Küll on nii mõnelgi mängijal põhjust enesekriitilise pilguga üle vaadata, mida tegid viimasel veerandajal ja miks Sokule ja õnnejumalale üldse võimalus sai antud.

Reedel toimunud Euroliiga poolfinaalid võideti mõlemad peamiselt kaitsemängu, agressiivsuse ja võitluslikkusega. See, millise energia, innu ja täpsusega külvas Pireuse Olympiacos segadust ja ebakindlust Moskva CSKA staaride seas, tasub õppematerjaliks igale korvpallurile. Kuidas Madridi Real tuli viimasel veerandajal just kaitsega välja üheksapunktilisest kaotusseisust Barcelona vastu, nullides seejuures täielikult Juan Carlos Navarro, polnud sugugi vähem efektne.

Ei tihkaks öelda, et Kalev tuli laupäeval mängu tagasi Olympiacose või Reali stiilis, küll aga, et Rocki mängijad lasid viimasel veerandajal käest ohjad, valvsuse ja unustasid ilmselt nii mõnegi kokkuleppe, mis neid esimese kolme veerandajaga olid eduseisu aidanud.

Alar Varrak tunnistas pressikonverentsil: "Ennustasime täpselt ära, milliseid muutusi Rock teeb esimese mänguga võrreldes, olime nendeks valmis. Aga ju meie valmisolek polnud nii heal tasemel, kui see, kuidas Rock neid muutusi ellu viis."

Viimase üheksa minutiga lasi Rock aga Kalevil visata 28 punkti ja samavõrd, nagu selles peitus individuaalset meisterlikkust ja otsustavust kalevlastelt eesotsas Tanel Soku ja Armands Škelega, saab sealt näha ka vigu, mis peaks vastaspoole punastama panema.

Kaks korda selle perioodi jooksul lasid tartlased lubamatult läbi Kalevi kiirrünnaku – esmalt ei jõudnud Kristo Saage pärast enda möödaviset järele Škelele, seejärel sörkisid tartlased piinlikult aeglaselt tagasi kaitsesse pärast Justin Ingrami valesöötu, lubades samuti parajalt löntsinud Ty Abbottil lätlase möödaviske korvi upitada. Nii Tanel Kurbase individuaalsete kui ka meeskondlike möödalaskmistega lubati Sokk korduvalt liiga lihtsalt korvi alla. Škelel lasti tabada eemalt ja kuigi osa plaanist ongi teda korvi alt eemal hoida, siis on kahtlane, kas talle päris nii palju ruumi pidi andma.

Seejuures oli avapoolajal Saage just Škele vastu väga hästi kaitses mänginud ja Kurbas Soku valvamisega hakkama saanud.

Lõpuni seda ei jaksatud.

Vaata kõnealuseid hetki:

KAS IMEVISE TÄIDAB TRIBÜÜNID?

Tanel Soku lõpusekundi vise oli puhas rõõm mitte ainult BC Kalev/Cramo fännidele, vaid ka kogu korvpalliüldsusele. Soku imeline tabamus võis olla just see, mida finaalseeria vajab, et rohkem kõneainet pakkuda ja fänne saali meelitada (eeldusel, et Rock nüüd lõplikult ei murdu). Tõsi, Rocki kauaoodatud võit ja viigiseis seerias andnuks ilmselt sama efekti.

Ametlike paberite järgi vaatas Saku Suurhallis kaht esimest finaalmängu mõlemaid vaid 2000 pealtvaatajat (kuigi kohapeal tundus avamängul rohkem inimesi kui teisel). Kui kaks viimast finaalseeriat Kalevi ja Rocki vahel lõppenud 4:0 ja Kalev juba 12 korda järjest finaalis Rocki võitnud, ei tasu imestada, et suur vastasseis on pisut tuhmunud. Faktid on karmid – enne tänavust olid Rock ja Kalev Saku Suurhallis alates 2005. aastast pidanud 20 finaalmängu. Senised väikseimad publikunumbrid nendest 20 kohtumisest olid 2500 ja 2900, pärit 2006. aasta seeria kahest avamängust.

Kusjuures see oli seeria, mille otsustava seitsmenda mängu protokolli pealtvaatajarealt alt leiab numbri 7200.

Ootame samasugust stsenaariumit.

Meenuta imeviset:

MÄNGU TSITAAT

"Kui ma ausalt ütlen, siis ma ei tahtnud sisse ega mööda visata... Omast arust viskasin lohakalt, ei keskendunud ega midagi. Aga ma ei põdenud, kui sisse viskasin - Kalevil jäi aega ainult kaks sekundit, neil polnud time-out'i, rünnakut tuli alustada oma korvi alt. Oleks ma mööda visanud, oleks võib-olla mõni teine hull vise tehtud."
Rain Veideman viimastest vabavisetest (Õhtuleht)

TEINE KORVPALLIFINAAL NUMBRITES

- Rocki ja Kalevi klassikalises vastasseisus ehk finaalseeriates alates aastast 2000 on kuus mängu lõppenud ühepunktilise vahega - kumbki meeskond on võitnud kolm.

- Vähe sellest, et Tanel Sokk tabas imelise võiduviske – ta kogus viimase viie minutiga 10 punkti oma 19st. Seni oli tema isiklik rekord finaalides mullu visatud 15.

- Kalev/Cramo tabas mängust 38-protsendiliselt. Veelgi kehvema tabavusega sai Kalev viimati finaalseerias võidu 2009. aastal viiendas mängus (32 %).

- Bamba Fall on nüüd on kuuest finaalmängust neljas teinud kaksikduubli ja viies pannud vähemalt 4 blokki.

- Rain Veideman oli enne laupäevast kohtumist tabanud Eesti meistriliigas järjest 27 vabaviset. Nüüd kolmest üks...

- Tanel Sokk oli enne tänast meistriliiga finaalmängudes 55 kaugviskest tabanud vaid 15 ehk 27-protsendiliselt. Seekord neljast kolm.

- 17 korda meistriliiga finaalmängus platsil käinud Gert Dorbek jäi esmakordselt nullipoisiks.

- Vallo Allingule oli see 45. finaalmäng. 21 korda on ta visanud vähemalt 10 punkti – ses arvestuses läks ta nüüd mööda Valmo Kriisast (41 mängu ja 20 korda).

- Tänavuses finaalis osalevatest meestest olid finaalmängus kaksikduubli kirja saanud vaid Kriisa, Allingu ja Fall. Toomest sai "klubi" neljas liige.

MÄNGU FOTO

Kui tihti olete näinud Tanel Sokku, rahulikku Põhjamaa meest, sellist emotsiooni näitamas? Foto: Rauno Volmar.