Suvel kodupubliku ees Euroopa meistrivõistluste finaalturniiril mängiv Eesti kuni 20-aastaste noormeeste korvpallikoondis peab läbi ajama Janari Jõesaareta.

Ameerika Ühendriikides Sunrise Christiani akadeemiat ehk meie mõistes gümnaasiumi lõpetav Jõesaar soovib Mississippi ülikooli meeskonnaga kaasa teha terve suvise ettevalmistustsükli, mis tulevikku silmas pidades on lausa hädavajalik.

2011. aasta oktoobris Ameerika Ühendriikidesse õppima ja korvpalli mängima läinud talendikas tartlane saab gümnaasiumi lõputunnistuse 14. mail ning nädal hiljem on ta juba Mississippi ülikooli juures.

Oli operatsiooni oht

Selleks ajaks peaks paranenud olema ka parema jalalaba väliskülje vigastus, millega Jõesaarel oli aprilli algul oht sattuda isegi operatsioonilauale. „Luukild on lahti. Tegemist on korduva vigastusega, novembris tegin jalalabale esimest korda liiga. Siis oli mängupaus 3–4 nädalat.

Nüüd kaaluti luukillu poldiga kinnitamise võimalust, aga kuna arst tungivalt operatsiooni ei soovitanud, siis otsustasime lõikusevaba paranemise kasuks. Kannan jalatsite sees spetsiaalset tallatuge, mis toetavad haiget kohta ja aitavad paranemisele kaasa. Mängida ei tohi ma 4–5 nädalat, jõusaalitreeningutel osalen,” rääkis pooleteise aastaga USA-s musklisse läinud Jõesaar.

Peale selle, et vigastus on vaja korralikult välja ravida, tuleb Jõesaarel OleMiss meeskonnas mänguaja saamiseks end tõestada ka suvistes treeninglaagrites ning augusti algul Bahama kontrollturniiril. Juulis Eestisse tulek võib anda treenerite silmis negatiivse efekti. Pealegi jõustus eelmisel aastal USA üliõpilasliigas NCAA reeglimuudatus, mis võimaldab meeskondadel suvel ühiselt treenida. Varem oli see keelatud.

„Eesmärk on end suvega sedavõrd hästi üles töötada, et saaksin kohe esimesel hooajal ülikoolis mänguaega. See ei ole lihtne. Praegune põhiviskaja Marshall Henderson jätkab samuti õpinguid ning tema kõrval tuleb end päevast päeva tõestada. Konkurentsi ma ei karda ning treenerid näevad minus potentsiaali,” rääkis Jõesaar, kes märtsi koolivaheajal käis kümneks päevaks koduses Tartus ning kohtus U20 koondise peatreeneri Andres Sõbraga.

Loobumine on kindel

„Andres käis minuga Tartus rääkimas ja tol hetkel ma veel ei teadnud, kas saan tulla koondist aitama või ei saa. Nüüdseks on lõplik otsus langetatud. Kui mullu ei võimaldanud jalavigastus mul U20 koondist EM-finaalturniiril aidata, siis seekord võtab ülikool oma. Loodan, et keegi ei solvu ja edaspidi arvestatakse minuga endiselt,” lisas Jõesaar.

Muide, Eesti korvpalliliidu president Jüri Ratas saatis eelmisel nädalal Mississippi ülikoolile palvekirja, et Jõesaar lubataks suvisele EM-finaalturniirile mängima. Reageering oli oodatult leigevõitu, sest ülikoolil on mängus oma huvid. OleMiss jõudis lõppenud hooajal USA-s 32 parema ülikooli hulka, mis on väga kõrge tase. Tööd tehakse ülimalt professionaalselt. Kes mahvile vastu peab, sellest tuleb mängumees. Nagu meil „vanadel headel aegadel”.

Mississippi ülikooli pakutavate võimalustega tutvus Jõesaar mullu novembris. Nähtu jättis talle sümpaatse mulje, pealegi hakkab samas ülikoolis õppima tema praegune koolikaaslane Sebastian Saiz. „Hispaanlane on ikka supertalent. Pikad käed, võimas kehaehitus, pikkust 205 cm. Minu arvates tulevane NBA mees,” ütles Jõesaar



KES TA ON?

Janari Jõesaar

Sündinud 8. detsembril 1993

Enne Ameerika Ühendriikidesse siirdumist mängis Jõesaar hooajal 2010/2011 Tartu Ülikool/Rocki juunioridega Eesti II liigas.

Keskmiseks punktisaagiks kujunes tal toona 25,8.

Pikkust oli noormehel siis 198 cm ja kaalu 80 kilo.

Praegu on Jõesaarel pikkust 201 cm ja kaalu 91 kilo, seega on ta pooleteise aastaga lihaselisemaks muutunud.

Positsioon mänguväljakul on jäänud samaks, üldjuhul tegutseb ta number kahe ehk viskava tagamängija kohal.