Meie poistele sai saatuslikuks üks kaotus teise võistluspäeva hommikul, kui Islandile jäädi alla 70:82. Seejuures jõudis südi Island hiljem finaali, kus väikse saareriigi koondis kaotas Berliini esindusele.

Lisaks kaotusele Islandi vastu võitis Eesti alagrupis Rumeeniat 112:76 ja Taanit 77:42. Mängud jätkusid 5.-8. kohale. Seal võideti Slovakkiat 79:69 ning viienda koha matšis Rootsit 79:71 (38:33).

Eesti koondise edurivi liidreid Henri Drell (sündinud 25. aprill 2000, pikkus 198 cm) valiti turniiri tähtede viisikusse.

Marko Parkonen, meie teemaks on U15 koondis, vanuseklass, mida meil ei ole just sageli olnud. Ütle, mis on sinu nägemuses selle koondise mõte ja eesmärk?

Teist hooaega järjest on korvpalliliit võimaldanud teha ka U15 koondise kogunemisi, mis minu arvates on ainuõige samm. Sellele lisaks on ka U14 koondisele leitud varasemast rohkem treeningpäevi.

Poistele ja tüdrukutele tuleb see kindlasti kasuks, kuna nad saavad treenida koos Eesti hetke parimatega ja sellega tõuseb treeningute tase, mida oma koduklubis võib olla ei ole – lihtsalt, konkurents on suurem.

Kindlasti peaks U15 koondis saama hooaja jooksul ka ühe tugeva turniiri ning suhtlema seal teiste koondiste treeneritega. Sest näha ja tunda oli, et kõik kiitsid Taani turniiri ning ka taset. Rääkimata sellest, et tuli üpris hästi välja.

Rahvusvaheliste mängude kogemus, oma koondise särk seljas on ikka teine asi, kui klubi eest mängida. Tuleb loota, et korvpalliliit leiab ka edaspidi vahendeid selle turniiri osavõtuks või mõne muu turniiri jaoks.

Ja teiselt poolt: milline on tänane seis, milline on koondise materjal?

Kahe esimese aasta jooksul on meilt läbi käinud umbes 40 poissi. Selle aastakäigu (2000 sünd) seltskond on enamjaolt tagamängijaid ja ääremängijaid täis. On ka üks puhas keskmängija Ken-Kristjan Karpin ning see on kindlasti plussiks, sest osades vanuserühmades pole üldse korralikku pikka.

Järgneva aasta-kahe pärast peaks hakkama loksuma paika ka poiste positsioonid, kes on mängujuht, väike äär jne.

Kopenhaageni turniiri kokkuvõttev analüüs - neli võitu, üks kaotus. Aga mänguliselt? Sa ütlesid ühes kokkuvõttes, et suurim puudujääk on väljakul omavahelises suhtlemises ja üks-üks kaitsemängus. Mida veel positiivse ja ka negatiivse külje pealt välja tooksid?

Häiris osade mängijate väga ebastabiilne mäng, kogemuste puudus või väsimuse pealt on kõikumine suurem. Ning kui kahes esimeses mängus oli meil hea võistkondlik blokeerimine, siis viimases kolmes mängus said vastaste tagumised ja ääred selgelt liiga palju ründelauda. Jällegi selge element, mida tuleks rohkem treenida.

Positiivne oli kindlasti meie rünnak, mida kiitsid ka teised treenerid. Tõsi, kuigi sekka tuli kaotus Islandile, siis sellest hoolimata kohapeal räägiti, et eestlased mängivad kõige ilusamat korvpalli.

Kas oli kuulda ka arvamusi kõrvalt?

Meie head mängu kiitis ka endine Cramo treener Veselin Matic (tegi seminari seal - toim.), kes käis ka spetsiaalselt vaatamas poiste viienda koha mängu. Tema sõnul olid meie poisid agressivsed nii rünnakul kui ka kaitses ning pall liikus ilusti.

Eriti aga meeldis Maticile meie rünnaku spacing (rünnakustrateegia kaitse laialitõmbamiseks - toim). Sellist tagasisidet oli hea kuulata ja sai seda ka poistele pärast turniiri mainitud. Kokkuvõttes ei ole väga millegi üle nuriseda ja eks vigu tuleb kõigil ette.

Kui sa peaks lühidalt iseloomustama kahte-kolme tegijat sellest koondisest, siis kuidas sa seda teeksid? Noortekorvpallist väheke kaugemal olevaid inimesi huvitab tuttava perenimega Henri Drelli arengulugu, liiati tunnistati ta Kopenhaagenis turniiri MVP-ks.

Koondise selged liidrid olid/on Henri Drell ja Hendrik Eelmäe, kes rünnakul hoidsid meie mängu selgelt üleval ja panid omad ära. Mõlemal poisil on hea omadus: nad tahavad punkte visata ning ei löö risti ette.

Eks on ka neil puudujääke, aga nad üritavad võtta avali vastu kogu infot, mida treenerid annavad ja teha vastavalt sellele oma eksimustes parandusi. Mõlemad poisid on üle 190 cm pikad, omavad head tehnikat. Kindlasti on neil olemas head väljavaated saada korvpalluriteks. Aga et see tee nii läheks, tuleb kindlasti teha palju rasket ja sihikindlat tööd  mitte jääda rahule sellega, mis neil hetkel on.

Peaksin tänama kõiki 12 mängijat ning ka neid, kes seekord ei pääsenud turniirile, sest poiste töötahtele ja pingutustele treeningutel ei saa midagi ette heita. Kuigi, eks mõnikord võib tahe olla oskustest üle ning see annab hoopis vastupidise efekti.

Sama soovitus on ka teistele poistele - kõvasti tuleb treenida ja mitte lihtsalt alla anda ning küll siis tuleb ka tulemus. Loodan siiralt, et sellest pundist tuleb ka kõvasi mängumehi.

Mis on selle koondise järgmised väljakutsed, turniirid ja kuhu sa loodad nende poistega välja jõuda?

Tänu headele mängudele Taanis tuli juba kutse järgmiseks kevadeks Berliini U16 koondiste turniirile. Eks paistab, kas meil on võimalust sinna minna või mitte.

Kindlasti on järgmiseks eesmärgiks hea osalemine U16 EMil ning aidata poistel saada individuaalses plaanis paremaks.

* * *

U15 koondisse kuulusid Taani turniiril: Erik Kaasik, Mark Andreas Jaakson, Henri Drell, Joonas Anton Jürgenstein, Henrik Eelmäe, Kardo Lempu, Oliver Suurorg, Mikk Jurkatamm, Kevin Sepik, Romet Käämer, Jaan-Erik Lepp, Daniel Beilinson. Peatreener Marko Parkonen, treener Indrek Reinbok.