Eesti alustas kohtumist korralikult ning avaveerand võideti 20:18. Suur vahe tehti aga sisse teisel veerandil, kui visati 25 punkti võõrustajate viie (!) vastu. Poolajaks oli seega edu juba 45:23.

Teisele poolajale tulid Põhja-Makedoonia mängumehed vastu hoopis teise hingamisega ning 22-punktiline kaotusseis mängiti vahepeal juba 11 peale. Kristjan Kitsingu toel suutsid eestlased end koguda ja kolmanda veerandaja lõpuks juhiti 60:46. Viimasel veerandil võõrustajaid ohtlikult lähedale ei lastud ning ehkki Vojdan Stojanovski tabas lõpus kaks kaugviset, võeti lõpuks ikkagi kindel võit numbritega 81:72.

Viskekontserdi pani püsti Kristian Kullamäe, kes viskas üleplatsimehena 31 punkti (kahesed 7/8, kolmesed 5/9). Lisaks jagas Kullamäe viis resultatiivset söötu ja korjas 3 lauapalli. Siim-Sander Vene panustas võitu 16 punkti, Kregor Hermeti arvele jäi 8, Kitsingu nimele 7 silma.

Põhja-Makedoonia suurimaks punktitoojaks kerkis Vojdan Stojanovski 26 silmaga, Nenad Dimitrijevikj ja Shane Whittington lisasid 15 punkti.

B-grupi teises matšis oli Itaalia kodus koguni 83:64 parem Venemaast. Pühapäeval kohtub Eesti Saku Suurhallis just Itaaliaga. Otseülekannet näeb algusega kell 18.50 TV6-st.

EM-finaalturniirile pääsemiseks peab Eesti edestama alagrupis vähemalt Põhja-Makedooniat või Venemaad - Itaalia on finaalturniiri ühe korraldajana seal koha juba taganud.

ENNE MÄNGU:

Tegemist võiks olla Eesti koondise viimaste aastate ühe huvitavama kohtumisega. Esiteks teeb koondise peatreenerina debüüdi 47-aastane soomlane Jukka Toijala, teiseks peaks Põhja-Makedoonia näol olema tegu meie masti vastasega.

Toijala ja vastaste juhendaja Aleksandar Todorov ütlesid enne mängu, et tänane kohtumine võib saada lõpuks finaalturniirile pääsu osas otsustavaks.

Eesti mängib EM-valikturniiri B-grupis, lisaks Põhja-Makedooniale on grupis Venemaa ja üks 2021. aasta finaalturniiri korraldajatest Itaalia. Itaallastel on EM-pilet juba taskus, ülejäänud kolmest tiimist pääsevad edasi kaks.

Eesti koosseis: Kristian Kullamäe, Kerr Kriisa, Rait-Riivo Laane, Rain Veideman, Martin Dorbek, Janari Jõesaar, Henri Drell, Sander Raieste, Siim-Sander Vene (kapten), Kregor Hermet, Kristjan Kitsing, Rauno Nurger.

19-aastane Kriisa võib teha täna oma täiskasvanute koondise debüüdi.

Skopjesse sõitnud palluritest jäävad tänasest matšist eemale Tanel Kurbas ja Kaspar Treier.

Makedoonia koondise rünnakuid veab 21-aastane tagamees Nenad Dimitrijevic, kes mängib Hispaania kõrgliigas Badalona Joventudi eest. Dimitrijevic on kõrge klassiga mängujuht, kes kandideerib tugevuselt teise eurosarja EuroCupi parima noormängija tiitlile. Dimitrjevic sai treeningute käigus kergelt vigastada, aga ta lubas Makedoonia meediale, et jookseb täna platsile.

Nimedest tasub veel välja tuua kogenud viskaja Vojdan Stojanovski ja kodustatud ameeriklase Shayne Whittingtoni, kes tegutseb tsentri positsioonil. Stojanovski teenib leiba Prantsusmaa kõrgliigas Gravelines'is ja Whittington Hispaania meistriliigas Sevilla Real Betisis.

Kohtumine peetakse Boris Trajkovski hallis, mis mahutab kuni 6500 pealtvaatajat. Täna on sinna inimesi oodata umbes 3000. Samad vastased kohtusid viimati 2017. aasta suvel, siis jäi nii kodus kui ka võõrsil peale Eesti.