Lätil oli hea võimalus laupäeval kindlustada finaalturniiri pilet, aga Riias kaotati 65:66 Bulgaariale ja enne valiksarja viimast mängu olid nende lootused kadunud. Viimati ei pääsenud Läti EM-finaalturniirile 1999. aastal.

Ka valiksarja viimane mäng Kreeka vastu lõppes kaotusega, kui lisaajal said kreeklased 97:94 võidu. Läti juhtis veel kolmanda veerandi järel 69:59, kuid lasi siis Kreekal mängu tagasi tulla.

Kohtumisele järgnenud pressikonverentsil teatas Štelmahers, et astub ametist tagasi. "Tahan tänada Läti alaliitu võimaluse eest juhtida meie koondist. See oli suur au ning oleks olnud rumalus seda võimalust mitte vastu võtta," vähendas Läti Delfi Štelmahersi sõnu.

"Oli suur samm asuda koondise peatreeneriks. Usun, et see võis aidata mul saada paremaks treeneriks, kuid tulemust ei tulnud ja tsükkel oli ebaõnnestunud. Ma ebaõnnestusin Läti koondise peatreenerina," lisas Štelmahers, kes teatavasti klubi tasandil juhendab BC Kalev/Cramot.

Läti Delfi teatel loodetakse koondisele leida uus peatreener järgneva kolme kuu jooksul. Otsusega läheb üsna kiireks, sest juba augustis alustab Läti 2023. aasta MM-i eelvalikturniiriga.

"Korvpallikommuun pole tulemusega rahul. Peame aru saama, miks me ei suutnud seda teha. Räägin kõigi osapooltega, et mõista, milles seisneb probleem," sõnas alaliidu president Raimonds Vejonis, kelle sõnul toimub sel neljapäeval erakorraline koosolek. "Seal hindame tulemusi ja treenerite tööd ning mõtleme, mida edasi teha. Uuel treenerile seame kõrge sihi: viia koondis MM-ile."

EM-i valiksarja H-alagrupis kindlustasid EM-ile koha Bosnia ja Hertsegoviina (5-1), Kreeka (4-2) ja Bulgaaria (2-4). Läti (1-5) jäi grupis viimaseks.