Poola korvpallikoondis on tänavusel MMil võitnud kõik neli seni peetud kohtumist ning enne vahegrupi viimast vooru, on kindlustanud endale koha kaheksa veerandfinalisti hulgas. Mõni võib nüüd mõtelda, et mis paganama Poola... neil pole ju meeskonnas ühtegi staari. Üksikuna võttes polegi - kuid tegelikult on staariks just meeskond.

Ükski võit pole Poola jaoks tulnud kergelt. Venetsueela alistati 80:69, MMi korraldajamaa Hiina alles lisaajal 79:76, Elevandiluurannik pisut kindlamalt 80:63 ning juba vahegrupis Venemaa 79:74. Viimases kohtumises sai määravaks viimane veerandaeg, mille Poola võitis üheksa silmaga. Tõsi, Poolal on turniiritabeliga ka pisut vedanud, kuid võitmiseks tuleb ikkagi ise ka mängida.

Poola mängib aga hästi, täpselt nii nagu võimed lubavad ja isegi pisut üle selle. Pallurid pulbitsevad tahtmisest ja meeskonnavaimust, peatreener Mike Taylor suudab aga kogu mängijate kampa hästi dirigeerida, pannes ka kõige läbematumad kujud platsil tegema just õigeid asju.

Kas siis on selle pealtnäha halli ning MMi statistide hulka kuuluva, kuid tegelikult seni vaid võite tunnistava Poola vedurid?

Meeskonna suurim korvikütt ja suurima kasuteguriga mängija on uut klubihooaega Peterburi Zenidis alustav 26-aastane Mateusz Potinka. Keskmiselt 16,5 punkti ja 6,8 lauapalli, on turniiri taset arvestades vägevad näitajad. Potinka on tubli mees, kuid Euroopa korvpallis pole ta vähemalt seni kerkinud eriliseks staariks. Jah, ta on varem mänginud ühe hooaja Hispaanias ja sama kaua ka Venemaal, teinud seda hästi, kuid esimese suurusjärgi tähtede hulka pole see teda viinud.

Peatselt 30. sünnipäeva tähistav Adam Waczynski, kes tõusis Venemaa üle saadud võidumängus üheks kangelaseks, pallib uuel hooajal Hispaania tippu kuuluva Malaga Unicaja ridades. Ta on seal oluline, kuid eeldatavat siiski täiesti tavaline mängumees.

Keskmise näitajaga võrreldes on kahekohalise arvu punkte kogunud ka Poola ameeriklasest nii-öelda täiendus A.J. Slaughter. Välisabi kaasamisse pooldajad ja vastased jagunevad Eestis sisuliselt pooleks. Probleemiks on see, et tihti piirduvad sellised dessandid mängija jaoks vaid ühe koondise suvega. Slaughter püsib aga Poola koondises juba viiendat aastat ning see on kindlasti väärt tunnustust.

Loetletud kolm meest on Poola koondise kõige tähelepanuväärsemad mängijad. Edu saavutamiseks on vaja aga platsile korraga viite head mängumeest. Seepärast peavadki Poola meeskonnas olulist rolli täitma ka igapäevaselt kodumaal pallivad mehed. 12st mängijast on selliseid koguni seitse. Nende jaoks on Poola esindamine eelkõige auasi.