Käesolevas loos pakume vaatamiseks kahte videoklippi, mis näitavad olukordi, mida tuleb karistada ebasportliku veaga. Mõlemale videole on lisatud Eesti kohtunike koolitusjuhi Aare Halliko selgitus.

Selgitus: Mängija üritab taktikalist viga teha. Kui aga selline viga tehakse selja tagant (nagu antud klipis) siis on kohtunikul 2 varianti: a) kui see kontakt on minimaalne ja ei häiri ründajat, võib olukorra lahendada ilma vileta b) kui kohtunik vilistab, on see ebasoprtlik viga. Tuletan meelde, kui selline kontakt on ründajale, kellel on vaba tee korvile ning tema ja korvi vahel ei ole ühtegi kaitsemängijat, on see automaatselt ebasportlik viga, vastavalt reeglile.

Selgitus: Mängija on kiirrünnakus, hetkel kui mängija võtab palli kätte, et alustada pealeviset ei kehti enam viimasele mängijale tehtava vea reegel, kus küljelt või tagant tehtud viga on automaatselt ebasportlik. Antud olukorras ei ole tegemist viimase mängija ebasportliku veaga, kuid kummalgi kaitsemängijal ei ole võimalust ega tahtmist mängida palli, vaid nende eesmärk on tagant tulles mängija veaga maha raiuda – kohtunik peab vilistama ebasportliku vea.