Tegemist on 23-aastase Kanada väliseestlasega, kes sai Eesti passi möödunud aasta suvel peale ülikooli lõpetamist ja avaldas soovi pakkuda oma teeneid Eesti koondisele, vahendab basket.ee

Tiit Soku sõnul on USA-s NCAA meeskonda Binghamton Bearcatsi kuulunud noore keskmängija lisandumine kandidaatide nimekirja kindlasti väga teretulnud.
 
„Korvialusesse tsooni vajame lisajõudu nii kaitses kui ka rünnakul, " ütles Sokk. „Samas peame arvestama, et tal on olnud pikk mängupaus ja tal on vaja kõvasti vaeva näha, et ennast vormi saada ning tagada pääs koondisesse." 

„Tuleb kindlasti oluline üksteise tundmaõppimise ja harjumise periood," lisas Eesti korvpallikoondise peatreener Tiit Sokk. "Loodetavasti saab koostöö olema hea ning temast saab meie meeskonnale oluline täiendus."

Jaan Montgomery, kelle teatel on tema emapoolsed "juured" pärit Eestist, mõistab Eesti keelt, kuid kõne on praktika puudumisel oluliselt nõrgemal tasemel. "Ma olen Eesti fänn ja minu jaoks oleks Eesti esindamine väga suur au."

"Olenemata mängupausist olen valmis tegema kõvasti tööd, et kiiresti taastada ülikooli aegne füüsiline ja mänguline vorm," lisas Montgomery. "Minu eesmärk on korvpallurina areneda ja leida väljund mõne professionaalse klubi juures."

Montgomeryl õnnestus ülikooliga võita eelmisel hooajal American East konverents ja pääseda sellega üleriigilisse play-offi, kus tuli siiski alla vanduda Duke ülikoolile.

Peamiselt vahetusmängija rolli täitnud Montgomery sai 2008/2009 hooajal Binghamton Bearcatsi eest väljakule keskmiselt 6 minutiks, kogudes selle ajaga 0,7 punkti ja 1,2 lauapalli.

2010. aasta jaanuaris tegi ta debüüdi Taani esimese divisioni klubi Lemvig Basketi rivistuses, kus kohe avamängus õnnestus koguda suurepärased 20 punkti, 18 lauapalli ja 3 kulpi.

Eesti korvpallikoondis kuulub EM-võistluste B-divisjoni A-alagruppi, kus rahvusmeeskonna vastasteks on Hollandi, Austria ja Luksemburgi koondised.

Esialgse kava kohaselt alustatakse B-divisjoni mänge 14. augustil, kui võõral väljakul mängitakse Austriaga. Kolm päeva hiljem kohtutakse kodus Luksemburgiga ning 21. augustil võõrsil Hollandiga.

B-divisjoni valikturniir lõppeb 2011. aastal, kui peetakse järelejäänud kolm mängu.

Kandidaatide nimekiri ei ole lõplik ning võib ka täieneda. Mitmed põhikoondisesse mitte mahtuvad mängijad osalevad noorte- ning B-koondises.

Eesti korvpallikoondise kandidaadid:

Positsioon 1
Tanel Sokk - Kalev/Cramo
Reimo Tamm - TTÜ KK
Sten Sokk - TÜ/Rock
Valmo Kriisa - Rakvere Tarvas
Martin Dorbek - Kalev/Cramo

Positsioon 2-3
Gert Dorbek - Kalev/Cramo
Gregor Arbet - Kalev/Cramo
Marek Doronin - TÜ/Rock
Tanel Kurbas - Kalev/Cramo
Janar Soo - Rapla KK
Marko Riis - Kalev/Cramo
Rain Veideman - Rakvere Tarvas
Joosep Pokla - TTÜ KK

Positisoon 3-4   
Kristjan Kangur - Villeurbanne ASVEL
Siim-Sander Vene - Kaunase Žalgiris
Rait Keerles - Kalev/Cramo
Timo Eichfuss - TÜ/Rock
Kristjan Kitsing - TÜ/Rock
Rain Raadik - Rakvere Tarvas
Toomas Raadik - KK Pärnu

Positsioon 4-5
Janar Talts - TÜ/Rock
Joonas Vaino - Lappenranta NMKY
Ivar Tulit - Tallinna Kalev
Kristjan Makke - TTÜ KK
Reinar Hallik - Rakvere Tarvas

Positsioon 5
Joosep Toome - TTÜ KK
Viljar Veski - Kalev/Cramo
Jaan Montgomery - Lemvig Basket