Kui jõudu ja võimu näidanud Makedoonia korvpallurid teise poolaja keskel palli peaaegu igast nurgast korvi loopisid, jäi Rocca al Mare suurhallis kodumeeskonda toetanud publik peaaegu hiirvaikseks.

Viimaks tabas Gert Kullamäe suurmeisterlikult oma esimese kolmepunktiviske. Ta tabas kohe ka teise ja sopsas kolmest vabaviskest kaks. Külalised lämmatasid Eesti vastupanukatse eos ja veeretasid EM-valikturniiri kohtumise kindlalt võidule 90:78.

“Meil ei tekkinud variantigi võita, ses mõttes on eriti kurb,” lausus kaaslasi jõulisemalt kaisetööle ärgitanud Tanel Tein. “Kuigi vahe püsis pikka aega üheksa kuni kümme punkti, mida võiks isegi minutiga tasa teha, ei saanud me selleks võimalustki. Meil polnud agressiivset kaitset. Nad jalutasid võidule, mõni mees ei saanud vist nahkagi märjaks.”

Eestlased valmistusid hoolsalt Makedoonia teravate tagamängijate Vrbica Stefanovi ja Vlado Ilievski ohjeldamisele. Paraku ei läinud külalised õnge ega visanudki kaugelt, vaid sokutasid palli järjekindlalt 210 cm pikkusele keskmängijale Todor Gecevskile, keda toetas korvi all suvel uue riigi kodakondsuse saanud ühendriiklane Djeremaja Mejsi. Lisaks tabas 209 cm pikkune Pero Antik takistamatult kolm kolmepunktiviset ja lauavõitluses peremehetsesid makedoonlased täielikult.

“Läksime tagamehi pidurdama, eeskätt Stefanovit, aga tuli välja, et nende pikad hakkasid hoopis hullama,” ütles Gecevski katmisel hätta jäänud Janar Talts. Mejsi kogus 20 punkti ja 10 lauapalli, Gecevski 18 punkti ja üheksa lauapalli. Puhas selja-võit!

“Eestil pole piisavalt heatasemelisi eesliinimängijaid, see oli neile suur vajakajäämine,” lausus Makedoonia koondise peatreener Jovica Arsic. “Mullu kaotasime Tallinnas oma vigade tõttu, aga tänavu on meil selgelt tugevam meeskond. Jäin hoolealuste koostööga, eriti kaitsega väga rahule.”

Teise poolaja hakul koos Valmo Kriisaga agressiivset kaitset püsti panna püüdnud Tein kurtis, et eestlaste mängus polnud hinge ega emotsiooni.

“Oli kuidagi uimane värk,” tunnistas ka vaheajal kaaslasi manitsenud Kullamäe. “Seda oli kõrvalt näha ja ka väljakul tunda. Kui vahepeal olidki meil mõned eredamad hetked, siis kohe järgnes punnitamine.”

Võõrustajad teenisid esimesel veerandil ebaharilikult palju punkte korvi alt, ent oma tavapärast relva, täpseid kolmepunktiviskeid, ei saanud nad külaliste liikuva kaitse ülemängimiseks eriti kasutadagi.

“Me ei plaaninud tegelikult nii palju läbi pikkade mängida, kui seda tegime,” ütles Mejsi. “Läksime väljakule vaid ühe plaaniga — kogu meeskonnaga hästi kaitsta! Täitsime plaani eeskujulikult.”

Valikturniiri säravaima etteaste tegi õlavigastusest paranenud Gregor Arbet, kes tabas nii kaugelt kui ka korvi alt, lisaks hakkis üpris edukalt Vrbica Stefanovit.

“Teadsime küll, kuidas nad mängivad, aga polnud väljakul nende pidurdamiseks valmis,” ütles 18 punkti toonud Arbet.

EM-valikturniiri eel eeldasid Eesti treenerid ja mängijad, et B-grupis on neli võrdset meeskonda, aga pilt on teine. Seda kinnitas ka Läti ülekaalukas võit Portugali üle. Laupäeval võõrustab Eesti Portugali. Kui Kerde-tiim saab külalistest taas jagu, tagavad nad ka järgmiseks EM-valiktsükliks koha A-divisjonis.