Rockiga kohtudes on Valdmaa sõnul võimalik 20-punktilisest kaotusseisust välja tulla, ent mitte nii kõva klubiga kohtudes. “Treeneri käkk,” lisas Valdmaa.

Kalevi peatreener Veselin Matic valis tähtsa ULEB-i karikasarja mängu katsetuste tallermaaks ja meeskond alistus Ateenas Panioniosele 66:90.

Novembri alguses kodupubliku ees tänu võitlusliku tegutsemisega Panioniosest jagu saanud kalevlased saabusid korvpallimaale Kreekasse justkui pimeduseriigist. Pehme ja aeglane kaitse, tahtejõuetu lauavõitlus, nüri rünnak. Täielik antikorvpall!

“Me peame näitama oma nägu,” rõhutas Matic pärast allajäämist avaringi viimases kohtumises Wroclawi Slaskile. Kalevi juhendaja andis võimaluse meeskonna näole ilmet anda neljale uustulnukale, mitte vigastusest paranenud Valmo Kriisale ja haigusest kosuvale Rait Keerlesele, kes said avapoolajal väljakule alles siis, kui võõrustajate mängumasin juba õlitatult jooksis.

Uustulnukad, keda Matic visalt usaldab ja kellelt serblane ootas meeskonna aitamist, vedasid teda alt. Algviisiklane Bojan Pelkic tegi Kalevile veel vastupanušanssi võimaldanud seisus 15:17 järjepanu kaks valesöötu ega jaksanud enam kaitseski töötada. Enne sai vaid avaveerandil osalenud serblane protokolli ka “jooksu.”

Mängujuhina platsile pääsenud Howard Frier patustas samuti kolme pallikaotusega ja uhas ettevalmistamata kolmepunktiviske kindlalt korvist mööda.

Kriisa asemel alustanud Marlon Parmer, keda Matic tahab kriisist välja tuua, rabeles küll palju, kuid enamasti individuaalselt üritades. Mees, kes peaks kaaslastele viskevõimalusi looma, tabas 11-st kahepunktiviskest vaid kolm.

Mateo Kedzo jäi pikkusest ja jõust hoolimata lauavõitluses autsaideriks — ei ainsatki lauapalli. Avapoolaja kaotuse 32:52 põhjustas Matici sõnul suuresti 10:21 allajäämine lauavõitluses ning pallikaotused. Uustulnukad tegid mängus kokku 15 pallikaotust, nende tagant tulid esile peatreeneri katsetused.

“Meie kõik mängijad pole niisuguse taseme rutiiniks valmis,” lausus Matic. “Mul polnud pingilt asendusmehi võtta. Kriisa taastub alles vigastusest, ta pole vormis ega suuda kaitsta ja rünnata nii, nagu suudab tavaliselt. Keerles ei saanud seitse päeva harjutada.”

Avapoolajal vaid kaks minutit mänginud Kriisa kinnitas, et vigastus teda enam ei seganud. “Ma ei taha midagi rohkem öelda, treener otsustab, kes mängib,” lausus Kalevi kapten hoolikalt sõnu valides.

Kriisa lisas, et üks mees olukorda ei päästa, võitlema peavad kõik. “Me ei leidnud oma rütmi, kaotasime lauavõitluse suurelt ja tegime 25 pallikaotust,” loetles ta kaotuse põhjusi. “Pool hooaega saab mööda, tundub, et paljudel ei jätku enam energiat. Tegime ju ainult kümme kolmepunktiviset. Mäng muutus individuaalseks.”

Kui Kalevi energiapuudusesse irooniliselt suhtuda, siis tuleks öelda: “Eesti meeskonnal vedas, et nende ligadi-logadi etteastet nägi vaid sadakond vaatajat.”

Teisel poolajal üritasid kalevlased kaotusseisu hoida alla 20 punkti, kuid see ei õnnestunud. Ateena klubi bosnialasest juhendaja Nenad Markovic rõõmustas võidu, aga mitte 20 pallikaotuse ja Travis Reedi 23 punkti üle.

“Need arvud näitasid, et kõik mehed polnud täielikult keskendunud. Seetõttu olemegi kaotanud kolm kohtumist,” ütles G-alagrupis kolmanda võidu saanud Panioniose juhendaja. Ka Kalev jätkab kolme võiduga.

G-alagrupi tabeliseis:

meeskondvõitekaotusikorvide vahe
Gran Canaria4233
ASCO Slask Wroclaw4231
Asvel Basket4223
Panionios3314
BC Kalev/Cramo33-34
Ludwigsburg-6-67