Mängukalendri järgi pidanuks Siim-Sander Vene koduklubi Varese eile võõrustama Milano Armani meeskonda. Hommikul sai ta sõnumi, et mängu ei toimu. See polnud üllatus, sest pärast veebruaris peetud koondiste mängudeks mõeldud pausi pole Itaalia meistriliigas koroonaviiruse leviku tõttu palli mängu pandud. Euroliigas on Milano siiski madistanud, kuid sedagi tühjade tribüünide ees.

Varese asub Itaalias kurikuulsas Lombardia maakonnas. Just selle piirkonna otsustas Itaalia valitsus muust maailmas n-ö ära lõigata. Eile õhtul Vene veel ei teadnud, kuidas elu ja treeningud lähiajal korraldatakse. Esialgsetel andmetel peaks karantiin kestma 3. aprillini.

„Esmaspäeva õhtul toimub korvpalliliidus koosolek, siis selgub, mis edasi saab. Enne pole mingeid plaane,” ütles Vene. „Võib-olla kestab paus kolm või neli nädalat, võib-olla lõpetatakse üldse meistrivõistlused ära.” Itaalia meistriliiga põhiturniir pidanuks lõppema 26. aprillil. Varesel on pidada veel koguni 13 kohtumist.

Riskida pole mõtet


Kuigi Vene elab suurema riski piirkonnas, kinnitas ta, et tervis on heas korras. Võimaluse korral püüab ta liigset riski siiski vältida. „Niisama pole mõtet kusagil rahvarohkes kohas ringi liikuda,” tõdes ta. Karantiiniga seotud liikumispiirangute kohta teadis ta öelda, et politsei kontrollib inimesi. „Välja siit piirkonnast ei saa, sisse vist saab.”

Itaalias on palju Eesti korvpallureid. Henri Drelli praegune kodulinn Pesaro ei kuulu küll karantiini piirkonda, kuid sealgi on viirus ohtralt levinud. Esiliigas pallivate Kaspar Treieri ja Mikk Jurkatamme elupaigas Ravennas on veidike leebem olukord, nagu ka Rain Veidemanil Roomas. Samuti esiliigas palliva Hugo Erkmaa koduklubi asub Napolis ehk Itaalia lõunapoolsemas osas. Mänge jäi ära ka esiliigas, kuid Veidemani ja Erkmaa koduklubid käisid siiski väljakul ning kohtusid omavahel. Mõistagi tehti seda tühjade tribüünide ees.

Itaalia jalgpalliliigas eile veel mängud jätkusid. Tõsi, pealtvaatajaid tribüünidele ei lubatud ja segadust oli omajagu. 18-aastase Eesti jalgpalluri Georgi Tunjovi koduklubi SPAL ja Parma valmistusid juba platsile minema, kui kohtunik palus mängijatel riietusruumi naasta. Nimelt polnud selge, kas kohtumine enam toimub, sest Itaalia spordiminister Vincenzo Spadafora avaldas pühapäeval toetust ettepanekule kohaliku kõrgliiga kohtumised ära jätta.

Pärast 35-minutilist ootamist tuli uus teadaanne, et kohtumine siiski peetakse. Tunjov pääses 89. minutil vahetusest kolmandat korda Itaalia meistriliigas väljakule ja aitas oma meeskonna 1 : 0 võidule.

Uudiseid võistluste ärajätmisest või publiku tribüünidele mittelubamisest tuleb viimastel päevadel tihedalt. Rahvusvaheline jäähokiliit teatas, et 31. märtsil Kanadas algama pidanud naise MM jääb ära. Surve võistlust mitte pidada tuli Kanada alaliidult. Pole selge, mis saab mais Šveitsi planeeritud meeste MM-ist. Šveitsis oli eilse seisuga 268 koroonaviiruse haigusjuhtu.

Palju eri piiranguid


22. märtsil Bahreinis toimuv vormel 1 etapp sõidetakse tühjade tribüünide ees. Nädal varem alustatakse hooaega Austraalias, kuid vähemalt praeguse seisuga lubatakse sinna ka pealtvaatajaid.

Omaette küsimus on, kas publikuta peetavatel spordivõistlustel on üldse mõtet. Kui NBA juhid rääkisid võimalusest, et mänge hakatakse pidama suletud uste taga, sõnas superstaar LeBron James resoluutselt, et tema sel juhul ei mängi. „Mängin oma tiimikaaslaste ja toetajate nimel. Kui ma tulen areenile ja seal publikut pole, siis jään mängust eemale,” sõnas ta.

Paljudes kohtades on keelatud spordivõistlustel tavapärane kätlemine, selle asemel tervitatakse üksteist küünarnukkidega. Piiranguid on kehtestatud ka fännidega suhtlemisele ja lähikontaktidele. Näiteks Müncheni Bayern keelas oma mängijatel teha fännidega selfisid, Southamptoni jalgpallitiim aga jagada autogramme.

Poolakad tõrjusid „itaallannat” Kirput

Maailmas on jõutud nõnda kaugele, et kõiki koroonaviiruse kriisipiirkonna elanikke peetakse tõbisteks. Kui Eesti epeenaiskond läks enne Budapesti MK-etappi Poolasse treeninglaagrisse, palusid vastuvõtjad Itaalias Milano lähistel elaval Erika Kirpul sinna oma nägu mitte näidata. Kirpul jäigi treeninglaagris käimata. „Harjutasin Milanos ja Veronas, polnud probleemi,” sõnas Kirpu.

Kuna suur osa Itaaliat on karantiini pandud, jääb Kirpu koos itaallasest treeneriga Budapesti. „Nii teevad veel paljud vehklejad, kes ootavad rahvusvahelise alaliidu otsust, kus toimub järgmine MK-etapp, sest Taškent loobus selle korraldamisest. Seega on mul piisavalt sparringupartnereid.”