Rakvere Tarva juhendaja, kes võib ilustamata käratada nii mängijate, kohtunike, vastaste kui enda peale, on oma konkreetsete väljaütlemistega uudistekünnist ületanud juba aastakümneid ning mis seal salata - see on mehe aeg-ajalt seganud ka erinevatesse skandaalidesse. Kuigi Sõbra tsitaatidest ja väljaütlemistest võiks välja anda ka eraldi raamatu, proovisime kokku koguda erinevad nopped, mis mehe olemuse hästi kokku võtaksid.

Brandis Raley-Ross viinuks Eesti koondise EM-i veerandfinaali?

Pärast mullust EM-i võttis Andres Sõber teemaks eelnevalt üleval olnud küsimuse, kas pikalt tema käe all mänginud Brandis Raley-Ross võinuks kuuluda ka Eesti koondisesse. Kogenud treener leidis, et hea viskekäega tagamängija andnuks eestlastele palju juurde.

„Eile rääkisin Brandisega. Ütlen ausalt: kui tema oleks meie koondises mänginud, oleks Eesti jõudnud kaheksa parema hulka. Täitsa vabalt,” sõnas alati otsekohene ja kõrgelennuline Sõber septembri keskel Eesti Päevalehele.

Riia EM kui Oscari gala

Pärast kahte esimest suurt kaotust Tšehhile ja Belgiale ei nõustunud Sõber väitega, et korvpalliavalikkus ja meeskond Riiga liiga suurte lootustega sõitis. "See on ju loomulik. Kui see hetk tuleb ja pidusöök on laual, sa ikka ju ootad. Ma isegi arvasin, et mine tea, väikse õnne korral võib, mine tea, mida juhtuda. See on nagu Oscari gala, kuhu sa satud väga harva ja kui seal on väga vinged sellid koos, võib vahel käitumine sassi minna ja tõmbad selle supi endale rinna peale," rääkis koondise abitreener 7. septembri hommikul Riga Arenal. Õhtul alistati mäletatavasti 78:71 Ukraina.

"Sellist Arbetit pole ma 10 aastat näinud"

Just sellessamas võidumängus Ukrainaga hiilgas üleplatsimehena 26 punkti visanud Gregor Arbet. "Ma tunnen Gregorit päris kaua. Meil õnnestus umbes 12 aastat tagasi - siis, kui ta veel siuke vend oli, kellel natuke aega tagasi pampersid alt ära võeti - isegi Eesti meistriks tulla. Sellist Arbetit pole ma 10 aastat näinud. See oli nii pöörane tahtmine seal pingi peal. See oli ainult üks suur korvpall. Ta lausa värises seal pingil, kui Sokk ja Varrak talle midagi ütlesid. Silmist oli näha, et "andke mulle, las ma panen"!" ei hoidnud Sõber end Delfi korvpallistuudios mängujärgselt tagasi.

Janari Jõesaar = noor Jaak Salumets?

Tänavuse hooaja üks mälestusväärsemaid tsitaate Sõbra suust tuli aga pärast seda, kui Rakvere Tarvaga liitus Janari Jõesaar. Nimelt leidis korvpallitreener, et 22-aastasel Jõesaarel on mitmeid ühiseid jooni noore Jaak Salumetsaga. "Loodame, et tulebki temast päris Salumets välja ka," rääkis Sõber uue mehe liitudes.

"Reinar, ma löön su maha raisk!"

Andres Sõbra aegade legendaarsemaid tsitaate pärineb aga ajast, kui Reinar Halliku tegevus platsil talle meelepärane polnud.

"Töö käib!"

See tsitaat kuulub Andres Sõbra sõnavaramusse nii hooaja eel, ajal kui lõpus.

Andres Sõber pärast Martin Müürsepa asumist Tarva abitreeneriks

"Siin võib hakata juhtuma vägevaid asju. Nagu on juhtunud meil kahekesi ka varem, kui olime tunduvalt nooremad ja kahepeale sada kilo kõhnemad,” rääkis Sõber 2014. aasta augustis. Paraku jäi antud avantüür oodatust lühemaks...

Sõber otsib kohalikku Schwarzeneggerit

2013-14 hooaja teisel poolel võis Delfi veergudel lugeda legendaarset blogi "Sõbra jutud". Kevadeks olid Rakverel kaelas järjekordsed pronksmedalid, "Jorr" vaatas tulevikku nii: "Aga hakkasin siin treenima väikeseid poisse. Ühed virulased, esimesest kuni viienda klassini. Seal käib karm andmine, kaks korda nädalas saame suvel kokku. Olen juba kuu aega nendega prõmistanud. Küll ma selle uue Kuusmaa, Kullamäe ja Müürsepa siit metsa vahelt üles leian. See ongi asja juures kõige tähtsam. Meistritiitlid tulevad ja lähevad, limusiinidega sõitmised tulevad ja lähevad, aga kui sa leiad siit ühe kohaliku Schwarzeneggeri, siis asjad jälle toimivad!"

"Kui hommikul vetsuni ei jõua, siis ma tõenäoliselt enam saali ei tule"

Samal 2013-14 hooajal võitsid Tarva mehed pronksiseerias Tallinna Kalevit. Pärast medali kindlustamist uuriti Sõbralt ka tuleviku kohta. "Kui hommikul ärkan üles ja ei jõua vetsuni minna, siis ma tõenäoliselt ei tule enam saali. Praegu on tagasiside nii hea, et tahtmist on," mattis Sõber loobumismõtted maha.

Rapla p*ded

Paraku on Andres Sõbra väljaütlemised temale ka erinevaid sekeldusi kaasa toonud. Ilmselt skandaalseim neist juhtus 2013. aastal, mil U-20 koondislased pärast kodust finaalturniiri treenerit nende sõimamises süüdistasid.

Näiteks leidis maailmameister Heino Enden, et Sõber enam Eestis korvpallitreenerina jätkama ei peaks.

"Viimasel ajal on avalikkuse tähelepanu all olnud Andres Sõbra juhtum, arutatakse tema sobivust treeneriks seoses tema eriti vaba keelekasutusega. Sekkun sellesse vaidlusesse ja ütlen otse, ka mina arvan, et Andres Sõber teeb korvpallile tegelikult kahju. Pean seda loomulikult põhjendama. Avalikkuse ette on tema lopsakast keelekasutusest jõudnud ainult väike osa. Pallimängudes juhtub igasuguseid asju ja öeldakse ka kõvasti, aga Andres on ületanud igasugused piirid. Selle väljenduseks on ka poiste kiri, mis kogu selle diskussiooni algatas. „Rapla p*ded,“ mis oli U20 koondises igapäevane väljend, on üsna süütu võrreldes ühe treeneri iseloomustusega poiste ees, mis kõlas „Rapla kiilakas m…n.“ Päevalehte 25.09 jõudis osa tema väljendist, kus ta Silver Leppiku tätoveeringut iseloomustades ütles kogu meeskonna ees “Vägev, kurat. Tead lasen endale ka sellise tätoveeringu teha, kus Kerde ja Endeni näod mõlemad peal on ja suured t….d suus. Seda oleks kõigil vinge vaadata," seisis Endeni 2013. aasta avalikus pöördumises.

"Mul on praegu hea võimalus kasutada seda momenti, et öelda, et kõik poisid, kes seal on - Paasojad, Metsalud, Laaned, Jurtomid, Nurgerid - need on toredad poisid ning ma vabandan, kui tegin neile suvel liiga. Ise ma vist väga ei kontrollinud end tõenäoliselt," vabandas Sõber hiljem ETV spordisaates. "Kõik mängijad teadku, et mul ei ole nende vastu mitte midagi. Nad on kõik väga toredad poisid."

Eesti-Sloveenia U20 EM

Delfile antud intervjuus lisas treener: "Ju mu tegevus, mu vähe omapärane tegevus, teatud tegelasi see segab kõvasti. Ma usun, et need asjad saab selgeks rääkida. Seda oleks muidugi tulnud juba varem teha. Nüüd on seis selline ja elu läheb edasi."

Kuigi skandaal jõudis kesta veel pikalt ja selle tulemusena ei kätelnud enne Rapla - Tarva mängu omavahel ka Sõber ja toonane Rapla juhendaja Indrek Ruut, siis nüüdseks on tüli lahendatud ja unustatud. Selle tõestuseks kasvõi Sõbra kaasamine finaalturniiril käinud A-koondise treeneripingile.

Palgamured ja superdiil Raley-Rossiga

Viimastel aastatel on Rakvere meeskond avalikkuse tähelepanu köitnud ka uudistega, kus neil mõne klubist lahkunud välismaalase ees palgavõlg on. Ka tänavu teatas Maksu- ja Tolliamet, et Tarval on nende ees 34 046-eurone võlg.

Jaanuari lõpul sõnas Sõber, et klubi tuleb võla tasumisega maksegraafiku alusel kenasti toime. Võlad on tekkinud sellest, et iga kuu pole lihtsalt vahendeid, et kõik õigeaegselt ära tasuda.

"Palgamaksud on niivõrd räiged. Vahel arvestad ja mõtled, et tulevad sponsorrahad ja saad ära maksta, aga vahel läheb nii, et tekivad võlad üles," rääkis Sõber aasta algul, kui ta maksuvõla tõttu klubist serblase Maksim Kovacevici ja montenegrolase Radomir Marojevici ära pidi saatma.

Sarnaseid juhtumeid on ilmsiks tulnud ka varem. Näiteks kurtis 2012. aastal Rakvere Tarvast minema saadetud ja Valka siirdunud keskmängija Raitis Grafsi agent Raivis Ušackis Läti meedias, et Tarvas ei suutnud õigel ajal palka maksta ja oli ka eelmisest hooajast lätlasele võlgu. Andres Sõber rääkis Delfile toona, et agendi väited on ülevõimendatud. "Ma ei tea, miks ta selle jutuga meediasse läks. Eks ta on pettunud ja kibestunud, et Grafs minu juures hakkama ei saanud," lausus Sõber konkreetselt.

Ausalt ja otsekoheselt on Tarva juhendaja tihti ka sellest, millise hinna eest erinevaid mängijaid ta enda klubisse meelitanud on. Näiteks Sõbra tsitaat eelmise hooaja lõpust, kui teemaks tuli Brandis Raley-Ross. "Jah, ka Kalev/Cramo oli temast hooaja alguses huvitatud. Valdmaa ja teised arvasid, et 3000 eurot on tema eest liiga palju. (Naerab.) Meile tuli ta alguses 1500-ga, mida meie geniaalne tegevjuht Madis (Šumanov) talle pakkus. Brandis tahtis rohkem, aga ega Madis järele andnud. Ta alustas nii hästi, et mul hakkas süda valutama – panime tuhat eurot juurde. Kui vaatad, millised vennad seal Cramos mis summasid teenivad, siis Brandisega on meil väga hea diil."

Andres Sõpra on tihti kritiseeritud ka seetõttu, et ta enda tiimi palju välismaalasi kaasab. 2011. aastal vastas korvpallitreener sellele aga tabavalt: „Ka Rakvere teatris pole pärast Volli Käro kohalikke staare olnud,“ tõi Sõber värvika võrdluse. „Aga kõik kiidavad meie teatrit. Ka korvpallis pole vahet, kes võidu ära toovad.“

Avo Keel vs. Andres Sõber

2009. aasta veebruaris küttis kirgi Avo Keele ja Andres Sõbra sõnasõda, kui võrkpallitreener avaldas nördimust, et riik 2008. aastal Kalev/Cramo meeskonnale noortetööks 5 miljonit krooni eraldas. Tema hinnagul oli see teiste pallimängualade suhtes ebaõiglane.

Paar päeva hiljem vastas Sõber sellele Viasat Sport Balticu otse-eetris konkreetselt: "Keel tuli vale puu alla haukuma. Kui ta oleks täna Saku suurhallis olnud, siis ta näeks, mis seisud on," teatas Sõber pärast Kalevi 84:57 võitu Kaunase Žalgirise üle. "Ma ei usu, et võrkpalluritel on midagi sarnast vastu pakkuda," lisas Sõber.

Müürsepast olümpiavõitja, Saage Žalgirisse, Kangur, Arbet ja Talts NBA-sse

"Noorest peast olen igasuguseid asju välja öelnud. Kas või seda, et Müürsepast tuleb olümpiavõitja või Kangur, Arbet, Talts on tulevased NBA-mehed. Armanis on tegelikult Euroopa parimad vennad koos. Ja meie Kristjan sobib sinna maru hästi. Ta on kiire, tugev ja viskab hästi eemalt. Ja kuidas ta veel kaitset mängib! Veselin Maticki ütles, et Kanguril on NBA-keha. Olin kunagi USA-s ja siis rääkis mulle Dallas Mavericksi abitreener, et kui Müürsepp oleks USA-s sündinud, oleks ta 30 parema NBA-mehe hulgas olnud.

Kanguri puhul mõtlesin sama - oleks ta USA-s sündinud, oleks kindlalt NBA-mees. Tal on parimad aastad veel ees ja ei imesta, kui vennal järgmisel aastal Realid või Barcad kallal on, rääkimata Olympiakosest või Panathinaikosest," kirjutas korvpallitreener 2014. aastal "Sõbra juttudes".

Tihti ülivõrdeid kasutav Sõber ei jätnud 2011. aastal kiitmata ka toona KK Kaunasega liitunud Kristo Saaget. "Ma ei kahtle, et see Kaunase sats ei kutsunud teda niisama ja et varsti kannab ta juba rohelist Žalgirise särki. Miks on muidu vaja eelistada üht 26aastast eestlast järgmisele noorele Leedu poisile?" rääkis Sõber 2011. jaanuaris Õhtulehele.

KORVPALLI G4S MEISTRILIIGA FINAALSEERIA RAKVERE TARVAS- TÜ ROCK

Andres Sõber vs. Aivar Kuusmaa

Tänasel juubilaril on alati hammast meeldinud teritada ka kolleegide peal. Eriti armastab ta "tervitada" Kalev/Cramo ja TÜ/Rocki peatreenereid. Näiteks lausus Sõber 2012. aasta novembris enne hooaja esimest Tarva - Kalevi duelli: "Kui võidan, siis vaevalt ma kevadel Aivar Kuusmaa vastu vägesid juhtida saan. Me võime ju seda juttu lõõpimisena võtta, aga reaalsus tundubki olevat selline. Olen juba varem Kuusmaad aasinud - 22. novembril lõpetan su piinad! Ma usun, et kõva mäng tuleb." Sõbra sõnad osutusid prohvetlikuks - Tarvas võitis koguni 95:69 ja Kuusmaale näidati paar päeva hiljem ust.

2010. aasta märtsikuu Basketballis leidis Sõber aga, et Eesti koondist peaks juhendama üks kahest - kas tema ise või Kuusmaa: "Minu meelest on Eestis praegu kaks kindlat meest, kes seda peatreeneri ametit pidada võiksid. Üks neist on Aivar Kuusmaa ja teine olen mina."

"Koos me seda ei teeks. Ma arvan isegi, et Aivar oleks kõige parem variant. Temale oleks pidanud selle võimaluse andma. Ilmselt on ta isegi natuke õnnetu selle üle, et ta on välja öelnud selle, et nii kaua, kui korvpalliliidu eesotsas on Aaviksoo, tema peatreeneriks ei hakka."

Vahel kujutan ette, mis oleks, kui ma oleksin Eesti koondise peatreener ja mul oleksid need mehed ning paneksin nendega Soomele ja Rootsile 20-ga ära," lisas Sõber. "Kui ma neid peatreenereid kritiseerin, siis mitte sellepärast, et ma neist parem oleksin, vaid sellepärast, et ma ei kannata lauslollust."

Andres Sõber vs. Gert Kullamäe

Eriti hoos oli Sõber 2013. aasta poolfinaalseeria eel, kui ta Tartu kolleege hoiatas: "Tajun, et oleme heas seisus ja meeskond on ennast taas leidnud. Kullamäele ja Kandimaale peaks viima enne seeria algust paki pamperseid, et kui ära ehmatavad, siis on hea võtta."

"Pean Gerdist [Kullamäest] kõvasti lugu, aga Rockile võib öelda neli sõna: jumal andestab, Tarvas ei," lisas Sõber, lubades tartlastele kõvasti lahingu anda. Lõpuks võitis siiski Rock mängudega 3-0 ja Kullamäe sai sõnada: "Pampersid jäid täna kuivaks."

Sõber pidi aga tunnistama: "Siin seerias oli meeskond, kes võitis, tugevam." Küsimuse peale, kes finaalis Kalev/Cramoga peale võiks jääda, vastas peatreener. "Natuke peab tõrva ju ka lisama. Eks nad mõlemad sel hooajal parajad koperdised on olnud. Aga niikaua, kui meie väiksemad neilt tappa saame, tuleb suu kinni hoida."

Serbia võitu keefiriga ei tähistanud

Korvpallikoondise ajaloo üks vägevamaid võite tuli kahtlemata 2012. aasta septembris, mil koduplatsil alistati EM-valikturniiri raames 88:81 Serbia.

Paar päeva hiljem - enne duelli Iisraeliga - uuriti abitreener Sõbralt, kuidas tema seda võitu tähistas. "Kui sa vaatad mulle otsa, siis ei ole ju kõige kehvem värk. Ega ma oma rõõmu ainult keefiriga ei tähistanud, see on päevselge. Aga kõik on kontrolli all," naeris Sõber.

Otseloomulikult oli Sõber ülirõõmus ka 2013. aasta 1. septembril, mil Eesti juhtis EM-valikturniiri finaalis poolajaks Bulgaariat 39:24. "Toimuks see mäng lauluväljakul, oleks publikut sama palju kui Robbie Williamsil," sõnas Sõber ETV poolajastuudios. Saku Suurhallis jälgis toonast kohtumist koguni 7500 pealtvaatajat.