlminud suur äär Maurice Ndour.

Olgu tegu surmagrupiga või mitte, Leedu ja Austraalia peavad edasi pääsema, vastasel juhul oleks tegu läbikukkumisega.

Leedu

Koosseis:

Leedu.

Peatreener: Dainius Adomaitis

Olulisemad puudujad: Arturas Gudiatis (26, Milano Olimpia), Donatas Motiejunas (28, Shanghai Sharks), Arturas Milaknis (33, Kaunase Žalgiris)

Austraalia

Koosseis:

Austraalia.

Peatreener: Andrej Lemanis

Olulisemad puudujad: Ben Simmons (23, Philadelphia 76ers), Jonah Bolden (23, Philadelphia 76ers), Brock Motum (28, Valencia), Thon Maker (22, Detroit Pistons), Dante Exum (24, Utah Jazz), Ryan Broekhoff (28, Dallas Mavericks)

Kanada

Koosseis:

Cory Joseph (PG, Sacramento Kings)
Kevin Pangos (PG, 26, 188, Barcelona)
Andrew Nembhard (PG, 19, 196, Florida)
Phil Scrubb (PG, 26, 193, Madridi Estudiantes)
Kaza Kajami-Keane (SG, 25, 188, Mitteldeutscher)
Brady Heslip (SG, 29, 188, Istanbul BB)
Aaron Best (SG, 27, 193, Ludwigsburg)
Duane Notice (SG, 24, 188, Raptors 905)
Oshae Brissett (SF, 21, 206, Syracuse)
Thomas Scrubb (SF, 27, 201, Strasbourg)
Melvin Ejim (PF, 28, 198, Malaga Unicaja)
Kyle Wiltjer (PF, 26, 208, Ankara Türk Telekom)
Khem Birch (C, 26, 206, Orlando Magic)
Owen Klassen (C, 27, 208, Antwerp Giants)

Peatreener: Nick Nurse

Olulisemad puudujad: Jamal Murray (22, Denver Nuggets), Kelly Olynyk (28, Miami Heat), Tristan Thompson (28, Cleveland Cavaliers), Dwight Powell (28, Dallas Mavericks), RJ Barrett (19, New York Knicks), Shai Gilgeous-Alexander (21, Oklahoma City Thunder), Trey Lyles (23, San Antonio Spurs), Nik Stauskas (25, Vitoria Baskonia), Andrew Wiggins (24, Minnesota Timberwolves), Chris Boucher (26, Toronto Raptors)

Senegal

Koosseis:

Senegal.

Peatreener: Moustapha Gaye
Olulisemad puudujad: Tacko Fall (23, Boston Celtics), Gorgui Dieng (29, Minnesota Timberwolves), Clevin Hannah (31, Andorra MoraBanc)
Loos andis Hispaaniale ja Serbiale suure eelise
Turniirisüsteemi järgi pääsevad iga alagrupi kaks paremat nelja vahegruppi, veerandfinaalidesse pääsevad nendest omakorda kaks esimest. Vahegrupis lähevad kokku A- ja B-grupi tiimid, C- ja D-grupi võistkonnad jne. Algarupimängude tulemused võetakse kaasa, seega iga kohtumine loeb.


Ennustame, milline võiks turniiri käik pärast alagruppe olla:


Eeldatav I-vahegrupp:
Poola, Hiina, Argentina, Venemaa/Nigeeria


Argentina oleks selles seltskonnas soosik nr. 1, aga kes võiks teisena veerandfinaali murda? Välistada ei saa isegi Poolat, sest Venemaa pole pärast vigastusi enam pooltki nii tugev, Nigeeria on ettearvamatu ja Hiinal napib kvaliteeti.


Eeldatav J-vahegrupp:
Hispaania, Puerto Rico/Iraan/Tuneesia, Serbia, Itaalia


Siin läheb põnevaks. Oletades, et Serbia on teistest tugevam, selgitavad teise veerandfinalisti Hispaania ja Itaalia. Favoriit on Hispaania, aga Danilo Gallinari, Luigi Datome ja Marco Belinelli on nii võimsa ründejõuga kolmik, et heal päeval on kõik võimalik.


Eeldatav K-vahegrupp:
USA, Türgi/Tšehhi, Kreeka, Brasiilia/Montenegro


USA ja Kreeka liiguvad edasi, ilmselt USA esimesena ja Kreeka teisena. Aga järjekord pole kivisse raiutud.


Eeldatav L-vahegrupp:
Prantsusmaa, Saksamaa, Leedu, Austraalia


Oijah. Vaene Saksamaa langeb ansamblist pisut välja. Eriti tähtsat rolli hakkavad mängima varasemad tulemused. Kui näiteks Leedu tuleb H-grupist puhaste paberitega läbi ja Austraalial on juba üks kaotus all, on leedulastel suur eelis. Kui peaks kellegi peale raha panema, siis Prantsusmaale ja Leedule.


Veerandfinaalides kohtuvad omavahel I- ja J-grupi ning K- ja L-grupi tiimid.


1. veerandfinaal:
I-grupi esimene vs J-grupi teine ehk Argentina vs Hispaania


2. veerandfinaal:
K-grupi esimene vs L-grupi teine ehk USA vs Leedu/Prantsusmaa/Austraalia


3. veerandfinaal:
J-grupi esimene vs I-grupi teine ehk Serbia vs Poola/Venemaa/Nigeeria


4. veerandfinaal:
L-grupi esimene vs K-grupi teine ehk Leedu/Prantsusmaa/Austraalia vs Kreeka


Kui Serbia ala- ja vahegrupis ei väärata, on nende jaoks seis roosiline. Head võimalused poolfinaali pääseda paistavad olevat ka Hispaanial. USA-d ootab kindlasti ees kõva katsumus ja neljandas veerandfinaalis võib lihtsalt kulli ja kirja visata.


Esimene loogiline poolfinaal oleks Hispaania – USA, teises poolfinaalis peaks üks osapool olema Serbia, teine tuleks nelikust Kreeka, Leedu, Prantsusmaa ja Austraalia. Nii on täiesti võimalik, et finaalis tuleks USA – Serbia näol viimaste suurturniiride kordusetendus. Aga kui Hispaania suudaks vahegrupis Serbiat edestada, läheksid USA ja Serbia vastamisi juba poolfinaalis.


Pärast stsenaariumide läbi hekseldamist jäävad USA ja Serbia endiselt peasoosikuteks. Nõrgemas tabelipooles olemine mängib soodsad kaardid kätte Hispaaniale. Kreeka, Leedu, Prantsusmaa ja Austraalia seis on aga vastupidine.
Mäng mängus
MM-il jagatakse välja ka seitse olümpiakohta. Tokyosse kindlustavad koha kaks Euroopa, kaks Ameerika, üks Aafrika, üks Aasia ja üks Okeaania riik. Korraldajamaa Jaapan osaleb nagunii. Ülejäänud neli kohta selguvad 2020. aasta juulis peetavatel kvalifikatsiooniturniiridel.

USA, Serbia ja Kreeka – mis võib neile saatuslikuks saada?

Enne MM-i on lisaks USA-le ja Serbiale kõige enam räägitud Kreekast. Põhjus on lihtne – NBA möödunud põhihooaja kõige väärtuslikum mängija Giannis Antetokounmpo.

„Suure kolmiku” mitmeid kontrollmänge näinuna panin vabas vormis kirja nende tugevused ja nõrkused. Kõike tuleb võtta iga koondise kontekstis eraldi, sest kärbitud tiibadega USA-d ongi raske võrreldes varasematel suurturniiridel näidatud tasemega kiita. Serbia on aga saanud kokku ehk viimase aja parima nimekirja.

USA

Tugevused:

  • Turniiri kõige ühtlasem koosseis. USA nõrgimaks lüliks võib pidada Denver Nuggetsis Nikola Jokicile vahetust pakkuvat Mason Plumlee'd või kontrollmängudes kummalisel kombel kolmandaks tsentriks langenud Brook Lopezit. Serbia pingiotsamehed mängivad seevastu EuroCupil ja Hiinas, Kreekal FIBA Meistrite liigas.
  • Ettearvamatus - koondise sees on tasemevahed võrreldes näiteks Kreekaga väiksemad. Kui Kemba Walkeril ja Donovan Mitchellil ei tule välja, on Khris Middleton, Jayson Tatum ja mõned teisedki võimelised mängu enda peale võtma.
    See jutt kehtib siis, kui klaas on pooltäis. Mida öelda pooltühja klaasi puhul? Enamik mängijaid pole tõestanud, et nende peale saab kõige pingelistematel hetkedel loota. NBA-s on kohati sellega hakkama saanud Walker, Mitchell, Middleton ja poolteist aastat tagasi ka Tatum, aga koondises on keerulisem otsustama hakata kui koduklubis, kus rollid on juba varem paika loksunud.
Donovan Mitchell võib kerkida USA skooriliidriks.

Nõrkused:

  • Pikkade osakonnas pole ühtegi jõulist ja hea hüppega meest, kellele saaks palle korvi kohale riputada või nendega pick’n’rolli mängida. Kõige paremini realiseerib olukordi Myles Turner, aga Anthony Davise, Andre Drummondi või isegi 2014. aasta MM-i komeedi Kenneth Fariedi tüüpi rünnakute lõpetaja ta ei ole. Pigem eelistab ta keskpositsiooniviskeid. Tõsi, osades kontrollmängudes on Turner isukalt ründelauas möllanud. NBA-s Indiana Pacersi mänge näinutele isegi ootamatult isukalt.
  • Liialt palju loodetakse keskpositsioonivisetele. Alati pole see tingimata halb, sest Kemba Walkerile ja Donovan Mitchellile ei valmista probleeme endale normaalseid viskekohti tekitada. Tõelistest superstaaridest koosnevad USA koondised on näidanud ladusamat söödumängu, olulisemal kohal on olnud ka kiirrünnakud. Materjal loeb.
  • Vähene kokkumäng, mille kõige ilmekamaks näiteks on palju totraid pallikaotusi.
  • Kes peatab Antetokounmpo ja Jokici? USA saab platsile panna tasemel kaitseviisiku (Marcus Smart, Donovan Mitchell, Jaylen Brown, Khris Middleton, Myles Turner), aga konkreetselt Antetokounmpo ja Jokici pidurdajat ei paista. USA ääred jäävad Kreeka liidri vastu liiga lühikeseks ja kõhnaks ning Jokic surub Turneri korvi all ära. Kui Jokic trikitab korvist kaugemal, jääb aga näiteks Brook Lopez liiga aeglaseks. Võib-olla tuleb loota Plumlee'le, kes on temaga treeningutel mitu aastat madistanud.

Serbia

Tugevused:

  • Hoolimata sellest, et Jokic tegi koondises viimati kaasa 2016. aasta Rio olümpial, peaksid serblased teineteist kõige paremini tundma. Kreeka puhul saavad Nick Calathes ja Ioannis Bourousis üksteist pimesi usaldada, aga Antetokounmpo pole Kreeka värvides varem nii kandvas rollis olnud. Tema stiiliga tuleb teistel harjuda. USA-st ei hakka üldse rääkimagi.
  • Bogdan Bogdanovic on koondise särgis täielik loom. Kuigi NBA-s on Jokici staatus oluliselt kõrgemal, pole mingi ime, kui tasavägiste mängude viimastel minutitel hakkab Bogdanovic üksi asju lahendama. Ja ega Jokici talent seetõttu raisku ei lähe, sest söötmine on tema tugevaim külg.
  • Tsentrid Jokic, Nikola Milutinov ja Boban Marjanovic pakuvad kolme peale sisuliselt kõike.
Nikola Jokic (paremal) üritab skoorida Domantas Sabonise vastu.

Nõrkused:

  • Võib-olla väikese ääremängija positsioon (Marko Simonovic, Vladimir Lucic). Mõlemad on korraliku tasemega, aga ülejäänud liinid on lihtsalt tugevamad. Ja kui vaja, saab number „kolme” kohal tegutseda ka Marko Guduric.
  • Üldine atleetlikkuse tase jääb USA-le alla, aga mitte nii palju kui eelmistel suurturniiridel.

Kreeka

Tugevused:

  • Palli kiire üleviimine ehk Giannis Antetokounmpo etendus. Kui kaitses pall kätte saadakse, tuleb mänguvahend võimalikult ruttu Giannisele toimetada. Kui ta jooksma pääseb, võib kaks punkti juba eos kirja panna. Antetokounmpo mängust sõltubki Kreekal sisuliselt kõik. Nick Calathese plussid ja miinused on juba kõigile teada, Georgios Printezise upitamised samuti. Ülejäänud koosseis jääb näiteks Serbiale, Prantsusmaale, Hispaaniale ja USA-le alla.

Nõrkused:

  • Tsentrid. Ioannis Bourousis on juba 35-aastane ja Georgios Papagiannis... on lihtsalt keskpärane. Karta on, et Serbia, Leedu ning ehk isegi Hispaania ja Austraalia lammutavad selle duo tükkideks. Võib-olla oleks lahendus kasutada senisest rohkem koosseisu, kus nii-öelda tsenter on Giannis Antetokounmpo. Ent rivaalidest õhema koosseisu tõttu on peatreener Thanasis Skourtopoulosel rivaalidest vähem mänguruumi.
35-aastane Ioannis Bourousis pole põhitsentrina parim lahendus, aga olukorraga tuleb leppida.
  • Ateenas peetud Akropolise turniiril oli Kreekal tagaliinis puudu Bogdan Bogdanovici tüüpi mängijast, keda tuleks lisaks Antetokounmpole teraselt valvata. Serbia tõmbas korvi alla kokku ja kui Giannise vanema venna Thanasis Antetokounmpo ootamatud kolmesed välja arvata, ei suutnud kreeklased suurt midagi ette võtta. Kostas Sloukas oleks täpselt see, keda vaja, aga tema tervise kohal on enne MM-i suur küsimärk. Hiinasse lendas ta kaasa, aga pole kindel, kas ja kui palju saab Sloukas koondist aidata.
Mängude legaalseks vaatamiseks on kaks võimalust
Kuidas MM-i vaadata? Eestis kannab finaalturniiri üle TVPlay Sports ja TVPlay Sports+ kanalid, aga mitte kõiki mänge. Kõigi ligi 100 kohtumise nägemiseks on võimalus FIBA lehelt tellida MM-i pass, mis maksab 6,99.


!


Ega's muud midagi, head jälgimist!