Eesti korvpalli klassikaks kujunenud kohtumises võitis TÜ/Rock viimase veerandaja 28:4, kalevlased ei suutnud viimase kuue ja poole minuti jooksul visata mitte ühtegi punkti.

Tartu klubi jõudis viigini 1.20 enne normaalaja lõppu Silver Leppiku kolmesest, kohe lisas Tanel Tein samuti kolmese ja mängu lõppseisu vormistas Gert Kullamäe vabavisetest.

Kalevlased jäid viimasel veerandajal hätta Rocki pressinguga, neil oli raskusi palli üle poole väljaku toomise ja 24 sekundi jooksul rünnaku lõpetamisega.

Kalevi kiire algedu 4:0 sulas viiginumbriteks 8:8, kuid veerandi lõpu poole olid kalevlased aktiivsemad ja said kuuepunktilise edu.

Teisel veerandajal kasvatas Kalev/Cramo kindlalt vahet, Dušan Jelici kolmepunktivise veerandaja keskel viis kalevlased juba 13-punktilisse eduseisu — 34:21. Üldse viskas Tartu klubi teisel veerandil seitse punkti, veerandaja viimasel kaheksal ja poolel minutil jäädi nullile.

Kolmandal veerandil kasvas kalevlaste edu vahepeal 21-punktiliseks, 44:21 ja viimast veerandaega alustati eduseisus 55:36. Kuni viimase veerandi lõpus saabus kollaps.

Võitjate resultatiivseim oli Brian Cusworth 19 ja kaotajatel Ed Scott 16 punktiga.

Mängujärgsed arvamused:

“Ütlesin meestele suures kaotusseisus, et võtke rahulikult, see pole viimane mäng. Aga mängima nad hakkasid alles viimasel veerandajal,” sõnas TÜ/Rocki peatreener Üllar Kerde.

Tanel Tein, kelle võitlusvaim süstis kaaslastessegi lootusetuna paistnud kaotusseisus võiduusku, arvas, et Rock sai hakkama väikese imega: “See oli elu üks magusamaid võite, mis näitas, et korvpallis ei ole lootusetuid olukordi.”

1986. aasta kevadel Eesti meistrivõistlustel tuleristsed saanud Rocki kapten Gert Kullamäe polnud midagi nii hämmastavat oma pika karjääri jooksul kogenud: “See, mis juhtus, oli uskumatu. Uskuda, võidelda, üksteisele loota. See on hea näide ükskõik missugusel tasemel sporti tegevatele tulevastele põlvedele, et ka kõige lootusetumas olukorras võid pöörata mängu oma kasuks, kui usud ja loodad viimase sekundini.”


“Tein tõmbas meeskonna kaitses kaasa, võitles nagu lõvi. Õigel ajal läksid kõik visked sisse. Kõik, mis vaja, tabasid,” lisas Kullamäe Eesti Päevalehele.

Finaalseeria kõige väärtuslikumaks palluriks valitud Rocki tugitala Brian Cusworth haaras lõpuvile kõlades teise tartlaste tähe Giorgi Tsintsadze sülle. Veidi hiljem palus ta Rocki fännidelt klubi lipu, millega Saku suurhalli väljaku keskel lehvitas.

“Hallis valitses nii uskumatu meeleolu, et ma ei mäletagi eriti viimast veerandaega,” ütles 19 punkti toonud Cusworth. “See on muidugi meeles, et lõpuveerand erines totaalselt kolmest esimesest neljandikust.”

Finaalseeria parimaks kaitsjaks valitud Janar Talts ütles, et viimased minutid jäävad talle eluks ajaks meelde: “See tegi võidu eriti magusaks.”

Kalevlane Kristjan Kangur ütles, et kaotuses on süüdi kogu meeskond, mitte üks mängija või peatreener Veselin Matitc. “Me kõik kaotasime seeria 0:4, pole mõtet isiklikuks minna,” tõdes Eesti koondise üks tugitalasid.

“Kukkusime täiesti ära, kui Rock hakkas kaitses agressiivselt suruma,” lisas Kangur. “Rünnakul keskendusime aja venitamisele ega mänginud enam oma mängu edasi — see hukutas.”

“Mul oli Tartusse raske minna, see tuli ootamatul ajal,” ütles peatreener Üllar Kerde. “Ütlen nii: mul on alati olnud kõige parem võistkond. BC Tallinn oli kõige parem ja me tulime meistriks. Kõige parem võistkond peabki võitma. Mul on vedanud.”

Cusworth tunnistas, et koges Eestis unistuste hooaega. “Pean lähedaste ja agendiga arutama, kuid mõistagi kaalun kõigi pakkumiste plusse ja miinuseid,” jättis ameeriklane võimaluse, et mõtleb ka Rocki pakkumisele. Fännid keelitasid teda loosungiga “Brian please stay!” Emajõelinna klubis jätkama.

Eellugu:

Tiilikaitsjad on siiani kolmes mängus kalevlased kindlalt üle mänginud. Oma selle hooaja põhitegija Travis Reedita mängiv Kalev on kaotanud Tartus 68:94 ja 79:83 ning viimati Tallinnas 63:73.

Ka Kalevi peatreener Veslin Matic tunnistas ETV-le antud usutluses, et Reedist tuntakse suurt puudust. Ameeriklane oleks juhendaja sõnul lisaks punktide viskamisele ka hea lauavõitleja ja Brian Cusworthi ohjeldaja. “Kui üks põhimängija saab vigastada, ei ole lihtne lühikese ajaga oma mängujoonist ümber sättida.”

“Meil pole ühtegi mängijat, kes suudaks Reedi moodi mängida,” lisas Matic. “Meie mäng on väga palju sõltunud just temast. Ta suutis vastaseid enda peale tõmmata, mis andis teistele võimalusi.”


Finaalseeria ajakava:

Teisipäev, 13. mai, Tartu, Rockile kindel võit

Neljapäev, 15. mai, Tartu, Cusworthi hiilgemäng tõi võidu

Pühapäev, 18. mai, Tallinn, Kalev kaotas taas

Kolmapäev, 21. mai kell 18.00, Tallinn, Rock krooniti meistriks!