Korvpallitreener Andres Sõbra jaoks soomlaste selline edu üllatuseks ei ole.

"Olen kümme aastat Soomes elanud ja nende tegemisi vaadanud. Seal on selline mees nagu Henrik Dettmann (Soome peatreener - toim), kes on kaua aega seda korvpalliasja suure südamega ajanud. Soomele on edu toonud aastatepikkune töö," sõnas Sõber Delfile.

Rakvere Tarva peatreeneri sõnul on Dettmann suutnud kolme võtmemängija ümber luua võitlusliku ja ühes rütmis hingava meeskonna.

"Neil on tekkinud kolm väljapaistvat mängumeest - need on Petteri Koponen, Teemu Rannikko ja muidugi 37-aastane Hanno Möttölä. Sel turniiril on neile edu toonud võitluslikkus ja sitkus, mida igas mängus näidatakse," leiab Sõber.

Samas usub Rakvere Tarva peatreener, et Eesti koondis ei jää täna oma kvaliteedilt Soomele sugugi alla. "Kui me omavahel kohtuksime, siis tuleks väga kõva andmine. Meie kehvemad ei ole kui Soome," on Sõber kindel.

Tema arvates on soomlastel olnud tänavusel EMil ka pisut õnne, sest suured ja võimsad alagrupikaaslased pole enam endiste aegade hiilguses.

"Tuleb arvestada, et Venemaa ja Türgi pole nii head, kui mõned aastad tagasi. Aga see ei kahanda mõistagi Soome võitude väärtust. Väga tublid. Väiksematel riikidel ongi tihti õnne vaja, et kaugele jõuda. Seda näitas ka meie koondis hiljuti," meenutas Sõber suvist valiksarja, mille kaudu Eesti 2015. aasta EMile jõudis.

Soome rahvuskoondisel on EMil abiks ka kaks ameeriklast - Gerald Lee ja Shawn Huff. Sõbra arvates on nende puhul kõige olulisem, et nad on koondisse väga hästi sulandunud ja mängivad rahvusmeeskonnas suure hingega.

"Tean Lee isa, olen tema vastu isegi mänginud. Tema oli üks 70ndate aastate põlvkonna ameeriklasi, kes Soome mängima tuli. Teine praegune Soome koondise ameeriklane, Huff on ka väga kõva. Mõlemad nad on USA-s õppinud ja sealse taustaga. Nad näitavad, et ei peagi mängima mingis superklubis. Oluline on, et nad mängivad rahvusmeeskonnas hingestatult. Peatreener on suutnud koondises tekitada hea meeskonnahinge," lisas Sõber.