Viimasel neljal hooajal on korvpallifinaalis raudse järjekindlusega ragistanud Kalev ja Rock. Sama raudse järjekindlusega on Rock kaotanud mängu mängu järel, hooaeg hooajalt, aasta aastalt. Nii polnud ime, kui käesoleval hooajal juba sügisest korvpallifinaalile mõeldes pead vangutati, lisades mõrult: "4 – 0."

Objektivistid ja paar paadunud Tartu fänni vaidlesid moepärast siin-seal, sisimas häbitut valet häbenedes: "Tartu võib vabalt ühe võidu ära võtta. Playoff on playoff."

Kodus õllepudelit lahti korkides ja naise pilku vältides möönsid aga surutult: "Saavad kotti see aasta raisk. Neli-null."

Kui Rock teises mängus võidu kodusaalis endale pusis, ei tundunud see veel midagi erilist – ka rebasel võib karu vastu šanss tekkida, kui tollel on paha päev – väike palavik, libiseb banaanikoorel ja lööb pea vastu kändu. Paljugi mis võib Eesti metsas juhtuda!

Kolmandas mängus aga banaanikoore-argument enam ei kehtinud. Kalev/Cramot oli tagumikust hammustatud, hammas verel tuldi võitlema ning endast parimat andma.

KUIDAS NII LÄKS?

Kuna tagantjärgi tarkus on ajast aega olnud Eesti rahvussport, siis proovime analüüsida, mis täna Rockile võidu tõi. Liiga lihtne oleks öelda, et tartlaste hea viskepäev (kolmesed 40%) või Kalevi kehv kahesteprotsent (40,4%). Need numbrid on pigem teiste asjaolude tagajärjed.

1. PINK | Rock mängis 11-mehelise rotatsiooniga, kus kolmeseid tabas kuus erinevat mängijat. 11-meheline rotatsioon ei pruugi sugugi alati olla edu garantii, kuid üks asju, mida ta kindlasti annab, on värskemad jalad. Värsked jalad on olnud Rocki üks probleeme sel hooajal – kuna just neist sõltuvad nii head viskeprotsendid kaare tagant kui kaitsesse ja rünnakule jõudmine. Eriti Taltsi ja Kriisa jalad on selles osas niiöelda "rahvuslikud jalad" lõunaosariikides.

Keda tänada Taltsi ja Kriisa värskete jalgade eest? Ikka Meisterit, Petrukonist, Augustast ja Doroninit, kes õigustasid Kullamäe poolt võetud riski. Juba teist mängu järjest on Kullamäe suutnud tänu sellele Taltsi mänguminutid kontrolli all hoida (27.41 ja 24.36). Seega kudos Rocki vahetusmängijate pingile – kindel seljavõit. Kui Cramo põhiviisiklaste mänguminutid ka järgmises kohtumises küündivad kaugele üle 30, võib Cramol hakata seeria lõpupoole tekkima täiendav probleem – värskete jalgadega. Veidemani, Machado ja Bensoni minutid täna vastavalt 34:41, 33:52 ja 32:01.

2. HÄÄLESTUS | Mõni treener nõuab oma meeskonnalt kindlat võitu lauavõitluses. Miks? Kuna lauavõitlus on tihti kinni keskendumises ja tahtejõus. Samuti annab kontrolli all olev tagalaud suurema enesekindluse kaitses ning suurema arvu kiirrünnakuid. Rock jäi mängu alguses lauas 5-ga taha – kuni Kalevi mäng sujus. See aga tartlasi murdnud, moraal hoiti kõrgel, kaitsedistsipliin säilis. Kui Tarbatu pikad jäid Kalevi võimsama eesliini vastu hätta, tuli tagaliin appi. Kurbaselt 10 lauda, kuid ka Dorbeku 4 ja Kriisa 3 on vajalikud numbrid.

3. SURVE MACHADOLE | Machado pealt kokku tõmbamine, kate-kattest pika välja astumine, külje vahel hoidmine. Varrak nägi seda küll kilomeetri kauguselt tulemas, kuna Rock juba eelmises mängus sellega õnnestus. Me ei tea, mida Varrak ja Scott enne mängu omavahel rääkisid, kuid fakt on fakt – Cramo ei suutnud Rocki survet Machadole lahti harutada ja visata enamat 66 punktist. Seda on liiga vähe meeskonnalt, mis Nižni-Novgorodile ladus 110.

MÄNGU MVP

Tanel Kurbas, ilma kahtlusteta. 19 punkti ja 10 lauda, aga kuipalju loodud teravusi, mis lõppes meeskonnakaaslase viskekohaga? Neid ei jõua kokku lugeda. Sellise kaliibriga ründerelva on rahvuskoondisel hädasti vaja.

KAOTAJATE PARIM

Objektiivselt võttes tuleks nimetada muidugi Machadot või Bensonit. 25 punkti või double-double näevad statistikas head välja. Kuid me oleme eestlased ja eestlased on subjektiivsed. Seetõttu annaks Cramo võtmemängija tiitli selles mängus avansina Erik Keedusele. 6 punkti ja 5 lauda omandavad suurema tähenduse, kui silmas pidada, et Keedus suutis kaitses Taltsilt mängutuju päris ära röövida. Talts viskas korvi alt vaid 2 punkti terve mängu peale kokku – ülejäänud skoor tuli korvist kaugemalt.

JOKKER

Gert Dorbek. Tuli vahetusest, nägi, tegi, võttis, pani, kolmesed tagant kotti, keerulised ja vabad, juhtis mängu kui vaja ja ilma temata seda võitu poleks tulnud.

KÜSIMÄRK

Kitsingu käsi ründaja seljal. Tartu fännide nördimuseks lubati Kitsingul korvialuse 1-1 mängu kaitses hoida kätt ründaja seljal ning pidurdada ründajat sel viisil. Mil määral ja kuidas täpselt tohib kätt korvialuses kaitses kasutada, see tuleb mõnelt tuttavalt korvpallikohtunikult välgukiirul välja uurida.

LAUSE

"Vanem kui sina?" nõelab Kalev Kruus mängueelses stuudiot Rauno Pehkat, rääkides Valmo Kriisa sünnipäevast.

"Vanem kui mina ei anna ju olla," vastab Pehka.

RÄÄGITAKSE

Gert Kullamäe lõuga katab tubli nädalane habe. Seda parrast ei lihvita ilmselt enne maha, kui medalit kaela hakatakse riputama. Habemes on juba mõni niit hõbedat. Küla peal räägitakse, et sõber Kuusmaa pidada Kullamäed hetkel Hõbemäeks kutsuma, mine sa tea.

"KODAK"-MOMENT

Selle aasta playoffides on pakutud ridamisi donke, milliseid veel "ilmas pole nähtud". Benson sai õige kena söödu Veidemanilt korvi kohale, mille ta ülevalt alla paigutas. Ka Eichfussi otsustav kolmene ning järgnev juubeldus vääriksid visuaali.

Järgmine mäng toimub juba homme. Täna ei oska enam keegi öelda, kes on selles finaalseerias favoriit ja kes mitte. Või kes võidab järgmise mängu. Ja hea ongi.