Käesolevast suvest heitleb Eesti meeste rahvuskoondis taas Euroopa ja maailma parimate võistkondadega samas “kaalukategoorias”, sest möödunud hooaja alagrupivõiduga ning B-divisjoni kadumisega seoses avaneb koondisel võimalus püüda otsepääsu EM finaalturniirile 2013. aasta septembris Sloveenias.

Uus kvalifikatsioonisüsteem toob lisaks oluliselt tugevamatele vastastele ka rohkem mänge. Kui möödunud kahel aastal pidas rahvuskoondis suvel vaid 3 ametlikku kohtumist, siis käesoleval aastal rõõmustatakse spordifänne 10 ametliku ja 6 sõpruskohtumisega.

Kuueliikmelises kvalifikatsioonimängude alagrupis ollakse vastamisi Euroopa tippmeeskondade Serbia, Iisraeli, Montenegroga. Lisaks korvpalliriikidena vähem tuntud Slovakkia ja Island, kes samas on viimastel aastatel jõuliselt arenenud ning ohtlikud vastased.

“Selliste vastastega mängimine peaks olema igal mehel auasi ja suur väljakutse,“ arvab peatreener Sokk. “Väljakutse nii sportlikus mõttes kui ka õnnestumise puhul enda näitamise mõttes. Mida tugevama vastasega mängitakse, seda suurem võimalus on tugevamate klubide huviorbiiti sattuda. Serbia treenerid ning agendid on maailma korvpallis kõige mõjukamatel positsioonidel ning nendele mulje avaldamine avaks meie mängijatele kindlasti olulisi uksi nende edasise karjääri osas,“ lisas Sokk.

Selle aasta koondis saab olema kindlasti tugevam, kui on olnud senised koondised ning tihenenud on sisemine konkurents. Lisaks on kandidaatide nimistus mitu uut nime, kelles mõned proovivad põhikoosseisu pääsemist esmakordselt ja mõned kes said kutse peale mõneaastast pausi.

Ainsa probleemina näeb Sokk mängijaid kimbutavaid vigastusi. “Õnneks on meestel minimaalselt kuuajane mängupaus vigastuste ravimiseks ja taastumiseks. Vaadates meie mängude graafikut, siis on selline treeningpaus hädavajalik!”

Kandidaatide nimekirjas on 17 mängijat, kellest 14 kutsutakse esimesse laagrisse.

Rahvuskoondis alustab tegevust 2. juulil kui kogunetakse kahenädalaseks füüsise ladumiseks Arigato spordiklubisse. Alates 16. juulist kolib põhitegevus Saku Suurhalli ja esimesed kontrollmängud peetakse Nelja Rahvuse Karikal (29.-31. juuli) Tšehhi ja Gruusia rahvuskoondiste ning USA üliõpilaskoondise vastu.

Seejärel osaletakse turniiril Gruusias 6.-9. augustil, kus on vastasteks Valgevene, Gruusia ja Ukraina. Kvalifikatsioonimängud algavad 15.08 kodumänguga Slovakkia vastu.


2012. aasta EM kvalifikatsioonimängude graafik:

15.08 Eesti - Slovakkia
18.08 Iisrael – Eesti
21.08 Eesti – Montenegro
24.08 Serbia – Eesti
27.08 Island – Eesti
30.08 Slovakkia – Eesti
02.09 Eesti – Iisrael
05.09 Montenegro – Eesti
08.09 Eesti – Serbia
11.09 Eesti – Island

Kandidaadid:

Nr 1

1 Sten Timmu Sokk
2 Tanel Sokk
3 Martin Dorbek

Nr 2-3

4 Gert Dorbek
5 Rain Veideman
6 Gregor Arbet
7 Tanel Kurbas
8 Kristo Saage

Nr 3-4

9 Kristjan Kangur
10 Siim-Sander Vene
11 Timo Eichfuss

Nr 4-5

12 Rain Raadik
13 Kristjan Kitsing
14 Joosep Toome
15 Reinar Hallik
16 Vallo Allingu
17 Janar Talts