15 minutit pärast Põhja-Makedoonia – Eesti kohtumise lõppu selgus, et Itaalia suutis kodus Venemaast koguni 83:64 üle olla. Tuleb endalegi tuhka pähe raputada, et Venemaad ülikindlaks B-grupi favoriidiks pidasin. Kuigi Itaalial on kasutada B- või isegi C-koondis ja neil on juba EM-pilet käes, siis tegu on ikkagi ühtlase ja võitlusliku tiimiga.

Kui Itaalia jääbki sama heaks, sobib see Eestile. Jah, meil on pühapäeval Tallinnas oodatust veelgi raskem, aga sama kehtib ka Põhja-Makedoonia kohta. Neil ei paista praegu olevat materjali, et itaallasi hirmutada. Jääb vaid loota, et Itaalia paneb ka järgmistes valiksarja akendes välja tiimi, kus on küll vähetuntud, aga siiski tugevad Serie A mängijad.

See ei tähenda, et Eesti peaks ennast pühapäevase matši eel autsaideriks pidama. Saku Suurhalli on oodata täismaja ja kui mängu kvaliteedis tagasi ei anta, on eestlastel võiduvõimalus olemas.

Nüüd saabki Põhja-Makedoonia – Eesti kohtumise juurde tagasi minna.

VÕTMEMOMENT | Lihtne oleks öelda, et otsustavaks sai tulemusega 25:5 lõppenud teine veerandaeg, aga pärast poolajapausi läks asi korraks päris närviliseks. Vastaste noorema põlvkonna parim mängija Nenad Dimitrijevic vähendas teise poolaja alguses vahe 39:50 peale, aga seni varjus püsinud Kristjan Kitsing vastas kolmesega. See andis Eestile taas hingamisruumi. Enam polnud ohtu, et hoo sisse saanud Makedoonia jõuaks mõne rünnakuga kolme-nelja punkti kaugusele.

MUST LAMMAS | Kogu Põhja-Makedoonia pink, kamba peale visati vaid kolm punkti. Enne mängu uskus Eesti peatreener Jukka Toijala, et meie koosseis on ühtlasem. Täpselt nii ka oli. Kregor Hermet, Rauno Nurger, Martin Dorbek, Sander Raieste ja Henri Drell viibisid platsil alla 16 minuti, aga nad suutsid kõik midagi võistkonnale juurde anda.

MÄNGU STAAR | Loomulikult Kristian Kullamäe. 31 punkti, visketabavus 17st 12. Ja need ei olnud lihtsad visked. Enne palli teele saatmist jalge vahelt läbi põrgatamised, tagasiasted – taoline individuaalne meisterlikkus pakub naudingut. Tihti öeldakse, et ideaalne mäng on siis, kui viis-kuus mängijat panevad kõik 12-13 punkti, aga teistpidi on hea, kui tiimis on keegi, kes suudab heal päeval selliseid kontserte pakkuda. Neljapäeval Kullamäe suutis.

Patt oleks mainimata jätta ka värskelt kapteniks saanud Siim-Sander Vene esitust. Vene enesetunne oli platsil kaugel ideaalsest – pärast mängu lõppu vajas sisikond väljutamist - aga ääremängija suutis ikkagi oma visked külma rahuga ära panna. Lõpuks temalt 30 minutiga 16 punkti.

MIKS LÄKS NII | Stampküsimus: kas Eesti mängis lihtsalt nii hästi või Põhja-Makedoonia läks lati alt läbi?

Loomulikult annab ka Eesti esituse üle nokkida. Esimestel minutitel tundus, et korvi alla ei üritatagi minna, kõik taandus kaugvisetele. Aga juba esimese veerandi keskel oli näha, et Toijala suutis hoolealused tegutsema panna nii, et korve tuleks igalt poolt. Kregor Hermet mängis vastased selg ees üle, Rauno Nurger lükkas ründelauast palle sisse, Sander Raieste tegi mõne ilusa läbimurde.

Mis puutub kaitsesse, siis Eestil oli parasjagu õnne. Makedoonlased said alguses ridamisi häid kolmesekohti, aga visetel eksiti. Seejärel hakkas lumepall veerema: kohati absurdsed pallikaotused, täielikud tellised ja kõige krooniks kodustatud ameeriklase Shayne Whittingtoni rõngasse surutud alley-oop. Pole siis ime, et Balkani publik omasid mitmel korral vilekooriga kostitas.

Makedoonia läks EM-valiksarjale vastu bravuurikamalt kui Eesti. Näiteks lubas alaliidu presidendiks saanud endine tippmängija Pero Antic, et kui finaalturniirist eemale jäädakse, astub ta tagasi. Räägiti põlvkondade vahetusest, aga lõpuks suutis platsil midagi märkimisväärset korda saata vaid üks tulevikumees, 21-aastane Nenad Dimitrijevic.

Võrreldes Eesti järelkasvuga on Dimitrijevic jõudnud klubitasandil kaugemale (ta on Badalona Joventudi põhitegija), aga Hispaania esiliiga eelviimase satsi mees Kullamäe oli neljapäeval veelgi etem. Ja erinevalt Dimitrijevicist oli Kullamäel ka omaealisi abilisi (Raieste, Drell, Hermet).

Paistis, et Põhja-Makedoonia ei pidanud pinge all vastu. Tihti kajastub see just rollimängijate esituses.

KILD | Nagu öeldud, siis Põhja-Makedoonias seati sihiks Eestit võita. Kohalike pettumust kirjeldas hästi ühe vanahärra küsimus pressikonverentsil Jukka Toijalale.

„Kas teie EM-finaalturniirile pääsemine on nüüd kindel?“

Toijala vastas, et loomulikult mitte. Soomlasel on õigus, liiga vara on veel hõiskama hakata. Kui Põhja-Makedoonia peatreener Aleksandar Todorov esines pressikonverentsil avaldusega, et nad suudavad Tallinnas Eestit võita enam kui kümne punktiga, siis küsimuse esitaja nii optimistlik polnud.