Braine juba on teinud Belgia korvpalli ajalugu, olles esimene riigi klubi, kes mängib Eurocupi finaalis. Avamäng võõrsil, Lille’i eeslinnas lõppes Braine’i võiduga 68:64, võitja selgub teatavasti kahe mängu summas. Braine on saanud Eurocupis tänavu vaid ühe kaotuse, seda veerandfinaalis Türgimaal Mersini naiskonnalt 73:77.

Kohtumine algab Belgias Eesti aja järgi kell 21.30 ning see on nähtav (täpselt nii nagu oli ka esimene mäng) lingi alt livebasketball.tv. Mängu kantakse üle ka osades Prantsusmaa ja Belgia telekanalites.

Braine’i naiskond on Charleroi's mitu päeva koos olnud: trenni teinud, puhanud, söönud, maganud jne – nagu ikka enne vastutusrikast mängu.

Braine’i klubi keemia
Fibaeurope.com pühendas üleeile koguni terve artikli Merike Andersonile, lisaks kohtumise eelloole. Tuuakse välja, et lisaks lätlasest peatreenerile Ainars Zgirgzdinsile ja ühele liidrile Anete Steinbergale kuulub naiskonda ka kogenud ning eriliselt hinnatavate kaitsemänguoskustega eestlanna Merike Anderson (33a).

„Loomulikult on suur au mängida koos Anete-suguse suurepärase mängijaga, samuti ühega targimatest treeneritest, kellega olen koostööd teinud. Mõistagi hoiavad Balti riigid ühte, kuigi eks peab tunnistama: Läti korvpall on kõrgemal tasemel kui meie naiste oma,“ selgitas Anderson.

Lisaks eestlasele ja lätlasele on Braine’ naiskond hea sümbioos kohalikest mängijatest, kahest stabiilsest ameeriklannast ja ühest serblannast vahetusmängijast.

Tehakse ka Eesti korvpalli ajalugu
Ta lisas: „Nii nagu siin Belgias valitseb suur asiotaaž, on selle kaja jõudnud ka Eestisse ning leidnud spordiavalikkuses elavat kõlapinda. Tajun, et meile elatakse kodumaal kaasa. Ka siia on tulnud eestlasi. Minu jaoks on suur au selles finaalis osaleda, sest Eesti naiskorvpallur pole eurosarja finaalis kunagi varem mänginud...“

Lisatakse, et Andersoni edu on seda rõõmustavam, et ka mehed jõudsid sel aastal üle aastate EM-finaalturniirile, seisab Fibaeurope.com lehel.

Veel tuuakse välja, et Anderson viibib platsil umbes üle 20 minuti ning tabab kolmesejoone tagant 51 %-liselt.

PS! Loa filmida Charleroi spordihallis sai ka ETV Brüsselis töötav võttegrupp.

Eelseisvast mängust
„Olen väga õnnelik, kui võidaksime ent neli punkti pole kuigi suur edu,“ tähendas Anderson. „Alustasime eelmist mängu hästi, aga mõlemad võistkonnad on kindlasti natuke närvilised, kõik algab sisuliselt null-nullist. Võiks veel toonitada, et Villeneuve’i puhul on tegu selle sarja parima kaitsega tiimiga.“

Naiskonnast kõneldes viitas Anderson: „Meil pole võistkonnas staarmängijaid. Me oleme eelkõige hea võistkond.“

Siinkohal meenub, kui 1. jaanuaril Andersoniga Tallinnas intervjuujärgselt lahku läksime (enne tagasisõitu Belgiasse), ütles ta Schnelli hotelli ees: „Loodan Belgiast sel kevadel kolme karikaga tagasi tulla, eks siis näeb, mis elu edasi toob.“
* * *
Charleroi’s kohapeal (mängijatega samas hotellis) viibiv korvpalliklubi 1182 Tallinna juht Rando Reining lausus, et olukord on rahulik, midagi eriskummalist õhus justkui ei ole. „Nad pidasid siin saalis ju ka oma esimese playoff-mängu, (kus võideti väga suurelt 106:33 Jeugd Gentsonit) ning tabati hea protsendiga, seega võiks ju arvata et siinne korv on nende sõber. Olen ka Merikesega rääkinud, eks ta põlvede pärast nuriseb, aga mitte rohkem kui tavaliselt.“

Ebatavalist atmosfääri saab õhtul aga kindlasti kogeda, sest viidates 6500 müüd piletile, märgib Fibaeurope, et see fakt ning telekanalite kõrgendatud huvi on teinud konkreetsest finaalist naiste Eurocupi ajaloo siiani populaarseima kohtumise.
* * *
NB! Nimetatud playoffi avamängus (106:33) oli Anderson väljakul 21 minutit ja tõi 6p+5lp+2rs (kahepunktivisked 3/1, kolmesed 4/1, vv 2/1), lisaks kolm viga ja kaks vaheltlõiget. Teine mäng Jeugd Gentson’i vastu on kavas 29. märtsil.